Η ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΙΣΣΟ
Posted by Μέλια στο 22 Οκτωβρίου, 2012

Φωτογραφία από: odyssey.com.cy
Ο Δαρείος μετά την ήττα στο Γρανικό αποφάσισε να αφήσει την αμυντική τακτική και να περάση στην αντεπίθεση συγκεντρώνοντας 100.000 ιππείς και 400.000 πεζούς εκ των οποίων και 20.000 Ελληνες μισθοφόροι.
Ο Αλέξανδρος αφού ξεκούρασε τον στρατό του στο Γόρδιο και έλαβε ενισχύσεις απο την Ελλάδα 1.000 Μακεδόνες πεζούς,300 ιππείς,200 Θεσσαλούς ιππείς και 150 Ηλείους στράφηκε προς την Ταρσό την οποία είχε εγκαταλείψει ο σατράπης της Κιλικίας Αρσάμης λίγες ώρες πρίν την άφιξη του Αλέξανδρου.
Ενω όμως ήταν όλα ευνοϊκά μέχρι εκείνη την στιγμή για άγνωστο λόγο ο Αλέξανδρος έπεσε στον ποταμό Κύδνο με αποτέλεσμα να ανεβάσει υψηλό πυρετό και να θορυβηθεί ο στρατός.
Μετά όμως λίγες μέρες ξεκούρασης ο βασιλιάς βρήκε τις δυνάμεις του και τότε διέταξε τον Παρμενίωνα με τους Θράκες και του Θεσσαλούς να καταλάβει το δρόμο που οδηγούσε απο την Κιλικία στην Συρία.Ο ίδιος αφού πληροφορήθηκε τις κινήσεις του Δαρείου αποφάσισε να τον κυνηγήσει προκαλώντας τον σε μάχη.
Για το λόγο αυτό επειδή βιαζόταν πέρασε απο την Ισσό αφήνοντας τους τραυματίες με μια μικρή φρουρά και βαδίζοντας επι δυο μερόνυχτα έφτασε στη Μυρίανδρο της Συρίας όπου έμαθε όμως ότι ο περσικός στρατός άλλαξε ξανά πορεία.
Ο Δαρείος αν και είχε κατευθυνθεί στην πεδιάδα της Συρίας αποφασισμένος να παραταχθεί για μάχη άλλαξε γνώμη και κατευθύνθηκε προς τα στενά μονοπάτια που είχε περάσει λίγο πριν ο Αλέξανδρος.Βλέποντας ότι οι Μακεδόνες καθυστερούσαν στην κατάληψή των ορεινών φυλών και μαθαίνοντας τα νέα για την ασθένεια του Αλέξανδρου θεώρησε ότι είχε το πλεονέκτημα.
Δείχνοντας υπερβολική εμπιστοσύνη στο πολυάριθμο του στρατού του και μην ακούγοντας τις συμβουλές των στρατηγών του αλλά και των Ελλήνων μισθοφόρων που του έλεγαν να πολεμήσει στην πεδιάδα της Συρίας διέγραψε ένα κύκλο ακολουθώντας την πορεία του Αλέξανδρου και κατευθύνθηκε στην Ταρσό όπου και διέπραξε εγκληματική πράξη αφού σκότωσε τους αρρώστους και τραυματίες που είχε αφήσει ο Αλέξανδρος και ακολούθως σταμάτησε την πορεία του στα στενά της Κιλικίας.
Ο Αλέξανδρος μαθαίνοντας την αγριότητα με την οποία συμπεριφέρθηκε ο Δαρείος στους ανυπεράσπιστους Ελληνες τραυματίες αρχικά δεν το πίστεψε όταν όμως διαβεβαιώθηκε κάλεσε πολεμικό συμβούλιο και διέταξε τους στρατηγούς του να παραταχθούν για μάχη κοντά στο Πίναρο ποταμό.
Ετσι και έγινε,στην δεξιά πτέρυγα τοποθετήθηκαν οι υπασπιστές και 4 τάξεις της φάλαγγας με τους Κοίνο,Περδίκκα,Μελέαγρο,Πτολεμαίο και Αμύντα.Στις 3 τελευταίες τάξεις επικεφαλής ήταν ο Κρατερός και όλης της αριστερής πτέρυγας ο Παρμενίωνας.
Σκεπτόμενος όμως ο Αλέξανδρος το πολυάριθμο του εχθρού και φοβούμενος να μην κυκλωθεί έστειλε προς τα αριστερά το συμμαχικό ιππικό και τους πεζούς Θράκες και Κρητικούς.
