Γέννησις Δημητρίου Αἰγινήτου (10 Ίουλίου 1862)
Posted by ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ στο 10 Ιουλίου, 2014
Αστρονόμος, πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός.
Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε μαθηματικά και αστρονομία στη Σορβόνη.
Διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου (1890−1934) και καθηγητής της αστρονομίας και της μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1896−1934).
Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από την ίδρυσή της (1926), συνέβαλε στην προαγωγή της επιστήμης και στην οργάνωση του αστεροσκοπείου, με την εξέλιξη του οποίου έχει συνδεθεί το όνομά του.
Σημαντικός ήταν ο ρόλος του, ως υπουργού Παιδείας, στην ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών και στην αναδιοργάνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μελέτησε το κλίμα της Ελλάδας και συνέβαλε στην εισαγωγή της ώρας Ανατολικής Ευρώπης (15/28 Ιουλίου 1916) και του Γρηγοριανού ημερολογίου (23 Ιανουαρίου 1923).
ΠΗΓΗ: ygeiaonline.gr
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΟΡΘΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΟΥ
Το ερεύνησαν πολλοί αρχαίοι και νέοι επιστήμονες, όπως ο Αριστοτέλης, ο Πλίνιος, ο άγγλος ναύαρχος Μάνσελ και ο επίσης ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης (εγγονός του γνωστού ήρωα της Ελληνικής επανάστασης). Την τελική εξήγηση όμως την έδωσε ο Δημήτριος Αιγινήτης, ο οποίος στηρίχθηκε σε πλούσιο υλικό παρατηρήσεων τόσο δικών όσο και άλλων ερευνητών.
(Γιά τό πλῆρες ἄρθρο greek1.blogspot.com)
Χαλκιδέος. said
Ο Αιγινήτης φυσικά και στηρίχτηκε στους πίνακες Mansell κυρίως αλλά και στην δουλειά του Ανδρέα Μιαούλη. Τους πίνακες του Mansell τους βρήκε μετά απο πολύ κόπο απο τον Γάλλο φυσιοδίφη, γνωστό ώς σοφό Φορέλ που μέχρι τότε αυτός υποστήριζε πως είχε λύσει το πρόβλημα του φαινομένου του Ευρίπου και είχε βραβευτεί γι αυτή τη δουλειά του. Τελικά έχουμε πολλούς βραβευμένους για τη λύση αυτού του προβλήματος που για έναν παράξενο λόγο κανείς μα κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.Ευχαριστώ.