«Ο Πούτιν και οι Πατριάρχες: Πώς η γεωπολιτική δίχασε την Ορθόδοξη Εκκλησία»
Posted by Μέλια στο 2 Σεπτεμβρίου, 2019
.
Αριστείδης Βικέτος
Εκτενές άρθρο , με τίτλο: «Ο Πούτιν και οι Πατριάρχες: Πώς η γεωπολιτική δίχασε την Ορθόδοξη Εκκλησία», δημοσίευσε η εφημερίδα «Financial Times» (FT).
Αφορμή για το δημοσίευμα το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας και ο Τόμος Αυτοκεφαλίας , που χορηγήθηκε τον Ιανουάριο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην νεοσυσταθείσα Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας και στον εκλεγέντα από κληρικολαϊκή Συνέλευση Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας , Επιφάνιο. «Η Ρωσία και η Ουκρανία εστιάζουν την αρχή της τους στο μεσαιωνικό Ρως στο Κίεβο, όπου ο Βλαδίμηρος ο Μέγας βάφτισε τους ανθρώπους του στην Ορθοδοξία μαζικά το 988μ.Χ» αναφέρεται στο άρθρο.
Σύμφωνα με τους FT σήμερα υπάρχουν περίπου 300 εκατομμύρια Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο. «Η Ρωσία, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων, είναι από καιρό η μεγαλύτερη και ισχυρότερη ομάδα» εντός των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. «Αυτή η υπεροχή – η οποία ώθησε μερικούς θεολόγους στην προ-τσαρική Ρωσία να αποκαλούν τη Μόσχα την «Τρίτη Ρώμη» – την κατέστησε πυλώνα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ένα καθεστώς, που ο Πούτιν έχει καταφέρει να οικοδομήσει τη σύγχρονη πολιτεία του», υποστηρίζει η εφημερίδα. Επίσης, προστίθεται:
«Από τότε, που ήρθε στην εξουσία πριν από 20 χρόνια, η Ρωσική Ορθοδοξία έχει αναδειχθεί σε καθεστώς: έχουν χτιστεί δεκάδες χιλιάδες εκκλησίες. Οι ολιγάρχες έχουν χρηματοδοτήσει εκκλησιαστικές φιλανθρωπίες και ο Πούτιν έχει τακτικά – και δημοσίως – επιδιώξει τη συμβουλή των πρεσβυτέρων της Εκκλησίας σε θέματα πνευματικά. Έχει χρησιμοποιήσει τη θρησκεία για να υπογραμμίσει τις διαιρέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της δήθεν αθώας Δύσης και να ανυψώσει την ιδέα του ¨ρωσικού κόσμου¨, ενός είδους πνευματικής κυριαρχίας, που φέρνει κοντά ρωσόφωνους πρώην σοβιετικούς πολίτες, που έχει προωθηθεί από την Εκκλησία» .
Περισσότεροι από 1.000 άνδρες προσκυνητές λαμβάνουν ημερήσιες εισόδους εισόδου στη χερσόνησο του Αγίου Όρους , η οποία διαθέτει 20 μοναστήρια, σημειώνουν οι FT . Ο Πούτιν , υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα, επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άγιο Όρος το 2005 , «αλλά η προσάρτηση της Ρωσίας από την Κριμαία το 2014 και πέντε χρόνια πολέμου στα ανατολικά σύνορα μετέτρεψαν την κοινή γνώμη στην Ουκρανία ενάντια στη Μόσχα».
Ο Πούτιν με τον Πατριάρχη Κύριλλο, τον επικεφαλής της ρωσικής Εκκλησίας παρουσιάζουν ένα ενωμένο μέτωπο, αλλά το «σχίσμα» μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης «έχουν αλλάξει τη σχέση τους».
Κάποιοι κοντά στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Εκκλησιών Σερβίας και Κύπρου , δεν έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας Ουκρανίας, σημειώνει το άρθρο. Επίσης, γίνεται αναφορά στην επίσκεψη Πούτιν στην Μονή Βατοπεδίου και στην άριστη σχέση του Πούτιν με τον ηγούμενο Εφραίμ.
*Η ιστοσελίδα, με την βοήθεια καλού φίλου, εξασφάλισε το ενδιαφέρον δημοσίευμα των «Financial Times» και το παραθέτει αυτούσιο στα αγγλικά: Putin and the Patriarchs
Πηγή: Αριστείδης Βικέτος – Aristides Viketos
.
Σχολιάστε