Κοινωνία παντεπόπτη οφθαλμού
Posted by Φαίη στο 5 Σεπτεμβρίου, 2016
Οικονομολόγος, Καθηγήτρια ΜΒΑ
Η σημερινή κοινωνία προσομοιάζει με αυτή που με εφιαλτικό τρόπο περιέγραψε ο Τζωρτζ Οργουελ στο βιβλίο του «1984». Οι στρατιές ανέργων αυξάνονται και παράλληλα αυξάνεται ο τρόπος ελέγχου των μαζών, εργαζόμενων και μη.
Αναπτύσσονται καινούριοι κλάδοι επιστημών όπως είναι οι νευροεπιστήμες με απώτερο στόχο την χειραγώγηση. Η επιστήμη των οικονομικών μετατρέπεται σε επιστήμη της κοινωνικής μηχανικής.
Τα νευροοικονομικά (συνδυασμός οικονομίας, ψυχολογίας, βιολογίας και νευρολογίας) μελετούν το πώς ο άνθρωπος λαμβάνει αποφάσεις και κατά συνέπεια, θα προσθέταμε, πως μπορεί να επηρεαστεί στο να λαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις.
Στο μάθημα των νευροοικονομικών του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, ο καθηγητής Βασίλι Κλουτσάρεφ ανέφερε ότι τα επίπεδα πλάσματος της οξυτοκίνης σχετίζονται με τη θερμή σχέση που μπορεί κάποιος να έχει με τον σύντροφό του, τα κενά στις κοινωνικές σχέσεις, τη σεξουαλική αντίδραση κάποιου στο άλλο φύλο και την αξιοπιστία των οικονομικών αποφάσεων (!).
Άλλες έρευνες που έχουν γίνει στην Ιαπωνία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλη είναι πιο δεκτικοί στο να αποδεχθούν χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με αυτούς που έχουν υψηλότερο επίπεδο της συγκεκριμένης ορμόνης.
Συνεπώς δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει εάν κάποια στιγμή θα υπάρχει βιολογική μέτρηση των επιπέδων των παραπάνω ορμονών ως προαπαιτούμενο για να καταλάβει κάποιος μία θέση εργασίας, θέσεις που θα γίνονται όλο και πιο σπάνιες λόγω της χρήσης ρομπότ.
Η χειραγώγηση και ο έλεγχος γίνονται με διάφορους τρόπους. Στην επαρχία Σενζέν της Κίνας, 6.000.000 εργαζόμενοι παρακολουθούνται καθημερινά από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, όπου και εάν πάνε, και τα στοιχεία τους συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων που έφτιαξε ο Αμερικανικός στρατός. Στόχος από τη συγκέντρωση των στοιχείων είναι ο έλεγχος της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα των εργαζόμενων. Δημιουργούνται συμπεριφοριστικά κίνητρα και ποινές απομάκρυνσης των εργαζόμενων που δεν ταιριάζουν με τα επιθυμητά πρότυπα και οι παραμένοντες ωθούνται να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που επιθυμεί η εξουσία.
Η κυρίαρχη ιδεολογία είναι ότι οι λαοί πρέπει να καθοδηγούνται στο να παίρνουν τις «σωστές αποφάσεις» (!) Ακόμα και τα επιδόματα πρόνοιας, σε πολλές περιπτώσεις, δίνονται μόνο εάν οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με «υπεύθυνο» τρόπο.
Για παράδειγμα, στην Ινδία, γυναίκες που είναι άπορες λαμβάνουν κάποια χρήματα όταν το πρώτο τους παιδί ενηλικιωθεί υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβληθεί σε στείρωση μετά τη γέννα του δεύτερου παιδιού τους.
Ο έλεγχος γίνεται και μέσα από τα κοινωνικά μέσα όπου συγκεντρώνονται προσωπικές πληροφορίες και παρακολουθείται το κάθε άτομο. Η χειραγώγηση δε ενεργοποιείται από το σχολείο όπου προωθούνται προγράμματα εκπαίδευσης χωρίς την φυσική παρουσία δασκάλου και άμεσου ελέγχου του μαθητή μέσω της κάμερας του Η/Υ.
