Ἀνδρέας Λασκαράτος (1 Μαΐ.1811-23 Ἰουν.1901)
Posted by ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ στο 23 Ιουνίου, 2013
Ο Χριστιανισμός σε μας τοποθετείται ανάμεσα στα πράγματα πολυτελείας. Δεν τον χρησιμοποιούμε παρά για κομπασμό και για να κάνουμε επίδειξη, όχι όμως για την καθημερινή χρήση στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους.
Μωροί, υπέρμαχοι της στασιμότητος, φονεύσετε αν θέλετε τον καινοτόμον. Αλλά να ξεύρετε ότι ο φόνος του καινοτόμου είναι η εγκαινίαση των αρχών του. Πειστική διά σας απόδειξη ο φόνος του καινοτόμου Ιησού.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ “ΙΔΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ”
Η 2 Μαρτίου 1856 –μέρα του πρώτου αφορισμού του- είναι μια ημερομηνία εφιαλτική για τον Λασκαράτο. Απ’ το πρωί χτυπάνε νεκρικά οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού. Κατά το μεσημέρι ο δεσπότης Σπυρίδων ο Κοντομίχαλος διαβάζει τον αφορισμό για το «βδέλυγμα της ερημώσεως» μέσα στην καθιερωμένη θρησκευτική παράταξη και πομπή, με τα μαύρα πισωμένα κεριά και μαύρα άμφια των παπάδων.
Η εντύπωση είναι τρομακτική. Ο θρησκόληπτος κι αμόρφωτος λαός είναι αγριεμένος σε τέτοιο σημείο εναντίον του «αφορεσμένου» ώστε κινδυνεύει κι η ίδια η ζωή του. Ήδη ένας απ’ τους «παπαδανθρώπους» τον έχει φτύσει μέσα στην αγορά. Η Αστυνομία του συνιστά να κλειστεί στο σπίτι του, τουλάχιστον σαράντα μέρες, ώσπου να κατευναστούν τα πνεύματα. Αλλά κι έτσι προφυλαγμένος κινδυνεύει να πεθάνει της πείνας μαζί με ολόκληρη την οικογένειά του γιατί κανένας δεν του δίνει τρόφιμα, ούτε ψωμί.
Μετά δυο εβδομάδες η Αστυνομία του συνιστά να εγκαταλείψει την Κεφαλλονιά για να γλυτώσει τη ζωή του. Φεύγει κρυφά κι αποβιβάζεται στη Ζάκυνθο, όπου όμως τον αναγνωρίζουν δυο βαστάζοι συμπατριώτες του και τον φτύνουν. Κι ενώ μισοπεθαμένος εγκαθίσταται σ’ ένα σπίτι φιλικό του, ο δεσπότης Ζακύνθου του διαβάζει δεύτερον αφορισμό. Ωστόσο είναι τόσο το μεγαλείο του ανθρώπου αυτού ώστε… «σε τούτη την περίσταση, -όπως γράφει στην περίφημη απόκρισή του στον Αφορισμό- εγνώρισα διά πείρας εκείνο που είχα ακουστά ως τότες… εγνώρισα την φύση τη Θεϊκή της Συνείδησης και την άπειρη δύναμή της… Η συνείδησή μου με σήκωνε ψηλά και ψηλάθε μου έδειχνε έναν άνθρωπο ασχημισμένον από τους άλλους ανθρώπους, επειδή έλαβε την γενναιότητα να τους ειπή την ΑΛΗΘΕΙΑ».
(Απόσπασμα από άρθρο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ στο περιοδικό ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, τ. 821, 15/9/1961.Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 4/9/1961)
Οι χριστιανοί σήμερα έχουν στην πουσνάρα (=σακούλα) τους τριώ λογιώνε θρησκείες:
Μία που τήνε λένε και δεν τήνε κάνουνε.
Μία που τήνε κάνουνε και δεν τήνε λένε.
Και μία που, και τήνε λένε, και τήνε κάνουνε.
Η πρώτη είναι η θρησκεία του Χριστού, η δεύτερη του Διαόλου, η τρίτη τση Κοιλιάς.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ “ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ”
(από το ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ)
“Συμβουλές προς νέο πρωθυπουργό”
Στις 18 Ιουνίου 1892 ο Ανδρέας Λασκαράτος δημοσίευσε επιστολή προς τον Χαρίλαο Τρικούπη, που μόλις είχε κερδίσει θριαμβευτικά τις εκλογές, γράφοντας μεταξύ άλλων:
Καλεσμένος όθεν ως τοιούτος σήμερον να κυβερνήσης το Έθνος σου, δεν σου πρέπει κόμμα. Το κόμμα ήθελε σε καταβιβάσει. Δεν σου πρέπουν ρουσφέτια. Τα ρουσφέτια ήθελε σε αμαυρώσουν.
