Ο κύβος ερρίφθη για το Σκοπιανό: Οι αλλαγές για το όνομα και τις εδαφικές διεκδικήσεις
Posted by Μέλια στο 10 Οκτωβρίου, 2018
Bloomberg: Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση Ζάεφ – Ξεκινά η μάχη στη Βουλή των Σκοπίων
Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, έκανε η κυβέρνηση στα Σκόπια, ενώ την ίδια ώρα μαίνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τη γειτονική χώρα, να μην καθυστερήσουν τη διαδικασία.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το Υπουργικό Συμβούλιο στην ΠΓΔΜ ενέκρινε την πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και αφορά στις συνταγματικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση Ζάεφ.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα αποστείλει την πρόταση για μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος, Mile Boshnjakovski, σε δημοσιογράφους στα Σκόπια. «Περιμένουμε από τους βουλευτές να αρχίσουν αύριο τις εργασίες και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους», δήλωσε ο Boshjnakovski όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη των 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές.
Η μάχη της ψηφοφορίας στην Βουλή της ΠΓΔΜ, ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη 16 Οκτωβρίου.
Αλλαγή ονόματος και εδαφικές διεκδικήσεις
Η προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία» και τροποποιεί τα άρθρα 3 και 49, τα οποία αναφέρονται στο αμετάβλητο των συνόρων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς αντίστοιχα.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι τα εν λόγω άρθρα υποθάλπουν αλυτρωτισμό, καθώς επιτρέπουν αναθεωρητισμό όσον αφορά την κοινή μεθόριο και παρεμβατισμό στα εσωτερικά άλλων χωρών στο όνομα των μειονοτικών δικαιωμάτων.
Διασπορά αντί μειονότητας
Η αναθεωρημένη εκδοχή των δύο άρθρων θα καθιστά σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις σε βάρος οποιουδήποτε γείτονά της κι ότι το ενδιαφέρον για την διασπορά δεν υποκρύπτει παρέμβαση σε ξένες υποθέσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι, σύμφωνα πάντα με το MIA.
Βεβαίως η λέξη «διασπορά» αντί για μειονότητα ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις και στην Ελλάδα καθώς πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι πρόκειται για «μισή αλλαγή» στο Σύνταγμα κι ότι ο αλυτρωτισμός θα παραμείνει.
Ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει εάν η κατάθεση της εισήγησης σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80+1 έδρες στην 120μελή Βουλή.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει πως εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία – που απαιτεί την στήριξη τουλάχιστον κάποιον βουλευτών της εθνικιστικής αντιπολίτευσης – θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το ταχύτερο δυνατό.
Για το ενδεχόμενο εκλογών παρενέβη με προκλητικό τρόπο ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για διεύρυνση λέγοντας ότι δεν είναι επιλογή για τη χώρα. Λίγα λεπτά αργότερα, έγινε γνωστή η επιστολή της Αγκελα Μέρκελ προς τον Ζάεφ όπου με προσεκτική διατύπωση, του συνιστά να συνεχίσει τη διαδικασία, περνώντας την συμφωνία από τη Βουλή των Σκοπίων.
Πηγή: CrashOnline
Σχολιάστε