Η πρώτη πραγματική απεικόνιση μαύρης τρύπας στην ιστορία
Posted by Πετροβούβαλος στο 10 Απριλίου, 2019
Διανύσαμε σχεδόν μία εβδομάδα άθλιας επικοινωνιακής εκστρατείας που κατόρθωσε να υποβιβάσει το επιστημονικό επίτευγμα της απεικόνισης – για πρώτη φορά στην ιστορία – του πραγματικού περιβάλλοντος μιάς μαύρης τρύπας σε μία ακόμα «πιασάρικη» είδηση.
Παρόλα αυτά, η εικόνα που αποκαλύφθηκε σήμερα από την επιστημονική ομάδα του Event Horizon Telescope επαληθεύει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των επιστημόνων για το πως θα πρέπει να φαίνεται το περιβάλλον μιας μαύρης τρύπας, με βάση την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Αυτό που φαίνεται στην εικόνα, είναι το περιβάλλον της «σκιάς» της μαύρης τρύπας που βρίσκεται κοντά στο κέντρο του γαλαξία Messier 87, σε απόσταση 53 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Με τον όρο «σκιά», εννοούμε την σκοτεινή περιοχή που ορίζει τον «Ορίζοντα Γεγονότων» της μαύρης τρύπας και είναι λίγο μεγαλύτερη σε διάμετρο από αυτόν (Ο «Ορίζοντας Γεγονότων» είναι το όριο γύρω από μια μαύρη τρύπα πέρα απ’ το οποίο δεν μπορεί να διαφύγει τίποτα εξ αιτίας της πανίσχυρης βαρύτητας, ούτε το φως ή κάποια άλλη ακτινοβολία – το «σημείο χωρίς επιστροφή»).
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της παρατήρησης καταδεικνύουν έναν «Ορίζοντα Γεγονότων» με διάμετρο περίπου όσο η διάμετρος του ηλιακού μας συστήματος. Συγκριτικά ο «Ορίζοντας Γεγονότων» της μαύρης τρύπας στον κέντρο του γαλαξία μας υπολογίζεται πως έχει διάμετρο όσο η απόσταση Ήλιου – Γης.
Η εικόνα παρέχει επίσης μια νέα μέτρηση του μεγέθους της μάζας της μαύρης τρύπας του Messier 87: Oι μέχρι τώρα εκτιμήσεις καταδείκνυαν μιά μάζα μεταξύ 3,5 και 7,22 δισεκατομμυρίων μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου. Η παρατήρηση του Event Horizon Telescope δείχνει με μεγαλύτερη ακρίβεια πως πρόκειται για μάζα περίπου 6,5 δισεκατομμύρια μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου.
Η μαύρη τρύπα του Messier 87 είναι ένα κοσμικό τέρας, μία από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που έχουμε παρατηρήσει εώς τώρα σε ολόκληρο το αντιληπτό σύμπαν. Συγκριτικά, η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας είναι περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ηλίου, δλδ. περίπου 1.625 φορές μικρότερη από τη μαύρη τρύπα του Messier 87.
Παρότι αυτή η πρώτη εικόνα υποστηρίζει την Γενική Σχετικότητα, δεν την επαληθεύει εντελώς: Πολλές σχολές της σύγχρονης φυσικής πιστεύουν ότι η Γενική Σχετικότητα δεν θα είναι η τελευταία λέξη για τους φυσικούς νόμους επειδή είναι ασύμβατη με μια άλλη βασική θεωρία, την Κβαντική Μηχανική, που περιγράφει τα φυσικά φαινόμενα σε πολύ μικρές κλίμακες.
Σε πρώτη ευκαιρία θα αναδημοσιεύσουμε (ή θα μεταφράσουμε) άρθρο με πληρέστερα επιστημονικά δεδομένα για αυτό το ιστορικό – και επικοινωνιακά κακοποιημένο – γεγονός.
.
Η φωτό είναι του Event Horizon Telescope από τη Wiki
Πετροβούβαλος said
«Όποιος πολεμάει με τέρατα θα πρέπει να προσέχει να μην γίνει τέρας ο ίδιος. Και αν κοιτάξεις για αρκετή ώρα την άβυσσο, η άβυσσος θα κοιτάξει με τη σειρά της».
(Ο Νίτσε τόπε αυτό, που νάξερε ο φουκαράς…)