Γνωρίζω καλά ότι κυβερνάς Ρωμηούς, οι οποίοι βάνουν όρο της υποστηρίξεώς των τα ρουσφέτια. Αλλά οι αδιαφορούντες άφινε να σε ρίχνουνε. Κάθε σου πτώση θέλ’ είναι πρόδρομος μεγαλειτέρας ανυψώσεώς σου, και κάθε πτώση και ανύψωσή σου θέλ’ είναι μάθημα διά το ανήλικον Έθνος μας (…)
Οι Ρωμηοί δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι. Είναι μεταξύ τους και έντιμες εξαιρέσεις. Συ δε τώρα -πλέον με πείραν αρκετήν των συνεθνήτων σου- μπορείς εύκολα να εκλέξης όχι πλέον μεταξύ του πρώην κόμματος, αλλά μεταξύ των πολιτευομένων συνεθνήτων σου τους ικανώτερους και τιμιώτερους, οι οποίοι θεμένοι στην κυβερνητικήν σου μηχανήν, ήθελ’ είναι ζωοδότειρο δρόσισμα στη μαραμένη και ταπεινωμένην Ελλάδα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ εφημερίδα ΑΣΤΥ, 18/6/1892 (από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ του ΣΠ. Β. ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ – Εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ)
Γιά περισσότερα…ΕΔΩ
julie said
»O Aνδρέας Λασκαράτος , δεν είναι ζωγράφος παθών , είναι διώκτης προλήψεων , δεν είναι δημιουργός , είναι παρατηρητής , δεν αποκαλύπτει το ωραίον , ηθικολογεί . Δεν ανυψώνεται εις τους κυανούς κόσμους των ιδεών , πατών στερεά το έδαφος , αρέσκεται να κραυγάζει δι΄όσα λιμνάζοντα νερά , δι΄όσα βορβορώδη στρώματα συναντά εις τον δρόμο του , είναι πολύ περισσότερον πολεμιστής ή όσον είναι ποιητής ….»
Κ.Παλαμάς
julie said
»΄Ηταν ένας ανθρωπιστής στη γενική και υψηλή σημασία του όρου . Ανθρωπιστής έβλεπε από περιοπής τα μεγάλα θέματα της ζωής και γεμάτος αισιοδοξία οραματιζότανε μιαν οικουμένη που κάποτε με την παιδεία θα έφτανε στη συνοχή και στην ενότητα , πέρ΄ από τις διενέξεις και τους ανταγωνισμούς και τις φρικαλεότητες των πολέμων …»
Ε.Παπανούτσος
Μέλια said
Σοβαρὰ κάποια
1851 Λονδίνο
Εἰκώνα ἀγαπητὴ τῆς γυναικός μου,
Τώρα ἔλα καν᾿ ἐσὺ στὴ συντροφιά μου.
Κατοίκα πάντα μέσα στὴν καρδιά μου,
Καὶ φύλαμε ὂχ τσὴ πλάνεσες τοῦ κόσμου.
Ἐσὺ γιὰ ῾μὲ Προστάτης Ἄγγελός μου,
Ἄμεμπτα φύλαε τὰ πατήματά μου
Καὶ προτοῦ σκοτισθοῦν᾿ τὰ λογικά μου,
Πρόλαβε, τρέξε σὺ καὶ λάμψε ἐμπρός μου.
Ναί, τὸ φῶς σου ᾿ξυπνάει τὴν ἀρετή μου,
Καὶ πιστόνε σ᾿ ἐσένα μὲ βαστένει.
Γιατὶ τόσο σ᾿ αἰσθάνομαι ᾿δική μου,
Τόσο μὲ τὴ ψυχή μου ζυμωμένη,
Ποῦ δὲν ἠξέρω πλέον στὴ διαλογή μου
Πῶς νὰ σὲ ῾πῶ: γυναίκα μου ἢ ψυχή μου.
