Ernst Moritz Theodor Ziller (22 Ἰουν.1837 – 12 Νοε.1923)
Posted by ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ στο 12 Νοεμβρίου, 2013
Η Αθήνα «ευτύχησε» να έχει ένα αρχιτέκτονα όπως ο Τσίλλερ, που την κόσμησε με τα έργα του.
Μακάρι να είχαν βρεθεί και άλλοι,για να συνεχίσουν το εμπνευσμένο έργο του μεγάλου Φιλλέληνα Γερμανού αριτέκτονα.
«Ο Ερνέστος Μαυρίκιος Θεόδωρος Τσίλλερ, είναι ο πρωτότοκος υιός του Christian-Gottlieb Ziller, εργολάβου και αμπελοκτήμονα στο Oberloessnitz της Σαξονίας. Γεννήθηκε στο Kaditz, στις 22 Ιουνίου 1837. Φοίτησε στη Βασιλική Σχολή της Αρχιτεκτονικής, που υπαγόταν στο Πολυτεχνείο, το χρονικό διάστημα 1855-1858.
Την άνοιξη του 1858, ανέλαβε τη πρώτη εργασία. Να σχεδιάσει μια εκκλησία για το Ευαγγελικό Κοιμητήριο της Βιέννης, σε μεγαλύτερη κλίμακα, για να χρησιμεύσει στην εκτέλεση του έργου. Στη συνέχεια κατά την παραμονή του στη Βιέννη, σχεδίασε την πίσω όψη και την τομή της Ακαδημίας της Αθήνας καθώς και άλλα οικοδομήματα στο ατελιέ του Χάνσεν.
Η τεχνοτροπία του Τσίλλερ διακρινόταν από την ακριβή γνώση και καλαισθησία. Ακριβώς για την τυπικότητά της, βρήκε μεγάλη διάδοση στην οικοδόμηση της πόλης. Ακόμη και σε σπίτια πενιχρής τάξεως έβλεπε κανείς εξαίρετης καλαισθησίας κορνίζες και άλλα τραβήγματα, μαρμάρινα φουρούσια μπαλκονιών με ιωνικούς έλικες, πήλινα διακοσμητικά στοιχεία και επίκρανα παραστάδων, ακροκεράμους, ψευδοκαρυάτιδες, όλα δημιουργήματα του Ερνέστου Τσίλλερ.
Γιά τήν συνέχεια…ΕΔΩ
Πετροβούβαλος said
Μεγάλη μορφή, τι να λέμε… κι ας ήταν γερμανός.
ΜΑΡΙΑ said
Πολύ καλός,πράγματι…ὑπάρχουν γερμανοί,μέ ἦθος καί ποιότητα.
Τόσοι,ὅσοι χρειάζονται γιά νά ἀποτελοῦν ….τήν ἐξαίρεση,πού ἐπιβεβαιώνει τόν κανόνα