Ισραηλινό δικαστήριο ανοίγει το δρόμο για την κατεδάφιση Παλαιστινιακού χωριού
Posted by Φαίη στο 6 Μαΐου, 2015
Μια απόφαση του Ισραηλινού ανωτάτου δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα να σταματήσει η κατεδάφιση ενός Παλαιστινιακού χωριού στη Δυτική Όχθη. Οι ακτιβιστές φοβούνται ότι σύντομα έρχονται τα χειρότερα για τον συνοικισμό των 340 ανθρώπων, οι οποίοι αγωνίζονται για το δικαίωμά τους πάνω σε αυτή τη γη για σχεδόν 30 χρόνια.
Το χωριό Sussiya στους νότιους Λόφους της Χεβρώνας έχει χαρακτηριστεί ως απαγορευμένο από την Πολιτική Διοίκηση – το Ισραηλινό διοικητικό όργανο που δραστηριοποιείται στη Δυτική Όχθη.
Οι κάτοικοι στο χωριό διεκδικούν την κυριότητα της γης αλλά δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν τις κατάλληλες άδειες για να κατασκευάσουν οποιοδήποτε είδος κατοικίας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση την Δευτέρα απορρίπτοντας την αίτηση που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, εκ μέρους των Ραβίνων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και των κατοίκων του Sussiya, για την ματαίωση των προγραμματισμένων κατεδαφίσεων. Το δικαστήριο δήλωσε ότι πιστεύει πως υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις διαβίωσης για τους Παλαιστίνιους που ζουν εκεί.
«Είναι ασυνήθιστο για το κράτος να διαφωνήσει με μια προσωρινή περιοριστική εντολή με αυτό τον τρόπο», είπε ο Ραβίνος Arik Ascherman στη Jerusalem Post. «Αυξάνεται η υποψία μας ότι έχουν την πρόθεση να κατεδαφίσουν το Sussiya πριν υπάρξει μια πραγματική ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση.»
Ο Quamar Mishirqi-Assad, ένας από τους δικηγόρους του χωριού, πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θέλει να μετακινήσει τον οικισμό του χωριού κοντά στην Περιοχή Β της Δυτικής Όχθης και μακριά από την Περιοχή Γ, που αποτελεί πάνω από το 60 τοις εκατό της Δυτικής Όχθης.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Όσλο το 1993, η Δυτική Όχθη χωρίστηκε σε τρεις ζώνες: Περιοχές Α, Β και Γ. Η περιοχή Α διοικείται και προστατεύεται από τους Παλαιστινίους, ενώ η περιοχή Γ βρίσκεται υπό πλήρη Ισραηλινό έλεγχο. Στην περιοχή Β η διοίκηση προέρχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ η ασφάλεια παρέχεται από τις Ισραηλινές δυνάμεις.
Η επιβίωση του χωριού βρίσκεται σε νομικό κενό για τρεις δεκαετίες. Οι εντάσεις επανήλθαν το 2012, όταν η τοπική αυτοδιοίκηση επανέκδωσε εντολές κατεδάφισης αλλά καταλήξε να μην τις εκτελεί.
Ωστόσο, μια ομάδα κατά των παράνομων Παλαιστινιακών και Αραβικών κτιρίων, Regavim, ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγκάσει τις αρχές να εκτελέσουν τις εντολές.
Η κοινότητα στο Sussiya έχει μακρά ιστορία αγώνων με τις Ισραηλινές αρχές. Σύμφωνα με αναφορές, το χωριό είχε αρχικά αναγκαστεί να μετεγκατασταθεί το 1986, επειδή είχε ειπωθεί ότι βρισκόταν στη μέση ενός αρχαιολογικού χώρου.
Οι κάτοικοι έχτισαν πάλι τα σπίτια τους μόλις μερικά εκατοντάδες μέτρα μακριά από την περιοχή, που καταλάμβανε τη γεωργική γη που επίσης τους άνηκε.
Παρ’ όλα αυτά, η Πολιτική Διοίκηση το 2001 καταστρέψε το χωριό. Οι κάτοικοι του χωριού ανοικοδόμησαν για άλλη μια φορά τα σπίτια τους, αλλά το 2011 καταστράφηκαν άλλα 14 κτίρια.
Περισσότεροι από 500.000 Ισραηλινοί ζουν σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη και γύρω από την ανατολική Ιερουσαλήμ, οι οποίοι χτίστηκαν μετά την Ισραηλινή κατοχή στα Παλαιστινιακά εδάφη το 1967.
Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας κατεδαφίσεων Παλαιστινιακών χωριών. Μία από τις πιο πρόσφατες περιλαμβάνει τη στόχευση 3.176 στρεμμάτων Παλαιστινιακής γης γύρω από έναν οικισμό στη Δυτική Όχθη κοντά στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τις εκθέσεις του πρακτορείου ειδήσεων Ma’an.
Οι κάτοικοι του οικισμού Beit Iksa έχουν λάβει εντολές, υπογεγραμμένες από τον Ισραηλινό στρατιωτικό διοικητή Nitzan Alon στη Δυτική Όχθη, να έχουν εκκενώσει την περιοχή μέχρι το 2017.
Τα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας επιδιώκουν πλήρη κρατική υπόσταση και ανεξαρτησία από το Ισραήλ για δεκαετίες. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή σε μία από τις πιο παρατεταμένες συγκρούσεις στη σύγχρονη ιστορία.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν τη θέση του μη-μέλους και παρατηρητή στον ΟΗΕ και συνεχίζουν να πιέζουν για αναγνώριση.
Η πρόσβαση των Παλαιστινίων την 1η του Απρίλη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σηματοδότησε το πιο σημαντικό βήμα μέχρι σήμερα στη διεθνή νομική τους εκστρατεία. Η κίνηση αυτή τους ανοίγει την πόρτα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την επιχείρηση του Ισραήλ «Protective Edge» στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι, στην οποία σκοτώθηκαν χιλιάδες άμαχοι. Τους δίνει επίσης έναν χώρο στον οποίο μπορούν να αμφισβητήσουν τη συνέχιση του εποικισμού από το Εβραϊκό κράτος.
###
Μετάφραση Φαίη/Αβέρωφ
Πετροβούβαλος said
Κράτος με ναζιστικές πρακτικές, αλλά βρίσκω ένα άλλο ενδιαφέρον εδώ: Η Ρωσσία έχει αρχίσει τελευταία να στρέφεται ευθέως εναντίον του Ισραήλ. Σε συνδυασμό με τη μείωση της ευθείας εμπλοκής των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή και τη γεωστρατηγική σύσφιξη σχέσεων Κίνας – Ρωσσίας – εμπλοκή τους στη Μεσόγειο, η δυναμική του χάρτη της περιοχής μας γίνεται… πολύ δυναμική. Μεγάλο ερωτηματικό το άμεσσο μέλλον της Τουρκίας.
Φαίη said
οι προφητείες πλησιάζουν ..
Φαίη said
Τσακ Νόρις
«παρακαλώ ψηφίστε τον Νετανιάχου»