Η Καλλιστώ απ’ τη Μυθολογία
Posted by Μέλια στο 15 Νοεμβρίου, 2013
Η Καλλιστώ, ιέρεια του κυνηγιού, ήταν κόρη του βασιλιά Λυκάονα της Αρκαδίας και προστατευόμενη της θεάς Άρτεμης. Η ομορφιά της προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Δία, ο οποίος την πρόσθεσε στην ατέλειωτη σειρά των γυναικών του.
Εξοργισμένη η Άρτεμη την έδιωξε από το περιβάλλον της. Η Καλλιστώ, έγκυος από τον πατέρα των θεών, περιπλανήθηκε μόνη στα πυκνά δάση της Αρκαδίας και γέννησε το γιο της, τον Αρκάδα, κάτω από ένα πλατάνι. Το συμβάν δεν ξέφυγε από τη ζηλόφθονη ματιά της Ήρας.
Η απατημένη σύζυγος του Δία αποφάσισε να τον εκδικηθεί μεταμορφώνοντας την Καλλιστώ σε αρκούδα.
Τα χρόνια πέρασαν και κάποτε, ενώ ο νεαρός Αρκάδας κυνηγούσε στα δάση, ξεπρόβαλε από τα φυλλώματα η μεταμορφωμένη του μάνα που έτρεξε με λαχτάρα να τον αγκαλιάσει. Τρομοκρατημένος ο γιος, βλέποντας την αρκούδα να έρχεται, ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει με το δόρυ του.
Ο Δίας που δεν άντεξε τον πόνο της μητροκτονίας μετέφερε μητέρα και γιο στον ουρανό και τους μεταμόρφωσε σε αστερισμούς, για να χαίρονται εκεί αιώνια τις νύχτες, ο ένας κοντά στον άλλο. Η μητέρα έγινε ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου , η κορωνίδα του βόρειου ημισφαιρίου του ουρανού, και ο γιος της, ο Αρκάς, ο αστερισμός της Μικρής Άρκτου .
Όταν όμως η Ήρα κοίταξε στον ουρανό, κατάλαβε ότι οι δύο νέοι αστερισμοί ήταν έργο του άνδρα της. Παρήγγειλε αμέσως στον Ωκεανό να μην επιτρέψει ποτέ στους δύο αστερισμούς να αναπαυθούν στα υγρά βασίλειά του.
Από τότε είναι αειφανείς, δηλαδή ορατοί όλο το χρόνο και είναι καταδικασμένοι να μην ανατέλλουν, ούτε να δύουν, για να μη δροσίζονται ποτέ στη θάλασσα.
Πηγή:Καλλιστώ
Πετροβούβαλος said
Αυτά συμβαίνουν στο Βόρειο ημισφαίριο. Προς τον Ισημερινό, οι αστερισμοί δύουν και ανατέλουν και όσο προχωράμε προς τον Νότιο Πόλο εξαφανίζονται σταδιακά και δίνουν τη θέση τους στους αστερισμούς που είναι ορατοί από εκεί.
Ο Αστέρας «Άλφα» της Μικρής Άρκτου (ο τελευταίος στην «ουρά» του «τηγανιού» δλδ στο κεφάλι της, διεθνώς γνωστός ως «Polaris») είναι ο Βόρειος Πολικός Αστέρας, πα να πεί πως «στέκεται» μονιμως πάνω από τον ουράνιο Βόρειο Πόλο (μπαλαντζάρει λίγο αλλά το μάτι δεν το πιάνει, καθώς βρίσκεται σε γωνία μικρότερη της 1 μοίρας από τον πραγματικό Ουράνιο Β.Πόλο). Αν την αράξετε μία νύχτα (χωρίς σύνεφα και ψηλά για να μην υπάρχει υγρασία, αιθαλομίχλη κλπ) και τον κοιτάζετε, όλα τα αστέρια θα μοιάζουν να γυρίζουν γύρω του. Πρόσοχή όμως, γιατί θα γυρίζουν ΠΟΛΥ αργά και μπορεί να κοιμηθήτε και να κρυώσετε, να σας τσιμπήσουν κουνούπια, να σας ορμήσει κανένα τσακάλι, να σας μυρίσει κανένας σκατζόχοιρος κλπ.
Ο αντίστοιχος ορατός αστέρας του Νοτίου Ουράνιου Πόλου, δεν υπάρχει. O πλησιέστερος που πληρεί τις προδιαγραφές είναι ο Σίγμα του αστερισμού Octantis, ένας πολύ αμυδρός αστέρας που βρίσκεται σε γωνία μεγαλύτερη της 1 μοίρας από τον πραγματικό Νότιο Ουράνιο Πόλο.
Μέλια said
Οι δορυφόροι του Δία, ο Γανυμήδης αριστερά και η Καλλιστώ δεξιά.
Πετροβούβαλος said
H Καλλιστώ έχει περίπου το μέγεθος του πλανήτη Ερμή.