Ισραηλινά υποβρύχια εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα – Στρατηγική απειλή για τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη
Posted by Πετροβούβαλος στο 19 Απριλίου, 2015
άρθρο του Vladimir Platov
από το New Eastern Outlook
.
Το γεγονός ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα γνωστοποιήθηκε δημοσίως αρκετά πρόσφατα, αν και το Τελ Αβίβ αποκρύπτει προσεκτικά αυτό το γεγονός εδώ και αρκετές δεκαετίες, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και αρκετών χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Ορισμένοι δυτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το Εβραϊκό κράτος ενδέχεται να διαθέτει περισσότερες από 400 πυρηνικές κεφαλές που δημιουργήθηκαν στα υπόγεια καταφύγια ενός πυρηνικού κέντρου στην Dimona (στην έρημο Νεγκέβ) και άλλα μυστικά εργαστήρια. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο πυρηνικό οπλοστάσιο είναι αδικαιολόγητα μεγάλο για μια χώρα που διακηρύσσει τη δέσμευσή του για αμυντική πολιτική, αντί για πολιτική επιθετική. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, αυτά τα πυρηνικά όπλα ενετάχθησαν στις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων που βρίσκονται σε συνεχή διασπορά στην Ερυθρά Θάλασσα και στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Παρ’ ότι το σύνολο σχεδόν των πληροφοριών που αφορούν στον υποβρύχιο στόλο του Ισραήλ παραμένει μυστικό σε αυτή τη χώρα, έχει ωστόσο αναφερθεί, στην πρόσφατη έκδοση της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφάλειας (της Γερμανίας) ενέκρινε την παράδοση στο Ισραήλ του 5ου υποβρυχίου του προγράμματος Dolphin, ναυπηγημένου στα ναυπηγεία της Thyssen Krupp.
Η παράδοση των Υ/Β κλάσεως Dolphin στο Ισραήλ (4 έχουν ήδη παραδοθεί και η χώρα προετοιμάζεται για την υποδοχή του 5ου και 6ου στο εγγύς μέλλον) υπήρξε ανέκαθεν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους Γερμανούς πολιτικούς, όχι μόνο εξ αιτίας του υψηλού κόστους του προγράμματος. Πρόκειται για τα πλέον ακριβά πολεμικά συστήματα των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ με κόστος που εκτιμάται σε περισσότερα από 700 εκ. $ ανά μονάδα. Όπως και στην περίπτωση των προηγούμενων παραδόσεων γερμανικών Υ/Β, αναμένεται ότι η Γερμανία θα χρηματοδοτήσει περίπου το 1/3 του συνολικού κόστους του σκάφους, παρ’ ότι θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα δύο πρώτα Υ/Β δόθηκαν στο Ισραήλ από τη Γερμανία δωρεάν, ως «επιστροφή του ιστορικού χρέους για το Ολοκαύτωμα.»
Ωστόσο, η ανησυχία για την παράδοση αυτών των Υ/Β στο Ισραήλ οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι αυτά τα αυτά τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με αναερόβιο σύστημα προώσεως που χρησιμοποιεί κυψέλες καυσίμου υδρογόνου (σ.Π/Β: όπως και τα Ελληνικά Υ/Β τύπου 214), έχουν σημαντική αυτονομία υποβρύχιας πλεύσεως και είναι σχεδόν άτρωτα. Και στην περίπτωση εξοπλισμού τους με πυρηνικά όπλα, αποκτούν βαρύνουσα σημασία χρήσεως σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η φημολογία ότι το Ισραήλ έχει κατορθώσει να εξοπλίσει τα Dolphin με πυρηνικές κεφαλές ενσωματωμένες σε πυραύλους τύπου cruise προέρχεται από άρθρο των Los Angeles Times της 12/10/2003 όπου παρατίθενται δύο ανώνυμες πηγές της Αμερικανικής κυβερνήσεως (η οποία δεν σχολίασε επισήμως για προφανείς λόγους) καθώς και άλλα δημοσιεύματα σχετικά με Ισραηλινές δοκιμές πυραύλων τύπου cruise, εμβέλειας 950 μιλίων, ανοικτά των ακτών της Σρι Λάνκα.
Εκτός από την πιθανή χρήση επιθετικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, τα Ισραηλινά Υ/Β είναι ικανά για την ανάληψη καθήκόντων όπως η συγκεκαλυμμένη μεταφορά βατραχανθρώπων και ομάδων καταδρομών σε εχθρικές ακτές (θυμηθείτε ότι παρόμοιες επιτυχείς επιδρομές με τη χρήση Υ/Β πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών και του Πολέμου του Yom Kippur το 1973). Με τη χρήση των Υ/Β, κυρίως της κλάσεως Dolphin, είναι δυνατό να διεξαχθούν επιτυχώς, συγκεκαλυμμένη επιτήρηση των εχθρικών ακτών και των κινήσεων των εχθρικών πλοίων, κατεύθυνση πυρών του πυροβολικού, τοποθέτηση ναρκοπεδίων, διενέργεια αναγνωριστικών επιχειρήσεων που σχετίζονται το υποθαλάσσιο περιβάλον κ.λπ.
