Ημικύκλιο γεωπολιτικής ανατροπής
Posted by Μέλια στο 26 Φεβρουαρίου, 2014
Από τις αρχές του 2011 άρχισε μία σειρά βίαιων λαϊκών εξεγέρσεων, αρχίζοντας από την Τυνησία, όπου ανατράπηκε το κοσμικό καθεστώς και ανήλθαν στην εξουσία οι ισλαμιστές. Η αποσταθεροποίηση έπληξε στην συνέχεια την Λιβύη με ιδιαίτερα απεχθή τρόπο, ο δε πανίσχυρος επί σχεδόν μισό αιώνα δικτάτωρ Καντάφι κατακρεουργήθηκε φρικτά από το εξαγριωμένο πλήθος.
Στην Αίγυπτο, το πλήθος ανέτρεψε τον Μουμπάρακ, και στην εξουσία ανήλθαν οι ισλαμιστές, τους οποίους στην συνέχεια ανέτρεψε ο στρατός. Η χώρα βρίσκεται όμως σε διαρκή κατάσταση ιδιότυπου εμφυλίου πολέμου μεταξύ ενόπλων δυνάμεων και ισλαμιστών. Ακολούθησε η Συρία, με έναν φοβερό εμφύλιο πόλεμο, με χιλιάδες νεκρούς και την διεθνή παρέμβαση διαρκώς επί θύραις. Στην συνέχεια αποσταθεροποιήθηκε η Τουρκία, εισερχόμενη σε μία διαδικασία αναζωπυρώσεων και υφέσεων της λαϊκής αντίδρααης έναντι της προσπάθειας του Ερντογάν να επαναφέρει σε ισχύ το μεσαιωνικό χαλιφάτο. Απέναντί του έχουν συνασπισθεί οι κεμαλιστές, οι δημοκράτες κοσμικοί και ο πρώην σύμμαχός του μετριοπαθής κεμαλιστής Γκιουλέν.
Σε όλες αυτές τις χώρες, το αποτέλεσμα ήταν η βίαιη σύγκρουση, ο εθνικός διχασμός και η διάσπαση.
Η Λιβύη και η Συρία δεν αποτελούν πλέον ενιαίες κρατικές οντότητες, αλλά κατακερματίστηκαν σε ζώνες επιρροής, εκ των οποίων άλλες ελέγχονται από κρατικές δυνάμεις και άλλες από ισαμιστές φυλάρχους. Στην Αίγυπτο και στην Τουρκία η κοινωνία είναι οριστικά διχασμένη και οι γέφυρες έχουν κοπεί, ο δε εμφύλιος πόλεμος μοιάζει σχεδόν βέβαιος. Στην Αίγυπτο οι κοσμικές-φιλοδυτικές δυνάμεις κυβερνούν και οι ισλαμιστές είναι στην αντιπολίτευση. Στην Τουρκία συμβαίνει το αντίστροφο: οι ισλαμιστές κυβερνούν και οι κοσμικοί ανήκουν στην αντιπολίτευση.
Η βίαιη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας είναι ο επόμενος κρίκος του ημικύκλιου. Η Ουκρανία έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία, διότι συνδέει την αχανή ρωσσική στέππα με τον Εύξεινο Πόντο, τον Βόσπορο, το Αιγαίο και την Μεσόγειο. Κατά τον Μεσαίωνα το Βυζάντιο ήλεγχε ζωτικά στοιχεία των ουκρανικών ακτών, με κυριώτερο την Κριμαία. Στην συνέχεια ο ουκρανικός νότος περιήλθε υπό τον έλεγχο των Οθωμανών και ακολούθησαν οι Ρώσσοι, οι οποίοι οικοδόμησαν την γεωπολιτική τους ισχύ απωθώντας διαρκώς προς τον νότο την Οθωμανική Αυτοκρατορία και επιδιώκοντας να δημιουργήσουν διόδους προς την Μεσόγειο. Γι’ αυτό και ο Μέγας Πέτρος έδωσε σκληρές μάχες γιά να κατακτήσει την Ουκρανία και το επέτυχε. Έτσι η Ουκρανία παραδοσιακά αποτελούσε το «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσσικής Αυτοκρατορίας, στην δε σοβιετική περίοδο η Ουκρανία υπήρξε ζωτικό μέρος της σοβιετικής γεωπολιτικής αρχιτεκτονικής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διάδοχοι του Στάλιν ( Κρούτσεφ, Μπρέζνιεφ) είχαν ουκρανική καταγωγή.
Παρά ταύτα, η Ουκρανία συμπεριλαμβάνει προς δυσμάς περιοχές που ιστορικά ανήκαν στην Πολωνία και σε άλλες δυτικώτερες δυνάμεις, οι δε πληθυσμοί των περιοχών αυτών δέχθηκαν ισχυρές επιδράσεις από τον καθολικισμό. Οπότε η ρωσσική επιρροή δεν είναι αποκλειστική. Απ’ εναντίας συναγωνίζεται ένα ισχυρό φιλοδυτικό ρεύμα, που αποκρούει την πρόσδεση της Ουκρανίας στην Ρωσσία.
Αυτά όλα σημαίνουν ότι η Ουκρανική κοινωνία εμπεριέχει εγγενή διχαστικά στοιχεία, τα οποία όμως ενεργοποιήθηκαν από συγκεκριμένους μηχανισμούς και πιθανώς εξωτερικές παρεμβάσεις.
Αν κοιτάξει κανείς την μεγάλη εικόνα, η εξέγερση στην Ουκρανία συμπληρώνει ένα ημικύκλιο γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή γύρω από το σημείο του πλανήτη όπου σήμερα διεξάγεται ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι με επίκεντρο την ενέργεια. Η πρόσβαση της Ρωσσίας σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή περνάει από την Ουκρανία, που συνδέει την Ρωσσία με την Μεσόγειο.