Ο Δαρείος απο την πλευρά του μετέφερε πέρα απο τον ποταμό 30.000 ιππείς και 20.000 ελαφρά οπλισμένους πεζούς ενω συμπύκνωσε το κέντρο του με 90.000 οπλίτες εκ των οποίων 20.000 Έλληνες μισθοφόροι.
Τοποθέτησε επίσης 30.000 Κάρδακες στην καθε πλευρά του και στα υψώματα 20.000 άνδρες για να επιτεθούν σε περίπτωση κυκλωτικής κίνησης στα μετόπισθεν.Ο υπόλοιπος στρατός όμως λόγο του περιορισμένου χώρου παρέμεινε άτακτα συμπυκνωμένος πίσω απο τους Ελληνες και Ασιάτες οπλίτες του κέντρου.
Ο Αλέξανδρος παρατηρώντας την τελική παράταξη του εχθρού έστειλε το Θεσσαλικό ιππικό στα αριστερά και με τους τοξότες ανάγκασε τους 20.000 Πέρσες που είχαν καταλάβει τα υψώματα να υποχωρήσουν.
Η μάχη φαινόταν ότι θα ήταν αμφίρροπη καθώς ναι μεν ο Ελληνικός στρατός είχε καλύτερες θέσεις όμως ο εχθρός ήταν τριπλάσιος.Ο Αλέξανδρος αφού περίμενε για λίγο να ξεκουραστεί ο στρατός του άρχισε να προχωρεί κατα μέτωπο υποθέτοντας ότι ο εχθρός θα περάσει πρώτος το ποτάμι για να τον χτυπήσει. Βλέποντας όμως ότι το περσικό κέντρο στεκόταν ακίνητο πήρε το ιππικό και τους υπασπιστές τάχυνε το βήμα του και αφού πέρασε το ποτάμι έπεσε με ορμή στην αριστερή πτέρυγα των Περσών όπου βρίσκονταν οι Κάρδανοι.
Και τοτε συνέβη το αδιανόητο.Αφού αντιστάθηκαν για λίγο ο εχθρός έστρεψε τις πλάτες και το χειρότερο ήταν ότι μόλις ο Δαρείος είδε αυτή τη φυγή φοβήθηκε για την ζωή του και πανικοβλημένος ακολούθησε αυτούς που έτρεχαν.Το απίθανο είναι ότι η μάχη μόλις είχε αρχίσει και το μεγαλύτερο μέρος των δυο στρατών ήταν άθικτο.Κι όμως 60.0000 οπλίτες δεκάδες χιλιάδες πεζοί και 100.000 ιππείς βρέθηκαν να καταδιώκονται απο 30.000 άνδρες.
Ο Δαρείος όμως φοβήθηκε τόσο πολύ για την ζωή του που εγκατέλειψε το άρμα του πέταξε το τόξο και το βασιλικό μανδύα και συνέχισε να τρέχει έφιππος.
Αποτέλεσμα της δειλίας του ήταν η δεξιά περσική πτέρυγα και το κέντρο που αγωνίζονταν οι Έλληνες μισθοφόροι και οι άριστοι Πέρσες ιππείς αγωνίστηκαν γενναία απέναντι στις τάξεις της φάλαγγας και μάλιστα προκάλεσαν και το θάνατο 120 εκλεκτών φαλαγγιτών. Αλλά μόλις ο Αλέξανδρος συμπλήρωσε την καταδίωξη της αριστερής πτέρυγας των Περσών όρμησε απο τα πλάγια στους Έλληνες μισθοφόρους και επειδή εκείνη την στιγμή διαδόθηκε η φυγή του Δαρείου τράπηκαν και αυτοί σε φυγή μαζί με ολόκληρη την δεξιά περσική πτέρυγα.
Η υποχώρηση ήταν άτακτη και καταστρεπτική καθώς ουδείς φρόντισε να δώσει διαταγές απο πρίν για την περίπτωση υποχώρησης αλλά και αν κάποιος έδινε δεν θα ακουγόταν μέσα στο γενικευμένο χαλασμό.Η καταδίωξη συνεχίστηκε για πολλές ώρες καθώς η μάχη άρχισε μεσημέρι και μόνο όταν σκοτείνιασε αποφάσισαν οι Έλληνες να επιστρέψουν στο στρατόπεδο.
Η λεία ήταν τεράστια καθώς και το μέγεθος της σφαγής.Ολο το περσικό στρατόπεδο του Δαρείου,η μητέρα,η σύζυγος,η αδελφή του,ο γιος του και οι δυο του κόρες έπεσαν στα χέρια των Μακεδόνων.Επίσης το άρμα του,άπειρα πολύτιμα σκεύη και 3.000 τάλαντα σε χρυσό.