Όλα τα παραπάνω είναι απότοκα της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου λειτουργίας της οικονομίας. Σύμφωνα με αυτά, ο άνθρωπος δεν έχει καμία ταυτότητα (εθνική κτλ.) παρά υπάρχει μόνο για να καταναλώνει και να δουλεύει (όχι εργάζεται) για να επιβιώσει για να καταναλώσει.
Η πολιτική εξουσία έχει αποτύχει (ή μήπως δεν θέλει;) να καταπολεμήσει αυτό το φαινόμενο. Ακόμα και τα κόμματα της αριστεράς που θεωρητικά ενδιαφέρονται για την κοινωνία και τον άνθρωπο έχουν ενστερνισθεί το νεοφιλελευθερισμό και την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και ορισμένες φορές έχουν καταστεί και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές τους.
Υπάρχει λύση; Πιθανόν ναι. Η συλλογικότητα των ανθρώπων είναι αυτό που μπορεί να διαταράξει το παραπάνω σύστημα και η συλλογικότητα είναι αυτή που ενοχλεί γι’αυτό και η προώθηση μέσων όπως είναι τα κοινωνικά, η τηλεόραση, η ηλεκτρονική αλληλογραφία κτλ που αποξενώνουν, αποχαυνώνουν και εμποδίζουν την φυσική επαφή του ενός ανθρώπου με τον άλλο.
Θα μπορέσει ο άνθρωπος να ξαναγίνει ον κοινωνικό και να καταρρίψει αυτό το σύστημα ή τελικά το σύστημα θα τον συντρίψει και θα οδηγηθούμε σε ακόμα πιο εφιαλτικές καταστάσεις; Μένει να το δούμε.
Προτεινόμενη βιβλιογραφία
Βασίλι Κλουτσάρεφ, Σημειώσεις μαθήματος νευροοικονομικών. National Research University – Higher School of Business, Μόσχα.
Guy Standing, The Precariat.The New Dangerous Class. Εκδ. Bloomsbury.
Πηγή Φωτεινή Μαστρογιάννη
Το είδα ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ
Φαίη said
«Ακόμα και τα κόμματα της αριστεράς που θεωρητικά ενδιαφέρονται για την κοινωνία και τον άνθρωπο..»
Θεωρητικά και μόνο θεωρητικά διότι στην καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης φάγαμε στη μάπα, ντουντούκες και παρελάσεις με τα .. προβλεπόμενα ‘επεισόδια’ .. για τους μισθούς της ‘κακόμοιρης εργατιάς’. Οϊ μάνα μου, όϊ καταστροφή που πάθαμε.
Ο άνθρωπος όμως και η συλλογική του έκφραση ως κοινωνία, δεν είναι απλά εργάτες που παίρνουν καλούς μισθούς και έχουν δικαιώματα στην εργασία τους .. «για να κάνουν μετά ό,τι θέλουν» .. όπως μου έλεγε κάποτε μια κομμουνίστρια που είχα πιάσει κουβέντα μαζί της.
Ποια ήταν και είναι η προσφορά της ελληνικής αριστεράς στην συλλογικότητα της Ελληνικής κοινωνίας η οποία επιβάλλεται σε αυτούς τους καιρούς να ενεργοποιηθεί;
Όχι μόνο δεν πρόσφερε τίποτα στο δέσιμο της Ελληνικής κοινωνίας αλλά πάντα ήταν πρόθυμη να εισάγει νέα στοιχεία κοινωνικής αποδόμησης ως δούρειος ίππος ξένων δυνάμεων. Η ίδια η ιδεολογία της την καθιστά ευάλωτη σε αυτό, να γίνεται πάντα δούρειος ίππος εις βάρος των κοινωνιών. Το ξαναέγραψα και προχθές. Στην ταξική θεώρηση της αριστεράς ο άνθρωπος και η κοινωνία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο ως οικονομικά ξεβράσματα των πλουσίων αλλά η αριστερά υπόσχεται να τους προσφέρει (και θα πρέπει να είναι υπόχρεοι!!) μια (εργατική) θεσούλα κάτω από τον (εργατικό) ήλιο. Το ‘έθνος’ έγινε ‘λαός’ (και μας βάλαν να κυνηγάμε φασίστες) για να εξυπηρετήσει την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Διευρύνθηκε λίγο ο όρος, ‘χαλάρωσαν’ λίγο τα πράγματα για να ανοίξει σιγά σιγά η αγορά εργασίας των πλουσίων.
