Χλωμό το μέλλον στον Πύργο της Βαβέλ
Posted by Φαίη στο 11 Φεβρουαρίου, 2016
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό πολιτικών αναλυτών, το 2016 προβλέπεται πιο ευνοϊκό όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Κύριος λόγος για αυτήν την αισιόδοξη πρόβλεψη παρουσιάζεται η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ιράν και Δύσης. Ο διάλογος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μεταξύ της ιρανικής ηγεσίας από τη μια και των ΗΠΑ και της ΕΕ από την άλλη διήρκεσε πολλά χρόνια και κατέληξε επιτέλους σε συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ στις 16 Ιανουαρίου. Επομένως, και προς μεγάλη απογοήτευση κυρίως του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη αναιρούν τα εμπάργκο κατά του Ιράν. Οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτή η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ιράν και Δύσης θα οδηγήσει σε μια πρωτοφανή σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.
Οι αναλυτές αυτοί, πολύ απλά, έχουν λάθος. Οι αιτίες που συμβάλλουν στο να παραμένει η Μέση Ανατολή εστία πολέμων, συγκρούσεων και ακραίων πολιτικών φαινομένων παραμένουν οι ίδιες εδώ και δεκαετίες.
Πρώτα απ’ όλα, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή όσο συνεχίζεται η παράνομη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Παρά την εμφανή δυσαρέσκεια του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου απέναντι στην αμερικανική ηγεσία λόγω της προαναφερθείσας επαναπροσέγγισης με το Ιράν, οι ΗΠΑ, και όλες οι δυτικές χώρες γενικότερα, δεν πρόκειται να σταματήσουν να βλέπουν το Ισραήλ ως σύμμαχο στην περιοχή και να υποστηρίζουν την επεκτατική πολιτική του. Παρόλα αυτά, μόνο όταν λυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα θα μειωθεί και η λαϊκή υποστήριξη προς διάφορα ισλαμιστικά κινήματα, αφού πολύ συχνά αυτές οι οργανώσεις χρησιμοποιούν τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού για να συγκινήσουν την αραβική κοινή γνώμη και να ενισχύσουν τη βίαιη, μισαλλόδοξη και, ανάμεσα σε άλλα, αντισημιτική προπαγάνδα τους.
Παρόμοιο ζήτημα τίθεται και αναφορικά με τις σχέσεις της Δύσης με τη Σαουδική Αραβία – όσο το κράτος που χρηματοδοτεί, υποστηρίζει και διαδίδει τον ισλαμικό φονταμενταλισμό διεθνώς παραμένει τόσο σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, τότε δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα που μαστίζουν την περιοχή. Οποιαδήποτε διαφωνία της Σαουδικής Αραβίας για την επαναπροσέγγιση με το Ιράν κρίνεται επιφανειακή και δεν πρόκειται να πλήξει τις σχέσεις της με τον δυτικό κόσμο.
Επιπλέον, σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή όσο η Τουρκία προσπαθεί ξανά να εξοντώσει τους Κούρδους. Παρόλα αυτά, φέτος, ενώ οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία με την κουρδική επαναστατική οργάνωση YPG ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τις αεροπορικές βάσεις των κουρδικών περιοχών της Συρίας για να βομβαρδίζουν την Da’esh, συνεχίζουν, όπως και πέρσι, να υποστηρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται, δήθεν, τον εαυτό της κατά του ΠΚΚ, που αποτελεί επίσης κουρδική επαναστατική οργάνωση που μάχεται κατά της Da’esh!
Τέλος, όλα τα πιο πάνω θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν το τέρας του ισλαμισμού ανά το παγκόσμιο, σε συνδυασμό, πάντα, με τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές παρεμβάσεις διαφόρων δυτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, που ακόμα δεν κατάφεραν να ξεφορτωθούν τα αποικιοκρατικά και ιμπεριαλιστικά κατάλοιπά τους.
Με άλλα λόγια, το 2016 σίγουρα δεν θα είναι καλύτερο από την περσινή χρονιά για τη Μέση Ανατολή. Πιθανότατα να είναι και χειρότερο.
Όσο για την Κύπρο, εδώ, στην Εγγύς Ανατολή, μάθαμε ότι φέτος, το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο μάλιστα, πρόκειται να υπογραφεί επιτέλους η «βιώσιμη και ειρηνική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ανάμεσα στα δύο συνιστώντα κράτη της νήσου»…
Καλή χρονιά σε όλους!
Μνημοσύνη Π.
Άγρια Ανατολή
Σχολιάστε