Προσοχή: στο ίδιο γεωπολιτικό «παιχνίδι» (που μόνον παιχνίδι δεν είναι), πρέπει να τοποθετήσει κανείς και την εξελισσόμενη πολιτική κρίση στην Κύπρο. Δημοσιεύθηκε στην πρωινή εφημερίδα “Kontra News” το Σάββατο 22.2.2014.
*Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης.
Πηγή: Αντίβαρο
ΒΡΑΧΟΣ said
«…που μόνον παιχνίδι δεν είναι..»
Kι όμως…
Είναι το Μεγάλο Παιχνίδι….
Κομμάτι του Μεγάλου Παιχνιδιού.
Και παίζεται εδώ και πολλά πολλά χρόνια και θα παίζεται για πολλά χρόνια ακόμα.
Κάνουμε – όλοι – ένα μεγαλειώδες λάθος και το κάνουμε χρόνια, τόσα χρόνια που «παίζουμε», από ανοησία, αμάθεια και ιδεοληψία.
Δαιμονοποιούμε αντιπάλους και διαλέγουμε μεριές.
Η δαιμονοποίηση αντιπάλου είναι λάθος που θα πληρωθεί δεκάδες φορές ακόμα γιατί έχει μέσα της, στο θεμέλιο της ανάγνωσης, το στοιχείο της ήττας από δέος.»Ποιος είμαι εγώ που θα τα βάλω με τον ισχυρό», όπου ισχυρός ο κάθε δαιμονοποιημένος αντίπαλος.
Δεν υπάρχει ΕΝΑΣ αντίπαλος, εκτός αν το «γυρίσουμε» στο μεταφυσικό….
Τα γεωπολιτικά παιχνίδια τέτοιου μεγέθους και σπουδαιότητας για να «παιχθούν» χρειάζεται ειδική ψυχοσύνθεση από τους παίκτες.
Και γνώση.
Και παντελή έλλειψη συναισθήματος.
Μηδαμινή.
Ανύπαρκτη.
Aυτό που κάνουμε ως δεύτερο λάθος είναι η εκχώρηση του δικαιώματος στο παιχνίδι σε «παίκτες» χαμηλοτάτου επιπέδου που είναι απλώς αδίστακτοι.
Δεν μπορείς να είσαι μόνον αδίστακτος.
Δεν φτάνει.Βοηθάει, αλλά δεν φτάνει.
Πρέπει να απομακρυνθούμε από τις αναγνώσεις που μας επιβάλλουν.Δεν μπορούμε ακόμα γιατί απλούστατα δεν μπορούμε ούτε να συζητήσουμε, όχι να αποφασίσουμε…
Δεν είμαστε αρκετά ταπεινοί.Μεγάλο μειονέκτημα σε ΚΑΘΕ παιχνίδι.
Γινόμαστε , εν πλήρη γνώση μας και από ελεύθερη επιλογή, τροφή για τα κανόνια.
Και πληρώνουμε το τίμημα της ελεύθερης επιλογής «παικτών» και θα το πληρώνουμε για πολύ καιρό ακόμα.
Μας «φτιάχνουν» ως μονάδες και μας ωθούν σε ομάδες ανοησίας.
Αδίστακτος μπορεί να κερδίσει το «παιχνίδι».
Γνώστης μπορεί να κερδίσει το «παιχνίδι».
Ανόητος, ποτέ.
Όσο για το άρθρο , κοιτάζοντας τον χάρτη θα δείτε μία μαυρίλα γύρω γύρω από το ημικύκλιο.Μαυρίλα σε κίνηση εδώ και μερικούς αιώνες.
Σχηματοποιείται εδώ και πολύ καιρό.Διαμορφώνεται.
Τώρα φτιάχνονται «σύνορα» στο παιχνίδι.Νέα.
Τα σύνορα γίνονται για να παραβιάζονται, είναι στην φύση τους.
Αυτό που είναι το πρόβλημα,εδώ, ακόμα και για πολύ ακόμα, είναι ότι η παραγωγή εργαλείων υπέρβασης των συνόρων – όποιων συνόρων – έχει σταματήσει.
Και όταν κάτι μπαίνει σε στάση, σε δυναμικό κόσμο, πεθαίνει…
Σαπίζοντας…
Καλό βράδυ.
Γιώργης said
Ἐάν καὶ ἐφ’ ὅσον κατάλαβα σωστὰ τὴν τελευταία σπόντα γιὰ τὴν «κατά ’δῶ μεριά» καὶ τὶς ἀφεντιές μας Βράχε μ’, …σάν νά ’χης δίκιο μοῦ φαίνεται. 😐
ΒΡΑΧΟΣ said
Κατάλαβες σωστά.
Καλημέρα.
Πετροβούβαλος said
H ταπεινότητα δεν είναι ίδιον του λαού μας δυστυχώς (και διαχρονικά)!
ΒΡΑΧΟΣ said
Λάθος.
Αν δεν ήταν ίδιον του λαού μας, θα είχαμε πάει για βρούβες από τον Μαραθώνα.
Ταπεινοί ΔΕΝ είναι οι «ηγέτες» που προσκυνάτε.
(Το βου πληθυντικό δεν απευθύνεται σε εσένα φυσικά).
ΥΓ:Κανονικά δεν έπρεπε να σου γράφω καθόλου.
Ακόμα το «λουκουμάκι» δεν το έχεις κεράσει.
Εσύ ξεχνάς, ιγώ όχι.
ΒΡΑΧΟΣ said
Καλημέρα.