Η απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821)
Posted by Μέλια στο 23 Μαρτίου, 2015
.
ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 1821 ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΚΥΡΙΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
.
΄Εφοδος του Θ. Κολοκοτρώνη, των Καπετανάκηδων, Κουμουντουράκηδων, Χρηστέηδων, Βενετσανάκηδων και του Παπαφλέσσα, Νικηταρά και Αναγνωσταρά
Στις 22 Μαρτίου το απόγευμα 2000 ένοπλοι της στρατιάς της «Δυτικής Σπάρτης» όρμησαν από τις Κιτριές της Μάνης και πολιόρκησαν με τους επίλεκτους οπλαρχηγούς τους την Καλαμάτα, ενώ ο Κεφάλας με τον Νικηταρά απέκοψαν το δρόμο προς την Τριπολιτσά.
Στις 23 Μαρτίου το πρωί ο Αρναούτογλου παρέδωσε την πόλη χωρίς αντίσταση στον Αρχηγό των Ελληνικών Δυνάμεων Πετρόμπεη ο οποίος και κράτησε τον Τούρκο αγά ως όμηρό του για να τον ανταλλάξει με το γιο του Αναστάσιο.
.
ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
Το μεσημέρι, στις όχθες του χειμάρου Νέδωνος, μπροστά από τη Βυζαντινή εκκλησία των Αγ. Αποστόλων, 24 κληρικοί ευλόγησαν τα όπλα των Μανιατών και των υπόλοιπων Ελλήνων Αγωνιστών μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα κάτω από τις ενθουσιώδεις πατριωτικές ιαχές των επαναστατών και τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των ελεύθερων πλέον εκκλησιών.
Ο Πετρόμπεης με τους οπλαρχηγούς της Μάνης, ο Θ. Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Νικηταράς, ο Αναγνωσταράς και οι υπόλοιποι οπλαρχηγοί μαζί με τους αγωνιστές τους ορκίστηκαν με φλογερό πάθος πίστη στην επανάσταση και Λευτεριά στους σκλαβωμένους Έλληνες.
Ο ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ – ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ- ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 1821
«Η Μεσσηνιακή Γερουσία»
Μετά τη δοξολογία ακολούθησε σύσκεψη των οπλαρχηγών και συγκρότηση μιας «Επαναστατικής Επιτροπής» που ονομάστηκε «Μεσσηνιακή Γερουσία» της οποίας τη Γενική Αρχηγία ανέλαβε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης που έφερε και τον τίτλο του «Αρχιστράτηγου των Σπαρτιατικών δυνάμεων» και του «Ηγεμόνα της Μάνης».
Ο Πετρόμπεης με την επιτροπή, άρχισαν τον σχεδιασμό και συντονισμό του Αγώνα του ’21 και εξέδωσαν επίσημη προκήρυξη – για πρώτη φορά – προς την Ευρώπη με την οποία τους γνωστοποιούσαν την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης και ζητούσαν τη βοήθεια τους. Το πρωτότυπο αυτής της προκήρυξης, βρίσκεται στα Αρχεία του Υπουργείου των Εξωτερικών της Αγγλίας.
Ο Θ. Κολοκοτρώνης με τους «τρακόσιους Μανιάτες του Λεωνίδα» στη Σκάλα στις 24 Μαρτίου του 1821
Μετά την απελευθέρωση της Καλαμάτας, ο Κολοκοτρώνης κατευθύνθηκε προς την Τριπολιτσά.
Διέθετε μόνο 30 παλληκάρια δικά του και πλαισιώθηκε από 200 Μανιάτες του Μούρτζινου και 70 του Πετρόμπεη. Η είδηση «έρχεται ο Κολοκοτρώνης με τους Μανιάτες» διέσχιζε τα λαγκάδια των κατατρεγμένων Ρωμέϊκων χωριών και τα ξεσήκωνε.
Στη Σκάλα έφθασε ο Παπαφλέσσας, ο Αναγνωσταράς και ο Π. Κεφάλας και την 25η Μαρτίου του 1821 ξεκίνησαν μαζί για την Τριπολιτσά αφού «ρίξαν και μια χιλιάδα τουφέκια, τρεις μπαταριές, δια να ακούση ο κόσμος να σηκωθή» όπως αφηγείται ο Κολοκοτρώνης.
.
Πηγή:ΜΑΝΗΠΑΙΔΕΙΑ Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
Το κείμενο της επίσημης προκήρυξης
Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, εκ μέρους του φιλογενούς αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων Πέτρου Μαυρομιχάλη και της Μεσσηνιακής Συγκλήτου.
.
Ο ανυπόφορος ζυγός της Οθωμανικής τυραννίας εις το διάστημα ενός και απέκεινα αιώνος, κατήντησεν εις μίαν ακμήν, ώστε να μην μείνη άλλο εις τους δυστυχείς Πελοποννησίους Γραικούς, ει μη μόνον πνοή και αυτή δια να ωθή κυρίως τους εγκαρδίους των αναστεναγμούς.
Εις τοιαύτην όντες κατάστασιν στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας, με μίαν γνώμην ομοφώνως απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα άρματα, και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων. Πάσα προς αλλήλους μας φατρία και διχόνοια, ως καρποί της τυραννίας απερρίθφησαν εις τον βυθόν της λήθης, και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας.
Αι χείρες ημών αι δεδεμέναι μέχρι του νυν από τας σιδηράς αλύσσους της βαρβαρικής τυραννίας, ελύθησαν ήδη, και υψώθηκαν μεγαλοψύχως και έλαβον τα όπλα προς μηδενισμόν υης βδελυράς τυραννίας.
