Μαθημένη Αβοηθησία (Learned Helplessness)
Posted by Πετροβούβαλος στο 21 Σεπτεμβρίου, 2015
άρθρο της ψυχολόγου Παρασκευής Πισινίδη
.
Τι είναι η »μαθημένη αβοηθησία» ; Ένα φαινόμενο ; Ένας τρόπος σκέψης ; Η απόρροια ή η αιτία ψυχικών δυσκολιών ; Ακόμα και η μετάφραση από την αγγλική γλώσσα εγείρει αντιπαραθέσεις.
Ο αγγλικός όρος «Learned Helplessness» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ερευνητή ψυχολόγο Martin Seligman το 1967. Με αυτόν τον όρο προσπάθησε να περιγράψει την συναισθηματική κατάσταση που είχαν περιέλθει τα πειραματικά υποκείμενα και έμοιαζε με τα συμπτώματα που έχει η κλινική χρόνια κατάθλιψη (απόσυρση, παραίτηση κτλ).
Ο Seligman σχεδίασε μια πειραματική διαδικασία, όπου προκαλούσε ηλεκτρικά σοκ σε σκύλους. Στην Α ομάδα, οι σκύλοι είχαν την δυνατότητα με έναν μοχλό να γλιτώσουν τα σοκ και στην Β ομάδα δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι, (ο μοχλός δεν γλίτωνε τον πόνο). Μετά από λίγες επαναλήψεις, δόθηκε η δυνατότητα και στην Β ομάδα να μπορούν να γλιτώνουν τα σοκ με τον μοχλό, κάποιες φορές. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι πως τα σκυλάκια της Β ομάδας δεν έμπαιναν καν στην διαδικασία να γλιτώσουν από τα ηλεκτροσόκ ακόμα και όταν καταλάβαιναν ότι μπορούν. Επειδή δεν μπορούσαν να ελέγξουν την κατάσταση!!! Κάποιες φορές έπιανε το κόλπο με τον μοχλό, κάποιες άλλες όχι. Έτσι, μετά από δύο- τρεις προσπάθειες δεν ασχολήθηκαν ποτέ ξανά Έμοιαζαν σαν να είχαν απελπιστεί και δεν κινητοποιούνταν, αποδεχόμενα στωικά με ένα γρύλισμα τον πόνο.
Πρόκειται για Παραίτηση….για εκείνη την παραίτηση που βλέπουμε στην κατάθλιψη: »Ότι και να κάνω δεν θ’ αλλάξει κάτι».
Το βλέπουμε καθημερινά….το ζούμε και το αντιμετωπίζουμε. Η αίσθηση ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά, στηρίζει και επισφραγίζει το αίσθημα της θλίψης. Δεν είναι απλά μια απαισιόδοξη στάση. Είναι η αίσθηση πως »Εγώ είμαι αδύναμος να κάνω κάτι» , »Είμαι αβοήθητος».
Πρόκειται για τον βασικό πυρήνα της ανασφάλειας, των φόβων, της θλίψης και του άγχους. »Έχω μάθει πως είμαι αβοήθητος, άρα νιώθω αδύναμος, άρα φοβάμαι, άρα νιώθω ακόμα πιο αδύναμος, νιώθω θλίψη, ανασφαλής και αγχώνομαι για το τώρα, το αύριο και το μετά, δεν ελέγχω τίποτα».
Και πως μπορεί κάποιος να φτάσει σε αυτό το σημείο ; Να έχει αποκτήσει την αίσθηση της αβοηθησίας ;
Μέσα από πολλά μονοπάτια….Καταρχήν, εάν έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που από πολύ νωρίς και για πολλά χρόνια δεν υπήρχαν σαφή όρια, σαφής κανόνες και έτσι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις συνέπειες μιας συμπεριφοράς. Η προβλεψιμότητα των συνεπειών μιας συμπεριφοράς είναι κάτι που μας προκαλεί μια αίσθηση ελέγχου των καταστάσεων.
Επίσης, εάν υπήρχαν πολλές μετακομίσεις ή πολλά και διαφορετικά πρόσωπα από όπου έπαιρνε αγάπη ως παιδί, η αίσθηση ελέγχου των καταστάσεων θα είναι περιορισμένη.
