Ατυχής ο παραλληλισμός Σκωτίας – ψευδοκράτους
Posted by Φαίη στο 17 Σεπτεμβρίου, 2014
Λονδίνο, 16 Σεπτεμβρίου 2014
Γραφείο Τύπου
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου
Μια από τις απόψεις που ακούγονται τον τελευταίο καιρό αναφορικά με το επικείμενο δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας στις 18 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, είναι ότι τυχόν ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας πιθανόν να θέσει αρνητικό προηγούμενο για την Κύπρο και να ενισχύσει τα επιχειρήματα των Τούρκων για αναγνώριση των κατεχομένων ως ξεχωριστής κρατικής οντότητας. Ως ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούμε τη συγκεκριμένη θέση ανυπόστατη και αβάσιμη αφού δεν λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, σημαντικές ιστορικές διαφορές Σκωτίας και Κύπρου αλλά ούτε και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Ο λαός της Σκωτίας είναι γηγενής πληθυσμός, λαός που έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση με βάση το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν το 1707 η Σκωτία αποτελούσε ανεξάρτητο κράτος. Αντιθέτως, στην περίπτωση της Κύπρου, ο πληθυσμός των κατεχομένων, δηλαδή τουρκοκύπριοι και έποικοι βρίσκονται εκεί ως αποτέλεσμα εποικισμού και βίαιης μετακίνησης πληθυσμών που προήλθε μέσω της εισβολής του 1974. Με την ίδια μέθοδο προέκυψε και η παράνομη σύσταση του ψευδοκράτους. Άρα τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένα κράτος, δηλαδή μόνιμος πληθυσμός, καθορισμένη περιοχή και αποτελεσματική διοίκηση επί της περιοχής, ναι μεν πληρούνται de facto από το ψευδοκράτος, εντούτοις είναι απότοκα παρανομίας και άρα δεν μπορούν να οδηγήσουν σε διεθνή αναγνώριση νόμιμης κρατικής οντότητας στο βόρειο τμήμα του νησιού. Επίσης είναι ατυχές να επικαλείται κανείς παραλληλισμό των δύο περιπτώσεων αφού το δημοψήφισμα στη Σκωτία διεξάγεται με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του Ην. Βασιλείου εν αντιθέσει με την παράνομη ίδρυση του ψευδοκράτους και τις μονομερείς προσπάθειες για αναβάθμισή του, οι οποίες καταδικάζονται από τη μοναδική κρατική οντότητα στο νησί, την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και τη διεθνή κοινότητα πλην της Τουρκίας.
Στην περίπτωση όμως που εφαρμοστεί το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, τα τετελεσμένα της εισβολής, δηλαδή ο πληθυσμιακός, γεωγραφικός και διοικητικός διαχωρισμός, μετατρέπονται με τη δική μας συγκατάθεση από παράνομα σε νόμιμα. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι μια τέτοια «λύση» θα προέλθει μέσω χωριστών δημοψηφισμάτων (όπως προνοεί το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014) ισούται με έμμεση αποδοχή της ύπαρξης δύο λαών με ξεχωριστή λαϊκή βούληση και άρα δύο χωριστών δικαιωμάτων στην αυτοδιάθεση όπως στοχεύει η Τουρκία από το 1956 και όπως περιγράφεται στις εκθέσεις του Νιχάτ Ερίμ. Αυτά είναι επιχειρήματα που είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν από τους Τούρκους σε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης ούτως ώστε να εκβιάζεται το ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος να εγκρίνει τις αξιώσεις τους και να ασκείται έτσι έλεγχος σε ολόκληρο το νησί.
Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών θεωρεί ότι οι ανησυχίες συγκεκριμένων κύκλων αναφορικά με τυχόν ανεξαρτησία της Σκωτίας και την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος τη αυτοδιάθεσης από το λαό της, στη βάση αυθαίρετων συσχετισμών και συμπερασμάτων, οδηγεί στην προβολή μιας λανθασμένης εικόνας για το στάτους κβο στην Κύπρο που διαφέρει ριζικά με αυτό της Σκωτίας. Αυτός ο παραλογισμός ευθυγραμμίζεται πλήρως με την τουρκική προπαγάνδα και τις επιδιώξεις του κατοχικού μορφώματος των κατεχομένων ενώ εξυπηρετεί άριστα την εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου που δικαίως θεωρείται ο ηθικός αυτουργός για τα δεινά της Κύπρου από την αγγλοκρατία μέχρι σήμερα. Εάν θέλουμε, με γνώμονα τις εξελίξεις στη Σκωτία, να λάβουμε ένα μήνυμα, αυτό θα ήταν ότι με την τουρκικής εμπνεύσεως λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία προνοεί πληθυσμιακή πλειοψηφία Τούρκων στον βορρά και νομιμοποίηση της διοικητικής δομής του ψευδοκράτους, η δυνατότητα απόσχισης και ανεξαρτητοποίησης του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου ενισχύεται με την δική μας συγκατάθεση. Η Σκωτία στο παρόν στάδιο έχει χαρακτηριστικά, όχι όμοια με την ημικατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά με το δυνητικό τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος της ομόσπονδης Κύπρου που θα προκύψει μελλοντικά σε περίπτωση που εφαρμοστεί η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Σε σχέση με το δημοψήφισμα, τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ της άσκησης του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης από το λαό της Σκωτίας του οποίου η ετυμηγορία πρέπει να τύχει σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.
oxtapus said
Reblogged this on Oxtapus *blueAction.