Άσκηση ετοιμότητας γενικού πολέμου ενεργοποίησε το Ισραήλ
Posted by Μέλια στο 2 Ιουνίου, 2015
Άσκηση ετοιμότητας γενικού πολέμου ενεργοποίησε το Ισραήλ με μετακινήσεις πληθυσμών και γενικές κινητοποιήσεις στρατευμάτων.
Η όλη στάση του Τέλ Αβίβ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά του Ιράν κυρίως, που θεωρεί την πράξη ως κίνηση προβολής ισχύος απέναντι του, ειδικά μετά την άρνηση της Τεχεράνης να δεχτεί έλεγχο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της βάση της πυρηνικής συμφωνίας που έχει τελματώσει (σ.σ. και η Γαλλία δείχνει να αντιδρά απέναντι στην Τεχεράνη).
Την ίδια στιγμή ο Ιρακινός στρατός ανακοινώνει πώς έχει χάσει μέχρι και 50% του εξοπλισμού του μετά από την κατάληψη της Μοσούλης που είχε τις αποθήκες του και αυτά είναι πλέον στην κατοχή του ΙΚ.
Ένα ΙΚ που για πρώτη φορά υπάρχει άρθρο ανάλυση σε Washington Post ( δείτε εδώ http://www.washingtonpost.com/…/d33af750-03f1-11e5-bc72-f3e… ) για το πώς θα μπορούσε να επικρατήσει( !!!! ) και να παραμείνει ζωντανό απέναντι στις ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Στις ΗΠΑ υπάρχει μια ακόμη μεγάλη κόντρα μεταξύ Λ. Οίκου και Γερουσίας/Κογκρέσσου για την ανανέωση του Patriot Act που δημιουργεί επιπλέον μεγαλύτερη ένταση όταν ΜΜΕ εντός και εκτός συνόρων αναφέρουν πως μια τελμάτωση της νομοθεσίας ίσως διευκολύνει νέα χτυπήματα στο έδαφος τους.Οι πολέμιοι της νομοθεσίας φέρουν ως επιχείρημα πώς η παρακολούθηση των υπηρεσιών ασφαλείας πρέπει να μπεί υπό έλεγχο και αυτό πρέπει να είναι το πρώτο βήμα.
Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό είναι η συνεχιζόμενη πόλωση μεταξή των 7 ισχυρότερων χωρών του κόσμου ( G7 ) με την Ρωσία που φέρεται να συνεχίζει να είναι το μαύρο πρόβατο και να μην υπάρχει διάθεση συνεργασίας μαζί της. Η απομόνωση της σύμφωνα με ειδικούς είναι πιθανότερο να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και να βαθύνει το χάσμα παρά να δημιουργήσει κάποια θεμέλια για μελλοντική λύση.
Στην Ελλάδα, η αβεβαιότητα συνεχίζει και είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αυξανόμενη άρνηση πληρωμών από ιδιώτες προς το δημόσιο ενώ η χώρα δέχεται πίεσεις σε θέματα ασφαλείας όπως είναι το μεταναστευτικό αλλά και η γειτονία με Τουρκία και Αλβανία όπου οι τελευταίες εκμεταλλευόμενες την κατάσταση κρίσης, προσπαθούν να κερδίσουν ότι μπορούν τόσο σε επιρροή αλλά και σε πιθανό εδαφικό έλεγχο.
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Σχολιάστε