Λέγεται ότι σκοτώθηκαν πάνω απο 100.000 Πέρσες εκ των οποίων 10.000 ιππείς καθώς και πολλοί άρχοντες.
Απο όλη αυτή την τεράστια στρατιά δεν διατήρησαν τις τάξεις τους παρα μόνο 4.000 άνδρες που μαζί με τον Δαρείο πέρασαν το Ευφράτη και 8.000 Έλληνες μισθοφόροι που κατάφεραν να φθάσουν στην Αίγυπτο.Ο Ελληνικός στρατός δεν έχασε παρά μόνο 300 πεζούς και 150 ιππείς.
Μου αρέσει αυτό:
Μου αρέσει! Φόρτωση...
Σχετικά
This entry was posted on 22 Οκτωβρίου, 2012 στις 6:01 πμ and is filed under Αναδημοσιεύσεις, ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΜΕΛΙΑ.
Με ετικέτα: Δαρείος, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ, Μέγας Αλέξανδρος. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, ή trackback from your own site.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ said
ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ !!! Εὖγε,Μέλια
Πετροβούβαλος said
Ο μεγαλύτερος της ιστορίας!
Πετροβούβαλος said
Για τους Έλληνες μισθοφόρους στον στρατό των Περσών κρατιέμαι…
ΜΑΡΙΑ said
Γιατί κρατιέσαι;;;;
Καί σήμερα ἔχουμε τέτοιους…πολλούς
καί ἀποκαλοῦν τόν Μ.Ἀλέξανδρο,μιλιταριστή.ἐθνικιστή..κ.λ.π.
Ἐξαέρωση, τούς πρέπει!!!
Μέλια said
Μόνο τον Μ.Αλέξανδρο λένε εθνικιστή ή ότι τους ενοχλεί;;;
ΜΑΡΙΑ said
ΟΛΟΥΣ ὅσους μεγάλωσαν καί ὑπερασπίστηκαν αὐτήν τήν πατρίδα,τούς ἀπεχθάνονται…..χωνέψτε το!!!
Τέρμα οἱ ἁβρότητες καί οἱ πολιτικές ὀρθότητες.
Μέλια said
Για αυτό το λόγο επεμβαίνουν με το έτσι θέλω και στα σχολικά βιβλία!!!
ΜΑΡΙΑ said
Εἶναι σφηκοφωλιά,πρέπει νά ἐξολοθρευτῆ….
Μέλια said
Δεν κουνιόμαστε και ανησυχώ!!!
ΜΑΡΙΑ said
Ἐγώ πάλι,νευριάζω….ΠΟΛΥ!!!
Μέλια said
Εγώ βράζω στο ζουμί μου… αλλά όπως έλεγε και η γιαγιά μου «΄ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη»
ΜΑΡΙΑ said
Δέν νομίζω ὅτι εἶναι ἕνας ὁ κοῦκος,διάσπαρτοι εἶναι πολλοί…συντονισμός δέν ὑπάρχει!!
Μέλια said
Και ποιος θα μας συντονίσει;;;
ΜΑΡΙΑ said
Αὐτό εἶναι τό δύσκολο κομμάτι τῆς ὑπόθεσης, Μέλια…..
Μόλις γίνει,τά ὑπόλοιπα εἶναι πανεύκολα!!!
Μέλια said
Μουχλιάσαμε πια ήμαρτον!!!
ΜΑΡΙΑ said
Φέρνω τίς χλωρίνες…. 😉
Μέλια said
Αλέξανδρος ο Μέγας
ΒΡΑΧΟΣ said
Ο Ελληνικός στρατός, δεν είχε καλύτερες θέσεις.
Ο εχθρός βρίσκονταν πίσω από ποτάμι και είχε λάβει θέσεις που, για την περίοδο που αναφερόμαστε, ήταν μεγάλο πλεονέκτημα.
Ψηλότερα.
Το παν, ακόμα και σε σημερινές συγκρούσεις, είναι θέμα θέσεως.
Το λεγόμενο «high ground», ακόμα επιδιώκεται και σε τεχνολογικά ανεπτυγμένους στρατούς.
Δεκάδες μάχες έχουν δοθεί για έλεγχο μερικών λόφων, με υψομετρικές διαφορές μερικών δεκάδων μέτρων…
Ο Αλέξανδρος είχε στα αριστερά του τον Παρμενίωνα.
