ΑΒΕΡΩΦ

Διαδικτυακό Θωρηκτό

  • Ἡ Ἱστορία,ΔΕΝ ἀλλάζει !

  • Ἡ Μακεδονία εἶναι Ε Λ Λ Α Δ Α

  • Πρόσφατα άρθρα

  • Kατηγορίες

  • Υπέρ της ζωής, κατά των εκτρώσεων

  • ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

  • Η ΒΟΡ.ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

  • Ἀπό τήν Φλωρεντία,στήν ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

  • ΜΕΤΑΜΟΥΣΕΙΟΝ – Θ/Κ «Γ.ΑΒΕΡΩΦ»

  • Μαθαίνουμε…

  • ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

  • ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΝ

  • ΝΕΩΤΕΡΟ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ «ΗΛΙΟΥ»

  • ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ (Δ.ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ)

  • ΛΕΞΙΚΟΝ ΗΣΥΧΙΟΥ

  • ΛΕΞΙΚΟΝ «LIDDEL-SCOTT»

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

  • 324 – 1453

  • ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ

  • 1 8 2 1

  • Ἀπομνημονεύματα Ἡρώων τοῦ 1821

  • Ὁ ΕΛΛΗΝΟ – ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ τοῦ…

  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ (1904-8)

  • ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ’12- ’13

  • ΤΟ ΠΝ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ

  • Α’ ΠΠ (1914-18)

  • Μ.ΑΣΙΑ (1919-22)

  • O X I (1940-41)

  • ΙΩΑΝ.ΜΕΤΑΞΑΣ

  • ΕΑΡΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΙΣ (9-24 Μαρ.1941)

  • Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ (1941)

  • Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (1941)

  • Β’ ΠΠ (1 9 4 1 – 4)

  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Θ/Κ «ΓΕΩΡ. ΑΒΕΡΩΦ»

  • ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

  • ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

  • ΕΓΕΡΤΗΡΙΟΝ ΣΑΛΠΙΣΜΑ

  • Πρόσφατα σχόλια

    Ελένη Στάϊκου, μιά η… στη Ελένη Στάϊκου, μιά ηρωίδα της…
    Η κυρά της Ρω (Δέσπο… στη Η κυρά της Ρω: Η ιστορία της γ…
    Μέλια στη Νοοτροπίες υποψηφίων…
    Konstantinos Malafan… στη Νοοτροπίες υποψηφίων…
    Μέλια στη Αβέρωφ: Έντεκα χρόνια στη θάλα…
  • Ὁ Γκρεμιστής Κωστῆ Παλαμᾶ

  • Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» ΣΗΜΑ 3 Δεκ.1912

  • ΟΡΚΟΣ ΕΦΗΒΩΝ

  • ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ

  • ——————————

  • ΦΟΡΕΣΙΕΣ καί ΑΡΜΑΤΑ τοῦ ’21

  • Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ (1838)

  • ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ (1974) …ἡ ταινία

  • ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑΙ ΩΜΟΤΗΤΕΣ

  • Μία ἀνοικτή πληγή Μνήμης 1914-23

  • Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

  • ——————————

  • Ζημίαι τῶν ἀρχαιοτήτων έκ τοῦ πολέμου καί τῶν στρατευμάτων κατοχῆς (1946)

  • Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

  • ΘΑ ΑΝΟΙΞΗι Ο ΦΑΚΕΛΛΟΣ ;

  • ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!!

  • 1944-49

  • ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ

  • ΣΕΜΝΩΝ ΘΕΩΝ

  • ΟΙ ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

  • ΔΙΟΛΚΟΣ,ΓΙΑ 1500 ΧΡΟΝΙΑ

  • ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ

  • M.K.I.E.

  • Γιά ἀποπληρωμή ἐξωτ.χρεῶν,μόνο…

  • Ἡ ἔξοδός μας,εἶναι ἡ Κ_ _ _ά _α τους !

  • ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ…

  • INSIDE JOB

Περί κουρδικών και τουρκικών πεπραγμένων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Posted by Μέλια στο 15 Οκτωβρίου, 2019

.