Όταν ο επίσκοπος αφόρισε τον Λασκαράτο, κάποιος έτρεξε να του πει τα δυσάρεστα νέα:
«Τα έμαθες σιορ-Ανδρέα, ο επίσκοπος σε αφόρισε»…
Και ο Λασκαράτος του απάντησε:
«Ευχαριστώ τον επίσκοπο για τον αφορισμό, αλλά θα τον παρακαλούσα πολύ να μου αφορίσει και τα παπούτσια των παιδιών μου για να μη λιώσουνε οι σόλες τους και υποβάλλομαι σε έξοδα»….
Καλό μεσημέρι σ’ όλους
julie said
😀 😀
julie said
Mα ξέρεις πώς πιάνουνε τους ελέφαντας;
Δύστυχε λαέ!
…Εσύ έχεις παράπονα εναντίον εις εκείνους οπού έως τώρα σ’εδιοικήσανε και τώρα εβγήκανε άλλοι οι οποίοι λέγονται φίλοι σου και σου ζητούνε να σε διοικήσουν εκείνοι, και συ κατά συνηθισμένο, γιατί έτσι οι λαοί κάνουνε πάντα,έτρεξες εις εδαύτους και τους ακολούθησες…
Μα ξέρεις πώς πιάνουνε τους ελέφαντας; Πηένουνε δώδεκα στο κυνήγι, οι έξι ντυμένοι μαύρα και οι έξι άσπρα, όντες ο ελέφαντας πέσει στον λάκκο το διορισμένονε τότες τρέχουνε οι έξι οι μαυροφόροι και με ξύλα μεγάλα τόνε ραβδίζουνε. Αφού τονε ραβδίσουνε καλά-καλά, τότες βγαίνουνε οι ασπροφόροι, οι οποίοι καμόνουνταινα διόχνουνε τους μαυροφορεμένους, χαιδέβουνε τον ελέφαντα, του βάνουνε στο στόμα ζαχαροκούλουρα και τότε βοηθούνε να έβγη απο το λάκκο.
Ο Ελέφαντας τότες ακολουθάει μ’ευγνωμοσύνη εκείνους όπου νομίζει ελευθεροτάδες του, κ’ετούτοι τόνε φέρνουνε και τότε τόνε πουλούνε.
Άκουσες τώρα, λαέ, πως οι άνθρωποι πιάνουνε τα θηρία; Ίδες , ή δεν ίδες σε τούτην την διήγηση την εικόνα σου;
Λασκαράτος .
Αλλο περιστατικό …..
Το 1836 απεφασίσθη εις το Ληξούρι να γίνη ο λιμενοβραχίων , αλλά δεν είχε προσδιορισθή και η θέσις έτσι έκαστος επεθύμει να αρχίσει από την οικίαν του , όπως αυτή εκιμήθη περισσότερον . Ακολούθως το ζήτημα κάπως εγινεκεύθη και οι μεν Ποταμιόται τον ήθελαν στο Ποτάμι , οι δε Δεμπονεράται εις τα Δεμπονεράτα. Η ασυμφωνία είχε φτάσει μέχρι του γελοίου . Τέλος οι Ποταμιόται ενίκησαν πανηγυρικώς , κουβαλώντες πέτρας εις το μέρος όπου είναι σήμερον ο Μόλος. Τας έρριξαν εια την θάλασσαν ως θεμέλιον και το ζήτημα ελύθη. Ο Λασκαράτος έπειτα ενεθυμήθη την Secchia rapita του Τασώνη , όστις την έγραψε ένεκα της διαμάχης της γενομένης το 1325 εν Σκαπολίνω μεταξύ των κατοίκων της Βονωνίας και Μοδένης , πλησίον ενός φρέατος , και οι νικηταί απέκτησαν ξύλινον κάδον. Ο Ιταλός Τασώνη έγραψε το ηρωικοκωμικόν ποίημα του Αρπαγέντος κάδου όπως δια του γέλωτος εξυπνήση τους Ιταλούς της εποχής εκείνης δια γενναία κατορθώματα.
Γνώστης των Ιταλικών όσο κανείς , όταν έκαμεν για ένα διάστημα τον δικηγόρον και κατόπιν διορίστηκε και δικαστός πάρεδρος , έκανε ότι δεν εγνώριζε την ιταλική για να τους αναγκάζει ν΄ομιλούν την Ελληνική. Κάποτε εξέδωσε και απόφαση σε στίχους .
Ο Λασκαράτος ήταν μοναδικός ….ευφυής , λάτρης της γλώσσας , έντιμος και επαναστάτης ιδεών .
julie said
όπως αυτή εκτιμηθή περισσότερον .