Παρομοίως, εάν έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου του τα παρέχουν όλα, χωρίς καμία εξαίρεση, θα μάθει να μην αντέχει την αναμονή, να μην γνωρίζει πως να διαχειρισθεί την απογοήτευση. Και σταδιακά θα νιώθει ότι δεν ξέρει τρόπους να διαχειρισθεί νέα δεδομένα (θα έχει μάθει να ζει σε μια γυάλα= άρα ανασφαλής και αβοήθητος στον »έξω κόσμο»).
Τέλος, υπάρχουν οι περιπτώσεις όπου τραυματικές καταστάσεις μπορούν να εισάγουν την αίσθηση της αβοηθησίας σε κάποιον. Πρόκειται για καταστάσεις που είτε τις έχει ζήσει ο ίδιος είτε κάποιος στο περιβάλλον του.
Ναι, πρόκειται για κάτι που μπορείς να το »αποκτήσεις» μέσα από τις εμπειρίες και τον τρόπο σκέψης κάποιου άλλου ( δεν είναι τυχαίο εκείνο που λένε ότι η ατμόσφαιρα »βαραίνει» με έναν μελαγχολικό στην παρέα).
Και πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί;
Ο Seligman μετά από τα πειράματα με τους σκύλους, ανέπτυξε την θεωρία της «Θετικής Σκέψης» και έγινε ο πατέρας της θετικής ψυχολογίας (Positive Psychology). Η λογική είναι πως από την στιγμή που είσαι στην κατάσταση της μαθημένης αβοηθησίας, έχεις έναν απαισιόδοξο τρόπο σκέψης σαν βάση. Οπότε εάν αλλάξεις τον απαισιόδοξο σε θετικό τρόπο σκέψης και εάν δώσεις προσοχή στα θετικά και όχι αρνητικά συμβάντα της ζωής σου, μπορείς να καταφέρεις να ελέγξεις τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται από την μαθημένη αβοηθησία. Πρόκειται για μια καινούργια κατεύθυνση, η οποία ενέπνευσε και την δημιουργία νέων τρόπων παρέμβασης (coaching ).
Η αλήθεια είναι πως βοηθά σε μεγάλο βαθμό. Απλά, δεν είναι τόσο θαυματουργή όσο την παρουσιάζουν. Η θετική σκέψη είναι ο στόχος. Για να γίνει μέσον χρειάζεται χρόνος, υπομονή και επιμονή. Και χρειάζεται την συμπαράσταση από την συμπεριφορά. Ας μην ξεχνάμε πως η μαθημένη αβοηθησία σχετίζεται με τον μη έλεγχο του τι κάνω, του τι μπορώ να κάνω και επενδύεται με την ανασφάλεια και τον φόβο. Δεν φτάνει να λέω ότι όλα θα πάνε καλά. Βοηθά αλλά δεν φτάνει…
.
Πηγή: Psychology Day by Day
Eικόνα: «Ήρεμα νερά», έργο του πρίγκηπα Ευγένιου – Ναπολέοντα – Νικόλαο της Σουηδίας και της Νορβηγίας από τη Wiki
Πετροβούβαλος said
Ενδιαφέρον στατιστικό: Στις εκλογές ψήφισαν: 5.566.223 δλδ. 56,56 % του εκλογικού σώματος. Συγκριτικά, στο δημοψήφισμα του Ιουλίου η συμμετοχή ήταν 62,5%. (ανακοινωμένα αποτελέσματα, πράγμα που δεν τα ταυτίζει αναγκαστικά με τα πραγματικά αποτελέσματα)
Από τα λοιπά κόμματα, έλαβαν:
ΕΠΑΜ: 0,77% (41.631 ψήφοι)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ: 0,65% (35.534 ψήφοι)
ΠΕΙΡΑΤΕΣ κ.α.: 0,28% (15.257 ψήφοι)
ΕΛ.ΛΑ.Σ. 0,12% (6.253 ψήφοι)
ΕΛ.ΑΔ.Δ.Α. 0,08% (4.425 ψήφοι)
Σύνολο: 1,9%, μπούρδες δλδ. στην πλέον ευνοϊκή εκλογή για εμφανιζόμενα ως μη συστημικά κόμματα.