Γράφει ο Χαράλαμπος Ανδριανόπουλος

Πριν λίγες μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι Κούρδοι «δε μας βοήθησαν (τους Συμμάχους) στη Νορμανδία», σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη στάση του προς τους Κούρδους της βόρειας Συρίας.

«Οι Κούρδοι δεν είχαν κράτος, επομένως δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ως σύνολο», λέει ο Jordi Tejel, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νεσατέλ στην Ελβετία και συγγραφέας του βιβλίου «Οι Κούρδοι της Συρίας: Ιστορία, Πολιτική και Κοινωνία».

Παρ’ όλ’ αυτά, αρκετοί Κούρδοι από τις περιοχές της Ανατολίας και της Μέσης Ανατολής εντάχθηκαν σε άλλους στρατούς, πολεμώντας μαζί με τους Βρετανούς και τους Σοβιετικούς. Υπήρχαν επίσης και Κούρδοι που έβλεπαν θετικά τους Ναζί, θεωρώντας τους ως μια εναλλακτική εναντίον της αγγλογαλλικής αποικιοκρατίας, οι περισσότεροι όμως φαίνεται πως ρίχτηκαν στις μάχες της Μέσης Ανατολής στο πλευρό των Συμμάχων.

Το 1941, αξιωματικοί του Ιρακινού στρατού επέβαλαν πραξικόπημα στη χώρα τους με τη βοήθεια των Γερμανών, αλλά γρήγορα απέτυχε, κάτι για το οποίο οι Κούρδοι έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο, ενώ από το 1942 αποτελούσαν το 25% των Συμμαχικών Ιρακινών Δυνάμεων.

Πέραν αυτών, ο προέδρος των Η.Π.Α. όχι μόνο αποφεύγει να κάνει αναφορά στα δεκάδες χιλιάδες θύματα Κούρδων τα τελευταία χρόνια, πολεμώντας τον ΙSIS και τους συμμάχους του, αλλά κάνοντας μνεία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, φαίνεται να ξεχνά ή να μη γνωρίζει για τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των τότε γερμανοτουρκικών σχέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στις 18 Ιουνίου 1941, η ναζιστική Γερμανία και η Τουρκία συνυπέγραψαν τη λεγόμενη «Γερμανο-Τουρκική Συνθήκη Φιλίας» (γερμανικά: Türkisch-Deutscher Freundschaftsvertrag, τουρκικά: Türk-Alman Dostluk Paktı), ένα σύμφωνο μη-επίθεσης που τέθηκε σε λειτουργία την ίδια μέρα, μέχρι τον Αύγουστο του 1944 όταν η Τουρκία, βλέποντας τους Σοβιετικούς να εισβάλλουν στη Βουλγαρία, αποφάσισε να αποκοπεί διπλωματικά κι εμπορικά από τη Γερμανία.

Κουρδικό σώμα των Ιρακινών δυνάμεων φυλάττει αεροδρόμιο της χώρας

Στα πλαίσια αυτής της τριετούς φιλικής σχέσης των δύο κρατών, υπογράφτηκε και η «Συμφωνία του Κλόντιους», σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δέχτηκε να εξάγει 45 χιλ. τόνους χρωμίτη στη Γερμανία για το 1941-1942, κι άλλους 90 χιλ. τόνους ετησίως για το 1943 και το 1944, απαραίτητο μετάλλευμα για την κατασκευή όπλων και τη συνέχιση του πολέμου από τους Γερμανούς. Σα να μην έφταναν αυτά, είναι δεδομένο και ένα άλλο αποτροπιαστικό γεγονός: οι Ναζί βρήκαν στην Τουρκία την καλύτερη τιμή για να πουλούν τα λιωμένα χρυσά δόντια των θυμάτων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

ΠΗΓΕΣ

The Boston Globe, 18 June 1941

Middlesboro Daily News, 18 June 1941

Daily Beast , 10-10-2019

Washington Post, 10-10-2019

Το παρόν άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη σελίδα του αρθρογράφου, Holistic Analysis of Historical Facts.

Πηγή: Cognosco Team

.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: