Το Καστελλόριζο, η προπαγάνδα για την ΑΟΖ του και η … Σοκότρα
Posted by Πετροβούβαλος στο 9 Αυγούστου, 2020
Mε αφορμή τις χαριστικές παραχωρήσεις στην Αίγυπτο, η υπόθεση της ΑΟΖ του Καστελλορίζου παρουσιάζεται από την (παρα) κυβερνητική προπαγάνδα ως περίπου χαμένη υπόθεση επειδή είναι (λέει) πολύ μακρυά απ’ την ηπειρωτική Ελλάδα και πολύ κοντά στην Τουρκία. Η διεθνής πρακτική επιβάλλει (λέει) σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ μικρή εώς ανύπαρκτη (το διαβάσαμε κι αυτό) ΑΟΖ.
Σε απάντηση παρατίθεται ο χάρτης της ΑΟΖ της Υεμένης και του νησιωτικού συμπλέγματος Σοκότρα που ανήκει στην Υεμένη. Το βασικό νησί του συμπλέγματος απέχει 240 χιλιόμετρα από τη Σομαλία στο κέρας της Αφρικής και 380 χιλιόμετρα από την Υεμένη στην Αραβική Χερσόνησο, όπου και ανήκει.
Όπως και με την «Συμφωνία των Πρεσπών», έτσι και με τις μέχρι τώρα συμφωνίες για την Ελληνική ΑΟΖ, αυτό που κυριαρχεί βασικά είναι διακομματική συνενοχή, παραπλάνηση, ωμά ψεύδη και φτηνιάρικος διαδικτυακός τραμπουκισμός (πανομοιότυπος ργμτμ, καμία φαντασία…). Στο παρασκήνιο, είναι προφανέστατη πλέον η σιωπηρή συμφωνία των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για τον γεωπολιτικά αναλώσιμο χαρακτήρα της Ελλάδος.
Αντίστοιχες περιπτώσεις με την Υεμένη (σημειώστε πως η Σομαλία έχει προσφύγει στον ΟΗΕ για την υπόθεση, χωρίς αποτέλεσμα μέχρις στιγμής):
- Οι «Πόλεμοι του Μπακαλιάρου» μεταξύ Ισλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την διάρκεια των οποίων η Ισλανδία επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 200 μίλια στα 1975. Αυτό σήμανε τον αποκλεισμό των βρετανικών αλιευτικών πλοίων από μία ζωτική περιοχή αλιείας. Η Ισλανδία απείλησε να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Η απώλεια της στρατιωτικής βάση στο Κέφλαβικ, θα δυσχέραινε σημαντικά την αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ στον Ατλαντικό, έναντι της Σοβιετικής Ενώσεως. Η βρετανική κυβέρνηση υποχρέωσε τελικά τα αλιευτικά της σκάφη να παραμένουν εκτός των 200 ναυτικών μιλίων, – με εξαίρεση μόνον 24 σκαφών/έτος – στην αμφισβητούμενη περιοχή.
- Η Γαλλο – Καναδική υπόθεση Θαλασσίων συνόρων στα 1992. Πολύ ιδιαίτερη περίπτωση και εξ’ ίσου ιδιαίτερη χάραξη ΑΟΖ από το Διαιτητικό Δικαστήριο που συνεστήθη για την περίπτωση.
- Η διαμάχη μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας για το Φιδονήσι. Είναι νησάκι στον Εύξεινο Πόντο και ανήκει στην Κροατία που ΔΕΝ βρέχεται από τον Εύξεινο Πόντο. Εώς το 1948 ανήκε στη Ρουμανία, έπειτα αποδόθηκε στη διοίκηση της Σοβιετικής Ενώσεως. Η Ουκρανία απέκτησε τον έλεγχο της νήσου, έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενώσεως. Το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τελικά πως διαθέτει ΑΟΖ 12 μιλίων.
.
Πετροβούβαλος/Αβέρωφ
Πηγή για τον χάρτη της ΑΟΖ της Υεμένης: Marine Regions
Σχολιάστε