Τζήμερος, Λ.Α.Ε., ΑΝΤ.Α.ΣΥ.Α – ΕΕΚ Εξαιρούνται από το στατιστικό ως εμφανώς συστημικά μορφώματα. Εξαιρούναι επίσης οι εμφανώς ιδεοληπτικοί (ΚΚΕ (μ-λ) κλπ.) – προσοχή στο «εμφανώς».
Φαίη said
Α ρε Πέτρο, τζάμπα χαλάς το χρόνο σου.
Αυτό που δίδαξε η μεταπολίτευση στους Έλληνες ήταν να ψηφίζουν κάτι μεγάλα κουμπιά που είχαν φανταχτερά χρώματα πάνω τους: μπλε, κόκκινο, πράσινο, μην τους βάζεις δύσκολα. Οι Έλληνες έμαθαν να θέλουν τον Τζέϊμς Μποντ τους, τον ‘Εθνάρχη’ τους, τον ‘Τσε Γκεβάρα’ τους, για να τους εμπνεύσει, από μόνοι τους, ΓΙΟΚ.
Δεν μπορώ όμως να τους καταλογίσω όλη την ευθύνη. Το εκλογικό σύστημα περιφρουρεί το καθεστώς σαν αστακό και ενώ ήδη βρίσκονταν σε προχωρημένη κατάσταση αβοηθησίας θα έπρεπε ταυτόχρονα να καταβάλλουν παραπάνω προσπάθεια για να εντοπίσουν τα όποια τρωτά σημεία αυτού του συστήματος. Είναι όμως πολύ πιο εύκολο να γυρίσεις την πλάτη σου σε ένα πρόβλημα παρά να το αντιμετωπίσεις στα ίσια.
Το αποτέλεσμα ποιό ήταν;; Κέρδισαν αυτό που κερδίζουν κάθε φορά: «θα πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά το ζήτημα της αποχής».
Θα σου έλεγα ότι την επόμενη φορά η αποχή θα είναι πολύ μειωμένη διότι το σύστημα θα έχει έτοιμο έναν άλλον αστραφτερό ‘σωτήρα’. Και ο κόσμος, θύμα εν μέρει της ίδιας του της στάσης, θα τρέξει να πάρει τη συνηθισμένη εύκολη ‘εκδίκηση’. Κοίταξε λίγο τα ποσοστά συμμετοχής/αποχής στις εκλογές των προηγούμενων ετών για να εντοπίσεις τις τάσεις, σκεφτόμενος, τα θέματα που απασχολούσαν τον κόσμο τότε. Κάτι σαν ένα καρδιογράφημα. Σκοτώνω τον ασθενή και μετά τον αναβιώνω τεχνιτά για να τον σκοτώσω περισσότερο.
ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΟ ΠΩ.
ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΠΕΤΡΟ ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ.
Πετροβούβαλος said
Μπα, τις πύλες της κολάσεως τις ανοίξαμε όταν η Εύα γλυκοκοίταξε το μήλο και ο Αδάμ την Εύα. 😆
Επειδή όμως η Παλαιά Διαθήκη τα γράφει αλλιώς (δεν είναι «μήλο», είναι ο καρπός από το «Δένδρο της γνώσεως του καλού και του κακού») λέω να διερευνήσουμε το κενό που υφίσταται σε εκείνη την περιοχή: Τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα έχουν απίστευτο έλλειμα ηγεσίας κι αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε συνεταιρισμός μαζί τους είναι από μάταιος εώς ζημιογόνος.
Φαίη said
Τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα δεν έχουν διάθεση συνεργασίας (και εννοώ εκείνα που βρίσκονται πιο κοντά στην ταυτότητα που πρέπει να έχουν για το καλό της Πατρίδας – ας μην το προχωρήσω) και έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα προβολής. Δυστυχώς, και επειδή ο Έλληνας, διαψευδοντας το παρελθόν του, θέλει τον ηγέτη του, υπάρχει και έλλειμμα ηγεσίας.
