ΑΒΕΡΩΦ

Διαδικτυακό Θωρηκτό

  • Ἡ Ἱστορία,ΔΕΝ ἀλλάζει !

  • Ἡ Μακεδονία εἶναι Ε Λ Λ Α Δ Α

  • Πρόσφατα άρθρα

  • Kατηγορίες

  • Υπέρ της ζωής, κατά των εκτρώσεων

  • ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

  • Η ΒΟΡ.ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

  • Ἀπό τήν Φλωρεντία,στήν ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

  • ΜΕΤΑΜΟΥΣΕΙΟΝ – Θ/Κ «Γ.ΑΒΕΡΩΦ»

  • Μαθαίνουμε…

  • ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

  • ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΝ

  • ΝΕΩΤΕΡΟ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ «ΗΛΙΟΥ»

  • ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ (Δ.ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ)

  • ΛΕΞΙΚΟΝ ΗΣΥΧΙΟΥ

  • ΛΕΞΙΚΟΝ «LIDDEL-SCOTT»

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

  • 324 – 1453

  • ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ

  • 1 8 2 1

  • Ἀπομνημονεύματα Ἡρώων τοῦ 1821

  • Ὁ ΕΛΛΗΝΟ – ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ τοῦ…

  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ (1904-8)

  • ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ’12- ’13

  • ΤΟ ΠΝ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ

  • Α’ ΠΠ (1914-18)

  • Μ.ΑΣΙΑ (1919-22)

  • O X I (1940-41)

  • ΙΩΑΝ.ΜΕΤΑΞΑΣ

  • ΕΑΡΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΙΣ (9-24 Μαρ.1941)

  • Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ (1941)

  • Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (1941)

  • Β’ ΠΠ (1 9 4 1 – 4)

  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Θ/Κ «ΓΕΩΡ. ΑΒΕΡΩΦ»

  • ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

  • ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

  • ΕΓΕΡΤΗΡΙΟΝ ΣΑΛΠΙΣΜΑ

  • Πρόσφατα σχόλια

    ΚΡΙΤΩΝ στη Μήπως να παίξουμε τα ρέστα…
    Πετροβούβαλος στη Μήπως να παίξουμε τα ρέστα…
    ΚΡΙΤΩΝ στη Μήπως να παίξουμε τα ρέστα…
    Πετροβούβαλος στη Μήπως να παίξουμε τα ρέστα…
    ΚΡΙΤΩΝ στη Μήπως να παίξουμε τα ρέστα…
  • Ὁ Γκρεμιστής Κωστῆ Παλαμᾶ

  • Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» ΣΗΜΑ 3 Δεκ.1912

  • ΟΡΚΟΣ ΕΦΗΒΩΝ

  • ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ

  • ——————————

  • ΦΟΡΕΣΙΕΣ καί ΑΡΜΑΤΑ τοῦ ’21

  • Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ (1838)

  • ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ (1974) …ἡ ταινία

  • ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑΙ ΩΜΟΤΗΤΕΣ

  • Μία ἀνοικτή πληγή Μνήμης 1914-23

  • Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

  • ——————————

  • Ζημίαι τῶν ἀρχαιοτήτων έκ τοῦ πολέμου καί τῶν στρατευμάτων κατοχῆς (1946)

  • Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

  • ΘΑ ΑΝΟΙΞΗι Ο ΦΑΚΕΛΛΟΣ ;

  • ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!!

  • 1944-49

  • ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ

  • ΣΕΜΝΩΝ ΘΕΩΝ

  • ΟΙ ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

  • ΔΙΟΛΚΟΣ,ΓΙΑ 1500 ΧΡΟΝΙΑ

  • ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ

  • M.K.I.E.

  • Γιά ἀποπληρωμή ἐξωτ.χρεῶν,μόνο…

  • Ἡ ἔξοδός μας,εἶναι ἡ Κ_ _ _ά _α τους !

  • ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ…

  • INSIDE JOB

Περί αγωγών: Γίναμε δορυφόροι της Τουρκίας και Αλβανίας… Ο ΑΓΩΓΟΣ TRANSADRIATICPIPELAINE (ΤΑΠ) ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΓΝΙΟ

Posted by Φαίη στο 1 Ιουλίου, 2013

εικόνα από το on-news.gr

Γράφει: Ο Νίκος Καρατουλιώτης Υποστράτηγος ε.α
Μέλος Κίνησης Εθνικής Άμυνας (Κ.ΕΘ.Α)

«Έρμη πατρίδα πως σε καταντήσανε, από συνομιλητή των Ρώσων για την κατασκευή του αγωγού SouthStream δυναμικότητας περίπου 90 δις. κυβικά (ο οποίος θα μας καθιστούσε ενεργειακούς παίκτες), δορυφόρο της Τουρκίας και της Αλβανίας σε μια κάνουλα των 10 δισ. κυβικών και μάλιστα να πανηγυρίζουν αντί να πάνε να κρυφτούν αυτοί που υπέγραψαν την επαίσχυντη σύμβαση».

Η όλη περιοχή από τον Καύκασο μέχρι την Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής, είναι ο χώρος σύγκρουσης για τον έλεγχο των περιοχών εξόρυξης, αλλά και των διαδρόμων μεταφοράς των υδρογονανθράκων στη Νότια Ευρώπη.

Έτσι λοιπόν, Καύκασος, Μέση Ανατολή, Μεσόγειος και Βαλκάνια, αποτελούν ένα γεωπολιτικό σύμπλεγμα όπου οι δρώντες παίκτες χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα, προσπαθούν μέσα από τον γεωπολιτικό έλεγχο της συγκεκριμένης περιοχής, να προωθήσουν τα οικονομικά συμφέροντά τους μέσω του ελέγχου των αγωγών αλλά και των περιοχών διέλευσής τους.

Σχέδια επί σχεδίων προκειμένου να ελεγχθούν οι ενεργειακοί διάδρομοι. Τα ενεργειακά κοιτάσματα υδρογονανθράκων περιορισμένα και καταμετρημένα αλλά οι υπό σχεδίαση αγωγοί πλεονάζουν (προκειμένου να υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές και σενάρια) ένεκα της γεωπολιτικής αστάθειας της συγκεκριμένης περιοχής.

Οι σχεδιαζόμενοι αγωγοί έχουν υπερκαλύψει τους υφιστάμενους υδρογονάνθρακες και το μέγα ζητούμενο είναι ποιοι από αυτούς θα υλοποιηθούν.

Μέσα σε αυτήν την λογική η τριτοκομματική ελληνική κυβέρνηση, την προηγούμενη Τετάρτη 13/2 υπογράφηκε παρουσία του πρωθυπουργού Σαμαρά και του βοηθού υφυπουργού των ΗΠΑ (!) ΈρικΡούμπιν η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας – Ιταλίας για τη μελέτη κατασκευής του αγωγού TRANS ADRIATIC PIPELAINE (ΤΑΠ). Η συμφωνία είναι τριμερής (Ελλάδα – Αλβανία – Ιταλία) και αφορά τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κοίτασμα φυσικού αερίου το οποίο ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα (Σαχ Ντενίζ 2).

Η κοινοπραξία του ΤΑΡ αποτελείται από τη νορβηγική Statoil, την ελβετική Axpo και τη γερμανική Ε.ΟΝ Ruhrgas, και την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του ΣαχΝτενίζ στο Αζερμπαϊτζάν την απαρτίζουν η βρετανική ΒΡ, η γαλλική Total, η νορβηγική Statoil και η αζερική Socar.

Και ενώ ο αγωγός ξεκίνησε ως ελληνοϊταλικός (είναι η κίτρινη διαδρομή στον παρακάτω χάρτη) κατάληξε ελληνοαλβανικός (αλλάζει τη διαδρομή του και συνεχίζει το καφετί).

