22 Φεβρουαρίου 1821: Η πραγματική ημερομηνία έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης
Posted by Πετροβούβαλος στο 22 Φεβρουαρίου, 2013
αναδημοσίευση από το Καλημέρα Αρκαδία
άρθρο του Τάσου Κεχαγιά
.
Επί βασιλείας Όθωνα, ως επέτειος εορτασμού της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης ορίστηκε η 25η Μαρτίου, κυρίως λόγω του θρησκευτικού συμβολισμού που έχει η συγκεκριμένη ημέρα. Όμως αυτή η ιστορική «ανακρίβεια» έχει -μεταξύ άλλων- αδικήσει έναν τεράστιο Έλληνα, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, τον Αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας. Αυτός ήταν ο πρώτος που έθεσε σε κίνηση την Επανάσταση, πολύ μακριά από το Ελληνικό έδαφος, με σκοπό να πετύχει αντιπερισπασμό έναντι των Τούρκων.
Στις 22 Φεβρουαρίου 1821, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και οι Άνδρες του, πέρασαν τον ποταμό Προύθο που ήταν τότε το σύνορο μεταξύ της Ρωσίας και των παραδουνάβιων ηγεμονιών οι οποίες υπάγονταν διοικητικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των επιχειρήσεων. Δύο μέρες αργότερα, στο Ιάσιο, εκδίδει την επίσημη διακήρυξη της Επανάστασης. Πρόκειται για ένα ιερό κείμενο του Έθνους μας, υπό τον τίτλο «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», το οποίο κλείνει με τα εξής συγκλονιστικά λόγια:
«Ας καλέσωμεν λοιπόν εκ νέου, ω Ανδρείοι και μεγαλόψυχοι Έλληνες, την ελευθερίαν εις την κλασικήν γην της Ελλάδος! Ας συγκροτήσωμεν μάχην μεταξύ του Μαραθώνος και των Θερμοπυλών! Ας πολεμήσωμεν εις τους τάφους των Πατέρων μας, οι οποίοι, διά να μάς αφήσωσιν ελευθέρους, επολέμησαν και απέθανον εκεί! Το αίμα των τυράννων είναι δεκτόν εις την σκιάν του Επαμεινώνδου Θηβαίου, και του Αθηναίου Θρασυβούλου, οίτινες κατετρόπωσαν τους τριάκοντα τυράννους, εις εκείνας του Αρμοδίου και Αριστογείτωνος, οι οποίοι συνέτριψαν τον Πεισιστρατικόν ζυγόν, εις εκείνην του Τιμολέοντος, όστις απεκατέστησε την ελευθερίαν εις την Κόρινθον και τας Συρακούσας, μάλιστα εις εκείνας του Μιλτιάδου και Θεμιστοκλέους, του Λεωνίδου και των τριακοσίων, οίτινες κατέκοψαν τοσάκις τους αναριθμήτους στρατούς των βαρβάρων Περσών, των οποίων τους βαρβαροτέρους και ανανδροτέρους απογόνους πρόκειται εις ημάς σήμερον, με πολλά μικρόν κόπον, να εξαφανίσωμεν εξ ολοκλήρου. Εις τα όπλα λοιπόν φίλοι η Πατρίς Μάς Προσκαλεί!»
Η προσπάθεια του Υψηλάντη κορυφώθηκε με τη Μάχη του Δραγατσανιού στις 7 Ιουνίου 1821, όπου ο ανθός της νεανικής Ελληνικής διασποράς -o Ιερός Λόχος- έπεσε ηρωικά. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, βρέθηκε έγκλειστος στις αυστριακές φυλακές μέχρι το 1827, και λίγες μέρες μετά την αποφυλάκισή του πέθανε σε ηλικία 36 ετών. Την απουσία του από τα πεδία των μαχών της νότιας Ελλάδας, αναπλήρωσε επάξια ο αδερφός του Δημήτριος ο οποίος επίσης απεβίωσε νέος. Αιωνία η μνήμη της ιστορικής οικογένειας των Υψηλάντηδων με την ανεκτίμητη Εθνική προσφορά.
Τάσος Κεχαγιάς
.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ said
Ὁ ΤΑΦΟΣ του,στό Πεδίον τοῦ Ἄρεως.
juliet said
Ο πρίγκηψ Αλέξανδρος Υψηλάντης ……ας πολεμήσουμε για τους τάφους των Πατέρων μας οι οποίοι, για να μας αφήσουν ελεύθερους πολέμησαν και απέθανον εκεί!
Λόγια που απέχουν πολύ από τη δική μας αντίληψη και νοοτροπία …..εμείς θα το λέγαμε κάπως αλλιώς ….
ας πολεμήσουμε για την καλοπέραση που μας κληροδότησαν οι πατέρες μας , οι οποίοι , αγωνίστηκαν για την εφήμερη και πνιγμένη στη μπόχα υπάρξη μας .
Πάντα θα παραλληλίζουμε το χθες με το σήμερα και θα αναρωτιώμαστε ποιοί είμαστε πραγματικά , τι πιστεύουμε , και το σπουδαιότερο ………θα μπορέσουμε να υπάρξουμε σαν Εθνος;
Πάντως είναι διαφορετικό να είσαι μακρυά και να πλάθεις κόσμους φανταστικούς , ιδανικούς από το να ζεις και να βλέπεις όλα αυτά που πραγματικά συμβαίνουν γύρω σου , ποιοί είναι πραγματικά οι νεοέλληνες .Αυτός που ζει μακρυά πονά το Εθνος , πονά τη γη , πονά τους ανθρώπους που ζουν κάτω από τον Ηλιο , τον Ηλιάτορα της Ελλάδας υποταγμένοι , σκυφτοί . Εκείνοι που ζουν εδώ όταν η καταχνιά και η νύχτα πλακώνει δεν βλέπουν το φως , γιατί πρέπει να ζήσουν σκυφτοί , έτσι είναι πιο εύκολα να υπάρξουν . Κάποιοι θέλουν σκυφτούς , θέλουν υπηρέτες ,και όσο γύρω σου υπάρχει μιζέρια και υποταγή …..σκέφτεσαι τι είναι προτιμότερο , να υπάρξεις απλώς ή να σπάσεις τα δεσμά σου ……ελεύθερος από όλα ακόμη και αν δεν μπορέσεις να ζήσεις.