Τέλος, η διαθεσιμότητα Υ/Β τέτοιου τεχνολογικού επίπεδου προσδίδει στο Ισραήλ στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι οποιασδήποτε Αραβικής χώρας, καθώς είναι εις θέσιν να παρεμποδίσει όλες τις επικοινωνίες στις ακτές της Μεσογείου, της Ερυθράς και της Αραβικής Θάλασσας, να αποκόψει τον εχθρό και να καταστρέψει οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο του Ιράν ή της Σαουδικής Αραβίας. Αυτός ακριβώς ο στόχος, που σχετίζεται με τις συκοφαντικές εντάσεις απέναντι στο Ιράν (του πυρηνικού του προγράμματος συμπεριλαμβανομένου) είναι η αιτία της τοποθετήσεως σε μακροπρόθεσμη βάση ενός Ισραηλινού Υ/Β στον Ινδικό Ωκεανό, έτοιμου να πλήξει την Ιρανική στρατιωτική υποδομή.
Εξ αιτίας αυτών των ειδικών στρατιωτικών δυνατοτήτων τους, τα υποβρύχια τύπου Dolphin θεωρούνται ως μία από τις βασικές επιθετικές μονάδες του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η ένταξη σε υπηρεσία των σύγχρονων Y/B κλάσεως Dolphin, εξοπλισμένων με πυραύλους τύπου cruise που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, έχει αυξήσει σημαντικά τη στρατηγική δυναμική του Εβραϊκού κράτους κι έχει επεκτείνει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, εδραιώνοντας την κυριαρχία του επί των κρατών της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, η παρουσία τέτοιων δυνατοτήτων Ισραηλινών Υ/Β στη Μεσόγειο Θάλασσα συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο και για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που βρίσκονται στην εμβέλεια των πιθανών δράσεων των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Για αυτούς τους λόγους, οι ενέργειες της γερμανίδας Καγκελαρίου της και της Γερμανικής κυβερνήσεως να παραδώσει 5 Υ/Β κλάσεως Dolphin στο Ισραήλ χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τις απόψεις της διεθνούς κοινότητος, έχουν μεταβάλλει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη. Αυτό προκάλεσε, αντικειμενικά, έλλειψη συνεννοήσεως στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους και θα πρέπει σίγουρα να οδηγήσει σε μια διεθνή έρευνα γι αυτό το ζήτημα, καθώς και για το ζήτημα του Ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος. Τα Ισραηλινά Υ/Β, ήδη περιπολούν κρυφά στη Μεσόγειο Θάλασσα και είναι ικανά να προκαλέσουν «τυχαίες» καταστροφές, όχι μόνο σε χώρες της Νοτίου Ευρώπης, αλλά ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας υποβρύχιος στόλος εξοπλισμένος με πυρηνικά όπλα δεν είναι εντεταγμένος στη λίστα απειλών του ΝΑΤΟ και, ως εκ τούτου, δεν εποπτεύεται από αυτό. Δεδομένου του ότι ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής βρίσκονται πρακτικώς, εδώ και δεκαετίες, σε κατάσταση στρατιωτικής συγκρούσεως με το Ισραήλ, οι ενέργειες της γερμανίδας Καγκελαρίου με τις οποίες προσδίδει μονομερώς στρατιωτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα και τη δυνατότητα κυριαρχίας σε μία από τις χώρες της Μέσης Ανατολής όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη, δύσκολα μπορεί να θεωρούνται καλά μελετημένες.
.
Απόδοση: Πετροβούβαλος/Αβέρωφ
Φωτό: Υ/Β τύπου Dolphin του Ισραηλινού πολεμικού ναυτικού εκτελεί ταχεία ανάδυση στη Μεσόγειο Θάλασσα, από τη World Tribune
Phoenix said
Reblogged this on tolmima.
Αρμονία said
……………. Η φημολογία ότι το Ισραήλ έχει κατορθώσει να εξοπλίσει τα Dolphin με πυρηνικές κεφαλές ενσωματωμένες σε πυραύλους τύπου cruise προέρχεται από άρθρο των Los Angeles Times της 12/10/2003 όπου παρατίθενται δύο ανώνυμες πηγές της Αμερικανικής κυβερνήσεως (η οποία δεν σχολίασε επισήμως για προφανείς λόγους) καθώς και άλλα δημοσιεύματα σχετικά με Ισραηλινές δοκιμές πυραύλων τύπου cruise, εμβέλειας 950 μιλίων, ανοικτά των ακτών της Σρι Λάνκα……………………………………………………………….