Τα αρχικά σχέδια πρόβλεπαν να περάσει από την Θεσπρωτία και από εκεί στην Ιταλία. Ταυτόχρονα προβλεπόταν και χώρος αποθήκευσης στην Θεσπρωτία (ο οποίος θα προσέθετε γεωενεργειακά οφέλη στην πατρίδα μας) με μία μικρή συμπληρωματική διαδρομή για τον ανεφοδιασμό της Αλβανίας (με τα όποια γεωπολιτικά οφέλη για την πατρίδα μας, εφόσον η Αλβανία θα εξαρτιόταν από το κομβικό ελληνικό σημείο ανεφοδειασμού).

Η τριτοκομματική «ελληνική» κυβέρνηση, επικαλούμενη περιβαλλοντολογικούς λόγους παρακάμπτει την Θεσπρωτία και μέσω της Καστοριάς ο αγωγός αλλάζει πορεία προς την Αλβανία (όπου και θα κατασκευασθεί ο νέος χώρος αποθήκευσης αντί της Θεσπρωτίας, δηλαδή απεμπολώντας τα αρχικά γεωενεργειακά της Ελλάδας) και από εκεί συνεχίζει για την Ιταλία.

Ερώτημα πρώτο: η Καστοριά υστερεί σε φυσική ομορφιά από την Θεσπρωτία και δεν χρήζει ανάλογης περιβαλλοντολογικής προστασίας;

Ερώτημα δεύτερο: Γιατί η μνημονιακή κυβέρνηση αναβάθμισε γεωπολιτικά και γεωενεργειακά την Αλβανία χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα, έστω και με κάποια διευθέτηση στις είδη υπάρχουσες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας σχετικά με την ΑΟΖ;

Όσο για τις φανφάρες ότι δήθεν η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός παίκτης και ενεργειακός κόμβος… ξεπερνά το γελοίο της υπόθεσης και καταντά εθνική τραγωδία.

Η αναφορά περί δημιουργίας 2000 θέσεων εργασίας που θα προκύψουν, είναι έωλες μιας και δεν υπάρχει καμία ρητή δέσμευση στην υπογραφείσα σύμβαση. Οι χώρες που υπέγραψαν, απλά θα λαμβάνουν ένα αδιευκρίνιστο χρηματικό ποσό για την διέλευση του αγωγού.

Απεναντίας οι άλλες χώρες που συμμετέχουν στο εν λόγω εγχείρημα προασπίστηκαν και επέτυχαν ανταλλάγματα, συγκεκριμένα:

[b]1. OTRANSADRIATICPIPELAINE (ΤΑΠ) η χωρητικότητά του οποίου θα είναι 16 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, η Τουρκία παζάρεψε και πέτυχε τα 6 να προορίζονται για αυτήν και μόνο τα 10 δισ. θα κατευθυνθούν στην ευρωπαϊκή αγορά.

2. Η Αλβανία διαπραγματεύεται με τους μετόχους του ΤΑΠ τον πιθανό εφοδιασμό της με ένα μέρος από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα που θα διέρχονται και οι μέτοχοι του TAP το μελετούν και το αντιμετωπίζουν μάλλον θετικά.

Από τον συγκεκριμένο αγωγό μόνο η Ελλάδα δεν προβλέπεται να προμηθεύεται φυσικό αέριο.[/b]

Έρμη πατρίδα πως σε καταντήσανε, από συνομιλητή των Ρώσων για την κατασκευή του αγωγού SouthStream δυναμικότητας περίπου 90 δις. κυβικά (ο οποίος θα μας καθιστούσε ενεργειακούς παίκτες), δορυφόρο της Τουρκίας και της Αλβανίας σε μια κάνουλα των 10 δισ. κυβικών και μάλιστα να πανηγυρίζουν αντί να πάνε να κρυφτούν αυτοί που υπέγραψαν την επαίσχυντη σύμβαση.