Η αντι-πρόταση της ελληνικής αριστεράς ως απάντηση στο κεφάλαιο είναι ο καθρέπτης του κεφαλαίου, είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Ο πυρήνας της αριστερής ιδεολογίας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει μια ζωντανή κοινωνία. Οι όποιες ‘κοινωνικές αντιλήψεις’ της αριστεράς, (που διακατέχονται τόσο εμφανέστατα από απαξίωση και εχθρικότητα απέναντι στην κληρονομιά της κοινωνίας που τη δένει), υπάρχουν ως υποστυλώματα της ιδεολογίας και όχι της κοινωνίας -η ταξική θεώρηση παραμένει σε πρώτο πλάνο ενώ δεν θα έπρεπε να είναι. Η όποια επίκληση ότι νοιάζονται για την κοινωνία και τον άνθρωπο είναι ανέκδοτο, είναι ένα σλόγκαν της μεταπολίτευσης που έληξε, είναι μεγάλα λόγια φαφλατά που απλά λέει για να λέει. Σε βάθος χρόνου αυτές οι ‘κοινωνικές αντιλήψεις’ καταρρέουν μία μία σαν τον πύργο στην άμμο, προκαλώντας στην πορεία δυστυχία και ανοίγοντας νέα εχθρικά μέτωπα και μελλοντικά προβλήματα στις κοινωνίες. Από τα εργοστάσια που έκλεισαν μέχρι τις στρατιές των κατευθυνόμενων φτηνών εργατών σε μια έρημο ανεργίας δεμένη πισθάγκωνα για τα επόμενα 100 χρόνια. Φτου σας μη σας ματιάσω !!
Και από την άλλη πλευρά έχουμε τους μασώνους δεξιούς που έκαναν την εθνική συνείδηση παντιέρα για τα ίδια ακριβώς συμφέροντα.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Πριν καν αποπειραθούμε να ανακαλύψουμε ξανά και να ενεργοποιήσουμε την συλλογικότητά μας θα πρέπει να ξεφορτωθούμε αυτούς που μας την στέρησαν.
macedonianancestry said
Reblogged στις Macedonian Ancestry.
kutukamus said
It seems that ‘looking good’ is very much more popular than ‘being good’ these days.
γιώργος ηράκλειο said
It doesnt seem,,unfortunately its a fact,,!
γιώργος ηράκλειο said
Πολιτη προβατο,,,αυτος ειναι ο ενας και μοναδικος στοχος της ονομαζομενης Νεας Τ αξης Πραγματων ,,,,οπου,,,,ξεκινησε με την ανεξαρτησια των ΗΠΑ ,,,
εκτοτε,,,,αφου απεκτησε εδρα η ΝΤΠ αργα και σταθερα διαμορφωνει τις συνθηκες της πληρους υποταγης του Ανθρωπου,,,
Ο κουμουνιστικη θεωρια αν κανεις την δει καπως λοξά,,,χεχε,,,ειναι βασισμενη στις ιδρυτικες αρχες την ΝΤΠ ,,,εκτοτε εγιναν και συνεχιζουν να γινονται πειραματα προβατοποιησης του Ανθρωπου με την χρηση της λεγομενης Αριστερα αλλα και της λεγομενης Δεξιας,,,
ο στοχος τους ειναι ο εκμηδενισμος της Αριστείας,,,οι Άριστοι πρεπει να εκλείψουν και στην θεση τους να καταληφθει απο την Μετριότητα ουτος ωστε να ειναι οι κοινωνιες ευκολα χειραγωγισιμοι !
Αν εκλείψουν οι Αριστοι,,,ποιοις θα εχει το αναστημα να αντισταθεί
,,,,,
αστα,,εινα πολλα,,,,οι ποδιτσες δουλευουν ακατάπαυστα !!
Καπως ετσι και πολυ χειροτερα,,,φτασαμε να αναρωτιομαστε αν μας ψεκαζουν.
Δυστυχως δεν μας ψεκαζουν,,,μας δηλητηριαζουν με ωραιες λεξεις !