Εντύπωση μου προκαλεί ότι βρίσκεις την ώρα να κάνεις και χιούμορ 🙂
Πέτρο σοβαρά τώρα. Επόμενη φορά δεν θα υπάρξει. Αναγκαστικά, κάτι ‘άλλο’ θα υπάρξει.
Πετροβούβαλος said
Ίδωμεν! Νομίζω πως θα υπάρξουν κι άλλες φορές εντός του υπάρχοντος συστήματος, αλλά κρατώ ισχυρή επιφύλαξη. Για το χιούμορ όμως δε σηκώνω κουβέντα – αν το χάσουμε θα χαθεί το σύμπαν.
Φαίη said
Πέτρο, έχουμε μία κυβέρνηση που το παίζει και αντίπολίτευση.
Για ‘αντιπολίτευση’ έχουμε τον διάδοχο του απέθαντου σπόρου, τη φωφούλα και τον ποταμάκια.
Έχουμε το ΚΚΕ που θα μας πάρει χεράκι χεράκι στους αγώνες του πεζοδρομίου, και έχουμε και τη Χρυσή Αυγή που νοικιάζει τους ψηφοφόρους της στον καμμένο.
Έχουμε και τον λεβέντη για να σπάμε/νε πλάκα.
Και έχουμε και τον πάκη που είπε ότι το μενού δεν προσφέρει άλλες εκλογές έως τα τέλη του 2016.
Περίμενε να δεις τι έχει να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.
Εδώ θα είμαστε.
Πετροβούβαλος said
Think big: Οι μήνες δεν είναι τπτ, σταγόνες στον ωκεανό του χρόνου. Ναι, θα είναι πολύ ζόρικοι και καλώς θα είναι. Έτσι πρέπει, έτσι οφείλεται και ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ θα «πάρουμε μπροστά».
Φαίη said
Αν ήξερα ότι «θα πάρουμε μπροστά» θα ανησυχούσα;;
Αμ δε θα ανησυχούσα.
Δεν το ξέρω όμως.
Πετροβούβαλος said
Θέμα Πίστης! Νομίζω πως κατά βάθος το ξέρεις!
Φαίη said
Κολοκύθια τούμπανα ξέρω.
Πετροβούβαλος said
Καλάαααα…
Χαιρετώ, πολύ καλό σας βράδυ!
Φαίη said
Καληνύχτα 🙂
Phoenix said
Reblogged στις tolmima.
ΑΡΟΥΡΗΣ said
Δηλαδή με λίγα λογια, Πονάμε αλλά μας αρέσει.
Πετροβούβαλος said
Κοινωνική μηχανική στις δόξες της.
Peter said
Καλημέρα σε όλους,
Είναι για τρέλα με 300 λ.
Από το 56,66 τοις εκατό, το 86 τοις εκατό ψήφισε την αποδοχή μνημονίων άρα της σκληρής οικονομικής πολιτικής και επιβραβεύσι της λάθρο εποικησης.
Είναι δυνατόν οι ίδιοι αυτοί οι άνθρωποι να παραπονιούνται είς το μέλλον;
Ουδείς μίλησε δια τον πραγματικό προθυπουργο Βερμεν από την Ολανδια με τους είκοσι υπουργούς.
Αλήθεια ποιος είναι ο ρόλος Τσίπρα;
Πολύ λυπηρόν δια την πατρίδα.
Πετροβούβαλος said
Η γνώμη μου είναι πως πρόκειται για εκτεταμένη νοθεία. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι εντελώς παράλογο. Πάντα γινόταν νοθεία, με πολλούς τρόπους, αλλά η έκταση αυτής «βγάζει μάτι».
Ο τσίπρας είναι ένας ακόμη προδότης στη μακρά σειρά προδοτών της Ελλάδας. Τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο και τίποτε σημαντικό ως πρόσωπο.
Peter said
Αδελφέ
Θαυμάζω την καταθέσι ψυχής από πραγματικούς Έλληνες.
Ευχαριστώ που έχω την ευκαιρία να μελετώ τις αναρτήσεις.
Πέτρο καλή ξεκουράσι αν και πρέπει σε λίγο να ετοιμασθης για τον επιούσιο
Καλημέρα.
Πετροβούβαλος said
Είμαι νυχτερινός!
Καλημέρα αδερφέ και να είσαι πάντα καλά!