Αιδώς Αργείοι

1. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ-Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ.
Από το βιβλίο του Νίκου Καρατουλιώτη που θα κυκλοφορήσει το Πάσχα (εκδόσεις Ηρόδοτος).
2. Η σφαγή(!) για τους αγωγούς. Της ΖέζαςΖήκου. Εφημερίδα Καθημερινή. 27/3/13

Κοζάνη 27/2/13

ΡΕΣΑΛΤΟ

10 Σχόλια προς “Περί αγωγών: Γίναμε δορυφόροι της Τουρκίας και Αλβανίας… Ο ΑΓΩΓΟΣ TRANSADRIATICPIPELAINE (ΤΑΠ) ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΓΝΙΟ”

  1. Πετροβούβαλος said

    Νομίζω πως η ανάλυση είναι πρόχειρη. Από εγκαταστάσεως κι έπειτα, είναι προτιμότερη γεωστρατηγικά/γεωπολιτικά η εμπλοκή της αλβανίας από τη μη εμπλοκή της.

    Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση του ΤΑP δεν είναι κατόρθωμα της συγκυβέρνησης των νενέκων, αλλά αποτέλεσμα Αμερικανικών γεωστρατηγικών σχεδιασμών. Οι νενέκοι είναι απλοί εντολοδόχοι και οι συμφωνίες που υπέγραψαν, τροποποιούνται εντός ωρών.

    • Φαίη said

      «Παρακολούθηση των οικονομικών της Ελλάδας, ζητάει η Τουρκία στα πλαίσια του TAP..»

      http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2013/06/tap.html

    • GEODETIS said

      ο αγωγός δεν θα τελειώσει ποτέ …. το έργο δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ ….. γ’ αυτό δεν θα φταίει αποκλειστικά η Ελλάδα αν και θα επιχειρήσουν να μας μαυρίσουν συλλήβδην για την αποτυχία του σχεδίου απο την Ευρώπη …. τα κοιτάσματα της Κασπίας είναι μικρά ή μεσαία αλλά όχι πολλά υποσχόμενα διαφορετικά ο πρώτος ενδιαφερόμενος θα ήταν ο πεινασμένος ενεργειακά γίγαντας Κίνα, ο οποίος είναι δίπλα …. πιστεύω ότι λόγο γεωφυσικής θέσης τα μεγαλύτερα κοιτάσματα επί της Κασπίας θα βρεθούν Βορειότερα επι των ακτών της Δημοκρατίας Καλμίκια, έμπροσθεν της πόλης Αστραχάν και μέσα στην ΑΟΖ των Ανατολικών ακτών της Βόρειας Κασπίας, που ανήκουν στο Καζακστάν ….. ο αγωγός δεν είναι διασφαλισμένος γεωστρατηγικά …. με απλά λόγια ο αγωγός θα αμφισβητηθεί το άμεσος επόμενο διάστημα με αφορμή αρχικά επικείμενες αναταραχές στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ αργότερα και στο εσωτερικό της Ανατολικής Τουρκίας ….. το έργο πιστεύω ότι είναι καταδικασμένο εκ γεννήσεώς του …… το μέλλον θα δείξει …….

      το ζητούμενο είναι να δούμε τι κερδίζει η Ελλάς απο αυτή την θνησιγενή κατ εμένα προσπάθεια …. να δούμε δηλαδή εάν η Ελλάς που παρέχει διέλευση επί των χερσαίων εδαφών της, έχει κόψει το νόμιμο διεθνές αποδεκτό κοστολόγιο (ή ταρίφα) για αυτή την εμπορική πράξη ….. όλα τα άλλα περί θέσεων εργασίας θα πρέπει να τα ακούτε τουλάχιστον με διάθεση γλαφυρή εάν όχι κωμική …. ναι οπωσδήποτε θα αναζητηθεί εργατικό δυναμικό ¨σκαπανέων¨ απο την μητρική εταιρεία για την κατασκευή (εάν γίνει που το αμφισβητώ σφόδρα) του έργου και στην Ελλάδα, αλλά οι εξειδικευμένες εργασίες επί του ίδιου του αγωγού, θα γίνουν με ανάθεση σε ξένες εταιρίες που έχουν την τεχνογνωσία, οι οποίες βέβαια (εάν και όταν ευδοκιμήσει το έργο) θα ιδρύσουν απλά παραρτήματα για την αξιόπιστη συντήρηση του …….. για να μην κουράζω απλά καλό τον οποιωνδήποτε δεν γνωρίζει, να αναζητήσει στο δίκτυο πληροφορίες για την μεταλλουργική εξειδίκευση για την κατασκευή, αλλά και την εξειδικευμένη συντήρηση ενός τέτοιου έργου ….. ένα να έχετε υπόψιν σας και θα καταλάβετε άμεσα ….. το εμπορικό προϊόν που θα περνάει απο τον αγωγό είναι πάντα εύφλεκτον, βρείτε τα θερμικά σημεία αναφλέξεως του προιόντος και γνωρίζετε πολλά …….. αυτά ….. και εις άλλα με υγεία Ελλάδα ……