Οι πόδες ημών οι περιπατούντες εν νυκτί και ημέρα εις τας εναγκαρεύσεις τας ασπλάγχνους τρέχουν εις απόκτησιν των δικαιωμάτων μας. Η κεφαλή μας η κλίνουσα τον αυχένα υπό τον ζυγόν τον απετίναξε και άλλο δεν φρονεί, ει μη την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ.
Η γλώσσα μας η αδυνατούσα εις το να προφέρη λόγον, εκτός των ανωφελών παρακλήσεων, προς εξιλέωσιν των βαρβάρων τυράννων, τώρα μεγαλοφώνως φωνάζει και κάμνει να αντηχή ο αήρ το γλυκύτατον όνομα της Ελευθερίας.
Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν. Τούτου ένεκεν προσκαλούμεν επιπόνως την συνδρομήν και βοήθειαν όλων των εξευγενισμένων Ευρωπαίων γενών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον Ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας και να λάβωμεν τα δίκαιά μας.
Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε, απαιτεί ως εν τάχει την φιλάνθρωπον συνδρομήν σας, και ευέλπιδες, ότι θέλει αξιωθώμεν, και ημείς θέλομεν σας ομολογή άκραν υποχρέωσιν, και εν καιρώ θέλομεν δείξη πραγματικώς την υπέρ της συνδρομής σας ευγνωμοσύνην μας.
1821: Μαρτίου 23 : Εν Καλαμάτα.
Εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου.
Πέτρος Μαυρομηχάλης, αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού.
Αντίγραφον από της εν Λονδίνω επιστολής.
Πηγή: Ιστορία και φωτογραφίες της Μάνης
Εικόνα από:www.kalamata.gr
.
pestooposthes said
Reblogged this on blog it.
Η απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821) | blog it said
[…] Η απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821). […]
Πετροβούβαλος said
Kαι κάπως έτσι αρχίσαν όλα…
foteini4 said
«Τούρκος μη μείνει στο Μοριά μηδέ στον κόσμο όλο.»
ΡΩΜΗΟΣ said
Reblogged this on Ῥωμηῶν Ἐνημέρωση.
γιώργος ηράκλειο said
Karthago delenda est,,,,έλεγε ο Κατων ύστερα απο κάθε λογο που εκφωνούσε στην σύγκλητο ουτος ωστε να γίνει εθνική συνείδηση και υποχρέωση της Ρωμης η ηττα της Καρχηδονας,,,,
κατι ανάλογο σε αλλη μετάφραση «ελευθερια η ΘΑΝΑΤΟΣ»έλεγαν και οι τεράστιοι γίγαντες της ιστορίας μας
ο Κατων το ελεγε και το προωθούσε ως μια γενικότητα για την επιβίωση και ευημερία της Ρωμης ενω οι προγονοι μας αυτο που έλεγαν το εννοούσαν και το εκφωνούσαν στην μονάδα ,,,ατομικά,,,μίλαγαν για θανατο προσωπικό,,μιλαγαν για προσωπική θυσια,,οχι γενικά με γενικότητες,,,αλλα στον πρώτο ενικό,,,μίλαγαν και καλουσαν τον λαο σε προσωπική θυσία ,,,
εχει διαφορά τεράστια το να επωμιστεί ο καθεις προσωπικα την ευθύνη της ελευθερίας του άλλου,,,,και αν ειναι τυχερός και επιβιώσει η θα εχει καταφέρει να ελευθερωθεί η θα πεθανει ως αντίποινο της προσπάθειας του
το δίλημμα ετεθη στο πολυ απλό θεώρημα χωρις πολλές περιστροφές και παρανοήσεις
» ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν. »
ποιο απλο δεν γινεται
και,,,,επέλεξαν την λυση «νυν υπερ παντων ο αγων» και κυριολεκτικα όπου βγει,,,και τα έβαλαν με την μεγαλύτερη αυτοκρατορία της εποχής( η Αγγλια δεν μετριέται ως αυτοκρατορία,,,αυτοι ηταν ανέκαθεν κάλοι,,,και δια της τεθλασμένης (ποδιτσες με στοες ) ακόμα υπάρχουν )
εν ολιγοις τρελλα
,,,,
αν ιστορικά σε κάποιους ανηκει η Τιμη,,,,,,οι αγωνιστές του 21 εχουν τεράστιο μερίδιο αιώνιας Τιμης στην Ελληνικη εθνική συνείδηση και ιστορια,,,
10 ξεσηκωθηκαν εναντι μυρίων με ολες τις συνθήκες εναντίων
αν αυτοι τοτε κιοτευαν ,,,εγω σήμερα ως Μεχμετ,,,θα διάβαζα για μια κάποια αρχαία φυλή που χάθηκε μες στον χρονο,,,τους Γιουναν,,,
ΑΘΑΝΑΤΟΙ
απλός πολίτης (p.o) said
«10 ξεσηκωθηκαν εναντι μυρίων με ολες τις συνθήκες εναντίων»
Πόσο κουράγιο μπορεί να αντλήσει κανείς πραγματικά και στην ίδια του τη ζωή μέσα από τη ζώσα ιστορία!
Να είσαι καλά Γιώργο, καληνύχτα φίλε, ή καλημέρα πες 😀
ΕΘΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, 23-3-2015 » ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ said
[…] Η απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821) […]
Η απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου 1821) | Ἑλλήνων Φῶς said
[…] Πηγή: ΑΒΕΡΩΦ Διαδικτυακό Θωρηκτό […]