Η νομπελίστρια Jennifer Doudna ξεκλειδώνει τα μυστικά της Covid «Να γιατί η Delta είναι 10 φορές πιο μολυσματική»
Posted by Μέλια στο 9 Νοεμβρίου, 2021
.
Καιρό τώρα, από την εμφάνιση της παραλλαγής Delta του νέου κορωνοϊού μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις ώστε να εξηγήσουν γιατί είναι πολύ πιο μολυσματική από τα προηγούμενα στελέχη. Αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα στην κατανόηση και τη σωστότερη αντιμετώπιση μίας ενδεχόμενης νέας παραλλαγής, ακόμα πιο μολυσματικής, που θα αποτελέσει εφιάλτη για τη διεθνή κοινότητα.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι μία μετάλλαξη στη Delta, η οποία δεν είχε διερευνηθεί ευρέως, μπορεί να εξηγήσει τη μολυσματική ικανότητα της Delta. Οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη μεταλλαγμένη Covid είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους σε αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού, την οποία χρησιμοποιεί για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα. Υποτίθεται ότι αυτές οι αλλαγές διευκόλυναν την εξάπλωση της Delta μεταξύ των ανθρώπων και έκαναν δυσκολότερη την αναγνώριση και την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια δυσδιάκριτη μετάλλαξη που μεταβάλλει το δομικό σώμα του ιού μπορεί να έπαιξε βασικό ρόλο στο να γίνει το στέλεχος παγκοσμίως κυρίαρχο. Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι η R203M, η οποία περιέχεται μόνο στη Delta, επιτρέπει στον ιό να εγχέει έως και 10 φορές περισσότερο από τον γενετικό του κώδικα στα κύτταρα ξενιστές από ό,τι παλαιότερες εκδόσεις του ιού.
Όταν η Covid εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα, προγραμματίζει τα υγιή κύτταρα να απελευθερώνουν περισσότερα ιικά σωματίδια τα οποία με τη σειρά τους μολύνουν περισσότερα κύτταρα, βοηθώντας τον έτσι να πολλαπλασιαστεί. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να εξηγήσει γιατί τα άτομα που έχουν μολυνθεί από την Delta έχουν πολύ υψηλότερο ιικό φορτίο από εκείνους με προηγούμενες εκδόσεις του ιού.
Στην τελευταία μελέτη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια τροποποίησαν μία ψεύτικη έκδοση του αρχικού ιού προκειμένου να συμπεριλάβει τη μετάλλαξη R203M. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν το πώς το τροποποιημένο στέλεχος αλληλεπιδρούσε με τα κύτταρα του πνεύμονα σε ένα εργαστήριο και το συνέκριναν με τον αρχικό ιό. Η ομάδα, με επικεφαλής τη βραβευμένη με Νόμπελ καθηγήτρια βιοχημικής και μοριακή βιολόγος Jennifer Doudna, έμεινε «έκπληκτη» όταν ανακάλυψε ότι η R203M είχε εναποθέσει 10 φορές περισσότερο mRNA από τον παλαιότερο ιό.
Για να ενισχύσουν τα ευρήματά τους, στη συνέχεια δημιούργησαν έναν πραγματικό κορωνοϊό που περιείχε την R203M, ο οποίος, όπως είπαν, τον έκανε 51 φορές πιο μολυσματικό από τον αρχικό ιό. Ο καθηγητής Lawrence Young, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, ανέφερε ότι ενώ οι αλλαγές πρωτεΐνης ακίδας βοηθούν στο ξεκλείδωμα των κυττάρων, η R203M «ενισχύει τη διαδικασία σύντηξης με την οποία εισέρχεται σε αυτά». Η R203M αλλάζει το νουκλεοκαψίδιο της Covid (Ν), ένα πρωτεϊνικό περίβλημα που περιβάλλει τις γενετικές πληροφορίες ή το γονιδίωμά του και είναι κρυμμένη μέσα στον ιό. Η πρωτεΐνη Ν παίζει βασικό ρόλο στη σταθεροποίηση και την απελευθέρωση του γενετικού υλικού του ιού μόλις εισέλθει στο σώμα.
Ο καθηγητής Lawrence ανέφερε ότι η διαδικασία μοιάζει «σαν να τυλίγεις γλυκά». «Θα περιέγραφα την επίδραση της πρωτεΐνης Delta N ως ενίσχυση της διαδικασίας με την οποία το γονιδίωμα του ιού συσκευάζεται σε σωματίδια ιού. Αυξάνει έτσι την αποτελεσματικότητα της αναπαραγωγής του ιού και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγεται και να μεταδίδεται περισσότερος ιός».
Ο Δρ Simon Clarke, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading που δεν συμμετείχε στην έρευνα, περιέγραψε το εύρημα ως «πραγματικά ενδιαφέρον». «Όταν ο ιός μολύνει τα κύτταρα πρέπει να μεταφέρει όλο το γενετικό του υλικό, καθώς ακόμη και το 99% δεν είναι αρκετό. Σκεφτείτε το σαν να φτιάχνετε σχεδιαγράμματα για ένα νέο αυτοκίνητο αλλά να λείπουν βασικά εξαρτήματα που θα το έκαναν να λειτουργεί. Η R203M φαίνεται να κάνει αυτή τη διαδικασία πιο αποτελεσματική και ταχύτερη στη Delta».
Ο Δρ Clarke είπε ότι ενώ η μετάλλαξη R203M είναι «σίγουρα σημαντική», οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας εξακολουθούν να παίζουν βασικό ρόλο στην αυξημένη μολυσματικότητα του Delta. Είπε ότι αυτό προφανές επειδή τα εμβόλια -που στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδας- είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, εξέτασε επίσης άλλες παραλλαγές που έχουν αλλαγές στις πρωτεΐνες Ν τους και διαπίστωσε ότι ήταν επίσης πιο ικανές στη μόλυνση των κυττάρων. Η Alpha, ή παραλλαγή Kent, κατέθεσε επτάμισι φορές περισσότερο γενετικό κώδικα από τον αρχικό ιό, ενώ για τη Gamma, επίσημα τη βραζιλιάνικη παραλλαγή, ήταν 4,2 φορές.
Ο καθηγητής Lawrence κάλεσε τους κατασκευαστές εμβολίων να συνυπολογίσουν τα ευρήματα καθώς αναπτύσσουν την επόμενη γενιά των εμβόλων Covid. «Τονίζει την ανάγκη να εξεταστεί η χρήση εμβολίων δεύτερης γενιάς που να περιέχουν την πρωτεΐνη Ν μαζί με την ακίδα και ίσως άλλες πρωτεΐνες του ιού».
Πηγή: kourdistoportocali
.
Σχολιάστε