Ο Παρμενίωνας είχε απέναντί του ισχυρότατες δυνάμεις ιππικού, σε ομαλό έδαφος(ακτή) και αν δεν κρατούσε την θέση του, θα είχαν προβλήματα οι «τάξεις», γιατί προσπαθούσαν να διαρρήξουν παράταξη, βρισκόμενοι σε εντελώς μειονεκτική θέση και σε έδαφος που δεν τους ευννούσε.
Οι φάλαγγες ήταν «φταγμένες» για ομαλό πεδίο και στο σχεδιασμό του Αλέξανδρου πάντα έπαιζαν το ρόλο κυματοθραύστη ή άγκυρας.
Ο Αλέξανδρος στην Ισσό, διέλυσε την εχθρική παράταξη στο πιο δύσκολο σημείο της, εκεί που οι εχθροί είχαν πλεονέκτημα.Απομόνωσε το «ψηλό έδαφος», δεν κυνήγησε αυτούς που βρίσκονταν απέναντί του, στα αριστερά του εχθρού και με αυτό τον τρόπο, «άδειασε» το κέντρο…
Έστριψε αριστερά και βρέθηκε στο πλάϊ της αντίστοιχης φάλαγγας που είχαν οι εχθροί και στην οποίαν είχαν λάβει θέση Έλληνες μισθοφόροι, οι οποίοι μέχρι εκείνη την στην στιγμή πίεζαν τις φάλαγγες του Αλέξανδρου.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…
Ο Αλέξανδρος, ακόμα,παραδίδει σεμινάρια…
Επί του πεδίου, είναι ανεπανάληπτος.
Πετροβούβαλος said
Και στην πρώτη γραμμή! Τεράστια υπόθεση…
ΒΡΑΧΟΣ said
Τι να λέμε…
Ακόμα ψάχνουν πως και τι….
Πετροβούβαλος said
Άστους να ψάχνουν κι άσε κι εμάς να ψάχνουμε έναν που να φτάνει στο νυχάκι του!
ΒΡΑΧΟΣ said
Έναν, δεν θα βρεις…
Δεν φτάνει ένας.
Νο.
Πετροβούβαλος said
Oρθόν, αλλά ας βρούμε τον έναν και τους 1000 της φάλαγγάς του και οι υπόλοιποι να αρχίσουν να εμφανίζονται από το πουθενά!
ΒΡΑΧΟΣ said
Δεν γράφω άλλο.
Θα διαβάσεις.
γιώργος ηράκλειο said
κι ομως καπτεν,,1 θέλουμε που να εμπνεύσει τον λαο,,,,,,κι αμα παρει εμπρός η έμπνευση,, άστα θα δεις και θα δούμε αυτο που ελπίζουμε..
juliet said
Δεν πέθανε ο Αλέξανδρος , ζη στους αιώνες και η γοργόνα του γιαλού πάντα θα ησυχάζει στην απάντηση:
»Ζη και βασιλεύει και τον κόσμον κυριεύει».
antart22 said
+1000000000000000000000!!!!!!!!!!!!!!!!!
φωτεινη said
Ο Δαρείος απο την πλευρά του μετέφερε πέρα απο τον ποταμό 30.000 ιππείς και 20.000 ελαφρά οπλισμένους πεζούς ενω συμπύκνωσε το κέντρο του με 90.000 οπλίτες εκ των οποίων 20.000 Έλληνες μισθοφόροι.
απο εφιαλτες παντως,ειχαμε μεγαλη παραγωγη απο αρχαιοτατων χρονων.
μην παραπονιομαστε για τωρα.
Διαμάντω said
Φωτεινή
αν δεν υπήρχαν και οι εφιάλτες η Ιστορία μας θα ήταν βαρετή! 😆
γιώργος ηράκλειο said
τι να πει κανείς για τον Αλεξανδρο,,,
ενα θα πω
το γεγονός οτι οι λαοί που κατέκτησε τον έχουν εντάξει στην λαογραφία τους και «διεκδικούν» την εντοπιότητα του ,,και δεν αναφέρομαι στα απόβλητα σκοπιων,, αλλα στους λαούς της ανατολής,, δηλώνει την αξία του ανδρός,,,ο Αλεξανδρος ειναι οικουμενικός,φάρος για όλους,με καταγωγή Ελληνικη,,,,ο περιούσιος λαός εχει αναδειχθεί με την προσφορά του διαχρονικά μεσα στο σκληρό πέρασμα των χρόνων,,,χρέος μας ειναι να μην αμαυρώνουμε την εικόνα που άλλοι μας παρέδωσαν σε χρυσή κορνίζα
ήθελα να πω ένα αλλά λόγο ρακής είπα δυο,,,,,εκσκιουσμι