      • GEODETIS said

        βάζω και χάρτι με τα ευρεθέντα σημεία ή περιοχές εξόρυξης …… δεν έχω στοιχεία άμεσα για να καλύψω την υπόθεση που κάνω για την Βόρεια πλευρά της Κασπίας αλλά το ψάχνω ….. ένα θέλω να μεταφέρω προς το πλήρωμα τα κοιτάσματα μπορεί να δείχνουν μεγάλα σε άνωθεν απεικόνιση, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για ένα τρισδιάστατο κόσμο ….. για αυτούς που δεν έψαξαν ποτέ την φυσική γεωλογική διεργασία των υδρογονανθράκων, ένα τους λέω για να πάρουν μια μυρουδιά …… μιλάμε για εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες, χιλιάδων χρόνια απορροής …… κάποια στιγμή να μου θυμίσει η καπετάνισσα να σας αναλύσω δικής μου επινοήσεως θεωρεία για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων …..

        κοιτάσματα αζερμπαϊτζάν .. μπροστά στο ποτάμι .. ή φυσική απορροή .. from GEODETIS

  2. γιώργος καλαμαράς said

    κ. Καρατουλιώτη, γράφετε: «Έρμη Πατρίδα πώς σε καταντήσαΝε…»
    Εσείς; Ένα τέως στέλεχος των ενόπλων Δυνάμεων, (υποστράτηγος!) επιτρέψατε σε άλλους να καταντήσουν την Ελλάδα μας ‘ερμη; Οι «άλλοι» φταίνε;
    Κάπου να κρυφτείτε θα υπάρχει μέρος πιστεύω…

    γ.κ.

    • Φαίη said

      Δεν ξέρω και το βιογραφικό του ανθρώπου αλλά τούτος φωνάζει από το 2010.
      Τότε που όλοι ψαχνόμασταν για την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου και τους όρους των διανειακών αυτός είχε κάνει άλματα..

      • γιώργος καλαμαράς said

        Από λόγια έχουμε χορτάσει. Τα έργα λείπουν. Και μάλιστα τα έργα αυτών που έχουν ή είχαν εξουσία (ή όπλα) στα χέρια τους.
        γ.κ.

      • Φαίη said

        Δεν έχεις άδικο Γιώργο αλλά δεν είναι και τόσο απλό.
        Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έχει κάνει ο καθένας.
        Εγώ λέω να ξεκινήσουμε πρώτα από τους εαυτούς μας.

      • γιώργος καλαμαράς said

        Έχεις πολύ δίκιο, ως προς τον εαυτό μας.
        Εγώ, εκτός από λόγια, ευχές και κριτική, ΚΑΝΩ ό,τι μπορώ, σαν ένας απλός, άσημος και ανέντακτος Έλληνας.
        Θυμώνω όμως πολύ με εκείνους που έχουν ή είχαν εξουσία και κατά συνέπεια δύναμη και περιορίζονται σε σκέτη κριτική και ευχές, που σημαίνει: ψέμματα.
        Π.χ. βουλευτές, πολιτικοί, Αξιωματικοί, γεν, δ/ντες, μητροπολίτες, τσίπρες, μεγαλοδημοσιογράφους, τράγκες, κ.λ.π….

        γ.κ.

  3. ΜΑΡΙΑ said

    Ἄλλη χάρη,ὁ ἀγωγός τοῦ «ἀφεντικοῦ»….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: