Αποφθέγματα του Otto von Bismarck (1η Απριλίου 1815 – 30η Ιουλίου 1898)
Posted by Πετροβούβαλος στο 30 Ιουλίου, 2014
Κάποια ημέρα, ο Μεγάλος Ευρωπαϊκός Πόλεμος θα προκληθεί από κάποια καταραμένη ανοησία στα Βαλκάνια. (1888)
Θα φανταζόταν κάποιος, ότι ολόκληρη η Ευρώπη θα αισθανόταν την ανάγκη της προλήψεως των συχνά επαναλαμβανόμενων ανταγωνισμών των δύο μεγαλύτερων πολιτιστικά εθνών στο κέντρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού (Γαλλία – Γερμανία), και πως ήταν προφανές ότι ο απλούστερος τρόπος για την πρόληψη αυτών, ήταν η ενίσχυση της άμυνας του αναμφισβήτητα φιλειρηνικού κόμματος. Παρ ‘όλα αυτά, δεν μπορώ να πω ότι αυτή η ιδέα θεωρήθηκε παντού προφανής.
Ο προληπτικός πόλεμος είναι σαν να αυτοκτονεί κάποιος επειδή φοβάται το θάνατο.
Ένας κατακτητικός στρατός στα σύνορα δεν θα σταματήσει από την ευγλωτία.
Τα μεγάλα ερωτήματα της εποχής δεν θα απαντηθούν μόνο από τις ομιλίες και τις αποφάσεις της πλειονοψηφίας – αυτό υπήρξε το σφάλμα του 1848 και του 1849 – αλλά από το σίδερο και το αίμα.
Να είσαι ευγενής. Να γράφεις διπλωματικά. Ακόμα και στην κήρυξη ενός πολέμου, κάποιος προσέχει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς.
Μία έκκληση στο ένστικτο του φόβου, δεν βρίσκει ποτέ ανταπόκριση στις γερμανικές καρδιές.
Ακόμη και σε μια φυλακή, ο επιβλέπων είναι ένας έντιμος δημόσιος υπάλληλος, εναντίον του οποίου μπορεί κανείς να υποβάλει καταγγελία. Αλλά ποιοί θα είναι οι επιβλέποντες στη μεγάλη σοσιαλιστική φυλακή;
Εμείς οι Γερμανοί, είμαστε συνηθισμένοι, σε γενικές γραμμές, σε ένα πιο καλοπροαίρετο τρόπο του πολιτεύεσθαι, ίσως πιο αδέξια σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μακροπρόθεσμα σε έναν πιο καλοπροαίρετο και ανθρώπινο τρόπο από τους Γάλλους πολιτικούς.
Οποιοσδήποτε έχει δει μέσα στα υγρά μάτια ενός ετοιμοθάνατου στρατιώτη στο πεδίο της μάχης, θα σκεφτεί πολύ πριν ξεκινήσει έναν πόλεμο.
Η πολιτική δεν είναι μια επιστήμη που βασίζεται στη λογική: Είναι η δυνατότητα να επιλέγεις πάντοτε, σε κάθε στιγμή, σε συνεχώς μεταβαλλόμενες καταστάσεις, το λιγότερο επιβλαβές, το πλέον χρήσιμο.
Η πολιτική είναι η τέχνη του δυνατού, του εφικτού, η τέχνη της καλύτερης επόμενης επιλογής.
Το μυστικό της πολιτικής; Κάντε μιά καλή συνθήκη με τη Ρωσσία.
Ο Θεός προνοεί ειδικά για τους ανόητους, τους μεθυσμένους και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Στην πολιτική, να μην πιστεύεις απολύτως τίποτε, εώς ότου διαψευσθεί επισήμως.
Η πολιτική καταστρέφει το χαρακτήρα.
Οι νόμοι είναι σαν τα λουκάνικα. Καλύτερα να μη βλέπει κανείς το πως παρασκευάζονται.
Ο Faust παραπονέθηκε επειδή είχε δύο ψυχές στο στήθος του, αλλά εγώ διαθέτω ολόκληρο πλήθος ψυχών και μαλώνουν. Είναι σαν να βρίσκονται σε μια δημοκρατία.
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει τη ροή των γεγονότων. Μπορεί μόνο να επιπλέει επάνω της και να κατευθύνει τον εαυτό του.
Έχω ένα βάρος στην ψυχή μου. Κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής μου, δεν έκανα κανέναν ευτυχισμένο, ούτε τους φίλους μου, ούτε την οικογένειά μου, ούτε καν τον εαυτό μου. Έχω κάνει πολλά σατανικά πράγματα … υπήρξα ο υπαίτιος της ενάρξεως τριών μεγάλων πολέμων. Περίπου 800.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας μου στα πεδία των μαχών. Και εξ αιτίας μου, οι μητέρες τους, οι αδελφοί τους και οι χήρες τους, έκλαψαν γι αυτούς. Και τώρα, αυτό βρίσκεται ανάμεσα σε εμένα και στον Θεό.
Στις παλιές καλές εποχές των αποικιών, όταν ζούσαμε κάτω από το βασιλιά, τρία ακαταμάχητα φιλαράκια ατύχησαν, επειδή δεν μπορούσαν να τραγουδήσουν.
(Πρόκειται για ηχογράφηση που έκανε ο βοηθός του Thomas Edison, Adelbert Theodor Edward Wangemann σε φωνογράφο της εποχής)
.
Απόδοση: Πετροβούβαλος/Αβέρωφ
Η φωτογραφία του Otto von Bismarck από τη Wiki
Πηγές:
ANΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ said
Πετροβούβαλος said
1 ώρα και 22 λεπτά μετά από ξενύχτι διαρκείας ωρ΄ άσπλαχνε Τενεέα;
Πολύ καλή σας ημέρα!
ANΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ said
Στά «ὑπ’ ὄψιν» γιά ἀργότερα…ἀξίζει
Καλημέρα
Φαίη said
«Οι νόμοι είναι σαν τα λουκάνικα. Καλύτερα να μη βλέπει κανείς το πως παρασκευάζονται.»
Πλήρης επιβεβαίωση του άνω ρητού στις μέρες μας.
Η ‘ηθική’ την σήμερον ημέραν είναι προϊόν ιδιοτελών συμφερόντων.
Πετροβούβαλος said
Kαι όχι μόνον την σήμερον. Η ανθρώπινη ιστορία βρίθει…
oxtapus said
Reblogged this on Oxtapus *blueAction.
γιώργος ηράκλειο said
βρε τον Οτο,,,
λεει αυτο
Οποιοσδήποτε έχει δει μέσα στα υγρά μάτια ενός ετοιμοθάνατου στρατιώτη στο πεδίο της μάχης, θα σκεφτεί πολύ πριν ξεκινήσει έναν πόλεμο.
και μετα λεει και αυτο
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει τη ροή των γεγονότων. Μπορεί μόνο να επιπλέει επάνω της και να κατευθύνει τον εαυτό του
και ο μάι μαν,,,,του ξεφευγει και λεει αυτο
Έχω ένα βάρος στην ψυχή μου. Κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής μου, δεν έκανα κανέναν ευτυχισμένο, ούτε τους φίλους μου, ούτε την οικογένειά μου, ούτε καν τον εαυτό μου. Έχω κάνει πολλά σατανικά πράγματα … υπήρξα ο υπαίτιος της ενάρξεως τριών μεγάλων πολέμων. Περίπου 800.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας μου στα πεδία των μαχών. Και εξ αιτίας μου, οι μητέρες τους, οι αδελφοί τους και οι χήρες τους, έκλαψαν γι αυτούς. Και τώρα, αυτό βρίσκεται ανάμεσα σε εμένα και στον Θεό.
χεχεχε,,,
ανάμεσα σε εσενα και τον Θεο,,,σε χωρίζουν 800.000 μνηματα,,,,ετσι για πλάκα παρε μαζι σου κιάλια,,,να πάρεις μια ματια εξ αποστάσεως την πόρτα του Παραδεισου,,,
Πετροβούβαλος said
Πάντως, μπορεί κάποιος να μετανιώσει ακόμα και την τελευταία στιγμή. Να μετανιώσει, όχι να κάνει πως…
Πολύ καλησπέρα σας!
γιώργος ηράκλειο said
Χαι Τσιφ ,,,
ναι όντως,,αυτη η «μαγκια» τση τελευταίας στιγμης ερχεται γαντι σε όλους τους εγκληματιες,,,
δεν ξερω ,,αν το δικαιωμα στην μετάνοια υπερισχύει των εγκλημάτων,,η πιστη μας ετσι λεει,,,
προσωπικα δεν το ασπάζομαι,,,
μετα τον πόλεμο,,πολλοι γκεσταμπιτες μετάνοιωσαν,,,γιαυτο και εμεις τους σφαξαμε να αγιασουν !!!!
Πετροβούβαλος said
Έχει να κάνει με το αν είναι ειλικρινής η μετάνοια, τι άλλο να πω…
γιώργος ηράκλειο said
σαφως,,,
ο Θεος ξερει καλυτερα,,,
καλο μηνα Τσιφ
καλο μηνα Αβερωφ
Πετροβούβαλος said
Καλό μήνα Σύντεκνε, καλό μήνα σε όλους μας και καλά μυαλά!
γιώργος ηράκλειο said
άιντε να σε αφήσω να διαβάσεις με την ησυχία σου την Αστροφυσικη ,,
καλη σου νυχτα Πετρο
καλο ξημερωμα σε ολους,,,
υγ; σου χαρίζω λιγο γελιο,,,ετσι για να σπάσει η μονοτονια
η συνεχεια
δες τα,,!!
Πετροβούβαλος said
Καληνύχτα αδερφέ, καλή ξεκούραση (θα τα δω)!