Κρίσιμες ώρες για τον Ηγούμενο π. Εφραίμ.
Posted by Φαίη στο 10 Φεβρουαρίου, 2019
Κατά την μετάβασή του στο Κίεβο προκειμένου να παραστεί στην ενθρόνιση του ψευδοκιέβου Επιφανίου ο π. Εφραίμ αισθάνθηκε αδιαθεσία και μετακομίσθηκε στο νοσοκομείον, όπου διεπιστώθη ότι είχε πάθει έμφραγμα. Ο Ηγούμενος ταλαιπωρείται χρόνια με καρδιακά προβλήματα και έχει ήδη 6 στεντ. Την κατάστασή του επιδείνωσε η πίεση που του ασκήθηκε σχετικώς με την μετάβασή του στο Κίεβο, για την οποίαν κυκλοφορούνται δύο εκδοχές. Η πρώτη αναφέρει ότι ο π. Εφραίμ πιέσθηκε από τον Πατριάρχη, για να παραστεί, παρά την θέλησή του, καθώς τυγχάνουν γνωστές οι σχέσεις του με την Ρωσία. Αν αυτό αληθεύει, τότε ο Πατριάρχης φέρει ευθύνη. Ωστόσο, ήδη τον Απρίλιο του 2018 ο Αμερικανός Πρέσβυς κ. Πάιατ είχε επισκεφθεί απροσδοκήτως την Ι. Μ. Βατοπαιδίου και τον Οκτώβριο ο Ηγούμενος μετέβη στις ΗΠΑ, για να διαβεί τις πύλες του Υπ. Εξωτερικών.
Επομένως, δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος πιέσεως, για να ταξιδεύσει στην Ουκρανία, καθώς πάντοτε ήταν πρόθυμος προς τον Πατριάρχη και καλές οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ.
Τοιουτοτρόπως ερχόμεθα στην δευτέρα εκδοχή, κατά την οποίαν εδέχθη τηλεφώνημα εκ Ρώσου Μητροπολίτου, ο οποίος του υπενθύμισε πόσον ευεργετήθηκε από την Μόσχα και τι εκείνος ανταπέδωσε. Η εκδοχή αυτή φαίνεται αρκετά πειστική, όμως εμείς πιστεύομεν και εις μίαν τρίτη.
Ο Θεός μας προειδοποιεί πολλάκις δια σημείων. Συμφώνως προς κάποιους ήδη η φυλάκισης του, αλλά και το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ήταν μηνύματα. Αυτήν την φοράν όμως ο π. Εφραίμ παρέβη απόφαση της Ι. Κοινότητος, η οποία απέρριψε αίτημα παραστάσεως στο Κίεβον. Θα μπορούσε να είπει όχι στον Πατριάρχη; Υπεράνω του Πατριάρχου είναι η Παναγία, η Κυρία του Όρους.
Μάλλον όμως ο Ηγούμενος αδυνατεί να αρνηθεί ο,τιδήποτε. Τοιουτοτρόπως υπέκυψε σε εκείνους που τον μετέφεραν στην κλινική της Ελβετίας για νοσηλεία αντί Ελληνικού Δημοσίου Νοσοκομείου, με την αιτιολογία ότι εκεί εγνώριζαν το ιστορικόν του. Κρίμα, διότι δεν θα κάνει παρέα με τον Άγιον Νεκτάριο και άλλους συγχρόνους Γεροντάδες, οι οποίοι ενοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία που ενοσηλεύοντο και τα πτωχά πνευματικά τους τέκνα.
Ευχόμεθα καλήν ανάρρωσιν κατ’ άμφω.
Μέλια said
Συμπαθάτε με αλλά έχω μια απορία, γιατί δεν προειδοποιεί ο Θεός και τον Οικουμενικό Πατριάρχη;
Τι πάθαμε μωρέ;;;;;;;
Πρώτα του τα χώνουμε και μετά του ευχόμαστε και περαστικά… με το προσωπείο της υποκρισίας;
Περαστικά στον Γέροντα, και να προσευχηθούμε για την υγεία του, γιατί όπως έλεγε και ο Άγιος Πορφύριος: «ο χριστιανός είναι ευγενής!»
Φαίη said
Ευχόμεθα καλήν ανάρρωσιν κατ’ άμφω.
Τώρα, στο θέμα του Βαρθολομαίου να πω πως έχεις άδικο; Έχεις δίκιο.
Μηδὲν Ἄγαν said
Σχετικὰ μὲ τὸ θέμα τῆς θεοδικίας λένε οἱ Πατέρες ὅτι θὰ πρέπει νὰ κλαῖμε γι’ αὐτοὺς ποὺ δὲν ἔχουν καμμία ἐπίπτωση (βλ. «προειδοποίηση») στὴν ἐδῶ ζωή…
γιατὶ αὐτοὶ θὰ τὰ βροῦν ὅλα στὴν ἄλλη…
Μηδὲν Ἄγαν said
Σχετικὸ μὲ τὸ θέμα εἶναι καὶ τὸ παρὸν βίντεο ποὺ ἀνέβασε ὁ δημοσιογράφος Διονύσης Μακρής. Στὸ διάστημα ἀπὸ 30:00 ἕως τὸ 40:00 περίπου ἀναλύει σημαντικὰ στοιχεῖα ἀπὸ τὸ παρασκήνιο ποὺ μεσολάβησε γιὰ τὴν μετάβαση τοῦ Ἐφραὶμ στὴν Οὐκρανία.
Βέβαια δὲν ξέρω κατὰ πόσον εἶναι ἀξιόπιστα αὐτὰ ποὺ ἀναφέρει. Θέλω νὰ πιστεύω ὅτι ἔχει ἔγκυρες πληροφορίες καὶ ὅτι δὲ μιλάει ἀπὸ μυαλοῦ του.
Πάντως εἶναι μία ἀπὸ τὶς ἑρμηνεῖες ποὺ δίνει ἡ Φαίη στὸ ἄρθρο της. Ἡ δυσμενέστερη γιὰ τὸ Βαρθολομαῖο.
Φαίη said
Δεν νομίζω αγαπητέ ότι θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συνέβη.