Al Arabiya: «Τουρκική παρενόχληση στη θάλασσα, η Ελλάδα ενοχλήθηκε»
Posted by Πετροβούβαλος στο 4 Απριλίου, 2021
(σ.Π/Β: Η… ουδέτερη στάση του σαουδικού πρακτορείου
σηματοδοτεί μία μάλλον άσχημη για εμάς εξέλιξη
ως προς τις τουρκο – σαουδαραβικές σχέσεις, σχέσεις
που έχουν μεγάλες ιστορικές διακυμάνσεις και που
αυτή την εποχή ευνοούνται από τις απόπειρες της
αμερικανικής προεδρείας να επαναφέρουν την Τουρκία
στο Δυτικό «Μαντρί». Υπό αυτή την οπτική, η Ελλάδα
παραμένει για τις ΗΠΑ και δεδομένη και αναλώσιμη).
αναδημοσίευση από το Βαλκανικό Περισκόπιο
.
Απρίλιος 2, 2021. 19:44. Ελλάδα.
Σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, είναι γενικά τεταμένες, η Ελλάδα ανακοίνωσε την Παρασκευή μια σειρά περιστατικών με την τουρκική ακτοφυλακή στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ του νησιού της Λέσβου και της τουρκικής ακτής.
Η ελληνική ακτοφυλακή δήλωσε ότι τρία περιστατικά συνέβησαν το πρωί βορειοανατολικά της Λέσβου, ένα νησί στην κύρια διαδρομή λαθρεμπορίου μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι δύο τουρκικά πλοία συνοδεύουν ή ωθούν σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Προκλητικές ενέργειες
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του είπε ότι «Η Ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε σήμερα το πρωί πολλαπλά περιστατικά της Τουρκικής Ακτοφυλακής και του Ναυτικού που συνοδεύουν σκάφη μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν κλιμάκωση με την Ελλάδα … Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι μετανάστες έφυγαν από τις τουρκικές ακτές, και δεδομένου ότι είχαν λάβει υποστήριξη από την Τουρκία, δεν ήταν σε κίνδυνο».
Κάλεσε επίσης τις τουρκικές αρχές να «υποχωρήσουν και να σταματήσουν αυτήν την αδικαιολόγητη πρόκληση».
Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τις τουρκικές αρχές , σύμφωνα με όσα ανέφερε ο «Associated Press».
Αναφέρεται ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ανταλλάσσουν πάντα κατηγορίες για το θέμα της μετανάστευσης.
Ενώ η τουρκική ακτοφυλακή κατηγορεί την ελληνική ακτοφυλακή ότι πραγματοποιεί παράνομες απελάσεις νεοαφιχθέντων αιτούντων άσυλο σε ελληνικά εδάφη και τους επιστρέφει στην Τουρκία χωρίς να τους δώσει την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου.
Η Αθήνα ισχυρίζεται ότι η Άγκυρα απέτυχε να πατάξει τους λαθρέμπορούς μεταναστών που λειτουργούν στις ακτές της, αλλά μάλλον τους ενθαρρύνει συνοδεύοντας ενεργά τους πρόσφυγες που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ελλάδα παράνομα.
Εκτός από το ζήτημα των μεταναστών, πολλά άλλα θέματα συγκεντρώνονται για να προσθέσουν προσβολή στον τραυματισμό μεταξύ των δύο μερών, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, του θέματος της Κύπρου και άλλων.
.
Σχολιάστε