Για αυτό έγιναν εκείνοι οι καταστροφικοί σεισμοί στον Ινδικό Ωκεανό;
Πετροβούβαλος said
Που να ξέρει κανείς; Πάντως οι αρχικές φημολογίες ξεκίνησαν από το Janes και αφορούσαν την επισήμανση των διαστάσεων των τορπιλοσωλήνων των Dolfin. Η Γερμανία, προφανώς με τις ευλογίες των ΗΠΑ, το χαβά τους.. (τότε, γιατί τώρα τα πράγματα αλλάζουν άρδην)
Αρμονία said
Καλησπέρα σου, αλλάζουν προς το καλύτερο για εμάς ή προς το χειρότερο;
Πετροβούβαλος said
Καλησπέρα!
Κατά τη γνώμη μου, το περιβάλλον μας προσφέρει ένα προσωρινό «δίχτυ ασφαλείας» και καλές ευκαιρίες. Αν δεν τις εκμεταλευτούμε σωστά, μπορεί να πάμε σε πολύ χειρότερη κατάσταση.
Φαίη said
Αποκαλυπτικότατο το άρθρο σου Πέτρο και ομολογώ πως το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό μου καθώς το διάβαζα ήταν αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη βρε παιδί μου που στάζει από τα πατζάκια τους.
Να βλέπεις την μερκέλω να κλείνει συμφωνίες που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την ΕΕ, πόσο μάλλον εμάς που βρισκόμαστε και δίπλα, και να μην κουνιέται φύλλο.
Πετροβούβαλος said
Μόνο που (όπως έχει προβλεφθεί εδώ και χρόνια) το μέτωπο ΗΠΑ – Ισραήλ κάνει ρωγμές. Με δεδομένο το ότι η Γερμανία είναι κανονικό εξάρτημα των ΗΠΑ, τα πράγματα μπερδεύονται «ευχάριστα».
Όσο για εμάς: Εδώ τα πράγματα γίνονται ακόμη πιό πολύπλοκα, καθώς το Ισραηλινό «στρατηγικό βάθος» είναι ΜΗ διαπραγματεύσιο για τους Ισραηλινούς. Αυτό πα να πει πως για να προκληθεί ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ ημών και του Ισραήλ, θα πρέπει το Ισραήλ να είναι απελπισμένο. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει δύο πράγματα:
1ον: Η κυβέρνηση είναι ανόητη, αλλά το περιβάλλον σχετικά ασφαλές (Ο «Θεός της Ελλάδος» γαρ…)
2ον: Η Τουρκία είναι σε απίστευτα δύσκολη θέση. Αυτό είναι κάπως δυσνόητο σε σχέση με τα προηγούμενα, όσο όμως είναι αναγκασμένη να χειραφετηθεί, άλλο τόσο είναι αναγκασμένη να συγκρουσθεί με το Ισραήλ. Οι λόγοι είναι γεωπολιτικοί και αφορούν επί το πλείστον την εξ ανάγκης στροφή των Σουνιτικών κρατών, πλην τουρκίας, προς περισσότερο ήπιες πολιτικές απέναντι στους Σιίτες. Εκτιμώ πως η ιστορία στην Υεμένη είναι κολοσσιαίο σφάλμα της Σαουδικής Αραβίας που θα γίνει πολύ γρήγορα αντιληπτό.
Φαίη said
Δεν χρειάζεται να είναι απελπισμένο το ισραήλ για να συγκρουσθεί μαζί μας. Δεν θα χρειαστεί ποτέ να συγκρουσθεί μαζί μας, είτε είναι απελπισμένο είτε όχι, διότι πολύ απλά ήδη μας ελέγχει. Όταν έχουμε φτάσει σε σημείο να μας υπαγορεύει το εβραϊκό λόμπυ ακόμα και τι θα μάθουν τα παιδιά μας στα σχολεία, βράστα.
Η προδοσία και η δουλική συμπεριφορά των «ελλήνων» πολιτικών είναι αξεπέραστες. Το μόνο στο οποίο ποντάρω είναι τα αλληλοφαγώματα των εξωτερικών μας εχθρών με όσο λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις πάνω μας.
Πετροβούβαλος said
Κι εγώ εκεί ακριβώς ποντάρω, όπως και στην ενεργοποίηση του Κινεζικού παράγοντα στην περιοχή (προβλεπεται την ερχόμενη 10ετία).
Φαίη said
Κινεζικού παράγοντα σε σύμπραξη με Ρωσσικό;;
Τότε ίσως να μιλάμε για αρμαγεδώνα.
Πετροβούβαλος said
Σε αυτή την περιοχή η σύμπραξη είναι δύσκολη, μάλλον προς λυκοφιλία το βλέπω. Αλλωστε πρόκειται για το προαύλιο της γιουρόπας και το παιχνίδι είναι αναγκαστικά εξισορροπιστικό.
Φαίη said
ΑΝ υπάρχει ακόμα η ευρώπη ..
Πετροβούβαλος said
Χε!