Η αλήθεια για την ελληνική γραφή «ανατέλλει»…
Posted by Μέλια στο 2 Οκτωβρίου, 2012
Οι Φοίνικες που ήρθαν με τον Κάδμο εισήγαγαν τέχνες στους Έλληνες και μάλιστα και γράμματα που δεν ήταν γνωστά πριν στους Έλληνες, όπως εμένα μου φαίνεται, πρώτα αυτήν την γραφή, την οποία και όλοι οι Φοίνικες μεταχειρίζονται, έπειτα με την πάροδο του χρόνου, μαζί με την γλώσσα, μετέβαλαν (οι Φοίνικες) και το είδος των γραμμάτων (τους).
Λένε μάλιστα πως οι Σύριοι εφηύραν τα γράμματα, από αυτούς δε οι Φοίνικες αφού τα έμαθαν, στους Έλληνες τα έδωσαν και για αυτό οι Έλληνες ονομάζουν τα γράμματα φοινικικά, αλλά δεν επινόησαν οι Φοίνικες πρώτοι την γραφή, αλλά την μορφή των γραμμάτων άλλαξαν μόνο και την γραφή αυτή χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι άνθρωποι και γι αυτό έτυχε να τα ονομάσουν όπως είπαμε πριν». (Ηροδότου Ιστορία 5 Τερψιχόρη, Ε58-61, Δ. Σικελιώτη βιβλίον 5ον παρ. 74)
Στα συγκεκριμένα αποσπάσματα, στα οποία ο Ηρόδοτος και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης καταγράφουν την άποψή τους για την προέλευση της ελληνικής γραφής, «στηρίζεται», παραφράζοντάς το, η πλειοψηφία της φιλολογικής και ιστορικής επιστημονικής κοινότητας. Υποστηρίζουν, δηλαδή, πως οι Έλληνες υιοθέτησαν το συγκεκριμένο αλφάβητο από τους Φοίνικες, Σημιτικής καταγωγής. Την άποψη αυτή, που έχουν αναγάγει σε ακλόνητο επιστημονικό δόγμα, έχουν εμπλουτίσει και με την περίφημη εκδοχή περί ινδοευρωπαϊκής καταγωγής των Ελλήνων.
Είναι όντως όμως έτσι τα πράγματα; Οι Έλληνες πήραν το αλφάβητο από τους Φοίνικες; Και αν ναι, οι Φοίνικες ή Σύριοι ήταν πράγματι Σημιτικής καταγωγής; Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως οι Φοίνικες δεν ανακάλυψαν την γραφή, αλλά την μορφή των γραμμάτων, την οποία μάλιστα μετέβαλαν, μόλις ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες. Άρα πώς είναι δυνατόν, εάν οι Έλληνες δεν διέθεταν, προ Φοινίκων, γραφή, να επηρρέασαν τους Φοίνικες στην μορφή των γραμμάτων τους;
Ο Αμερικανός ιστορικός Will Durant στο έργο του «Παγκόσμιος Ιστορία του Πολιτισμού» αναφερόμενος στους Φοίνικες γράφει: «και τώρα ποιοι ήσαν αυτοί οι Φοίνικες, των οποίων τα πλοία διέσχιζαν όλας τας θάλασσας; Δεν γνωρίζομεν από πού ήλθον, ούτε πότε ενεφανίσθησαν επί σκηνής του κόσμου. Δεν είμεθα βέβαιοι ότι ήσαν Σημίται. Οι Έλληνες τους ονόμασαν έτσι από την κόκκινην βαφήν που εμπορεύοντο οι έμποροι της Τύρου . Έδιναν ακόμη το όνομα φοίνικες εις όσους εχρησιμοποιούσαν άτιμες μεθόδους».
Μία απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα ίσως δίνεται από τον ιστορικό Νόνο, ο οποίος γράφει: «Όταν οι Έλληνες Πελασγοί εκστράτευσαν κατά των Ινδιών το 4000π.Χ. εποίκησαν την Παλαιστίνη και τα παράλια της Συρίας και τα ονόμασαν Φοινίκη οι Κρήτες είχαν εγκαταστήσει, ακόμη, την πρώτη αποικία στην Παλαιστίνη το 5500π.Χ.».
Οι Φοίνικες, ως γνωστόν, εμφανίσθηκαν στον περσικό κόλπο περί του 3000-2000π.Χ., εποχή πολύ μεταγενέστερη από την εμφάνιση των Κρητών και των λοιπών Ελλήνων στην περιοχή. Ο Autran μάλιστα προσπάθησε να αποδείξει ότι οι Φοίνικες αποτελούσαν κλάδο του κρητικού πολιτισμού. Αλλά και ο Α. Έβανς επισημαίνει ότι «τα ελληνικά γράμματα δεν έχουν φοινικική καταγωγή, αλλά αντιθέτως οι Φοίνικες τα παρέλαβαν από τους Αιγαιοκρήτες, αποίκους της Παλαιστίνης».
Επομένως στην εν λόγω περιοχή δεν κατοίκησαν μόνο Φοίνικες Σημιτικής καταγωγής, αλλά και πολλοί άλλοι λαοί με πρώτους τους Έλληνες. Αδιάσειστη ένδειξη αποτελεί και το γεγονός, ότι σε μία περίοδο που ολόκληρη η Ανατολή ήταν οργανωμένη σε ενιαία κράτη, η Φοινίκη αποτελούνταν από πόλεις-κράτη κατά το πρότυπο των ελληνικών πόλεων.
Παίρνοντας ως παράδειγμα, για την περαιτέρω κατανόηση της προαναφερθείσας άποψης, όπως αναφέρει και ο Χ. Λαγός στο βιβλίο του «Ελληνική Γραφή», την ισχύουσα κατάσταση στην Κύπρο, θα διαπιστώσουμε ότι παρόλο που θεωρείται ανεξάρτητο κράτος, στο οποίο κατοικούν Έλληνες Κύπριοι και Τουρκοκύπριοι, όταν αναφερόμαστε στους κατοίκους της, τους αποκαλούμε «Κυπρίους», χωρίς να χρειάζεται να διευκρινίσουμε ότι εννοούμε πάντα τους Έλληνες της Κύπρου. Έτσι πιθανώς και ο Ηρόδοτος αναφέρεται λαούς ελληνικής καταγωγής και θεωρεί αυτονόητη, για την εποχή του, την προέλευσή τους.
Άρα σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία οι Φοίνικες ήρθαν στην περιοχή και βρήκαν έτοιμη την οργάνωσή της από τους Έλληνες. Ομοιοτρόπως και το αλφάβητο.
Ένα επιπλέον τεκμήριο μη αμφισβητήσιμο είναι τα ομηρικά έπη. Και για να προλάβω μερικούς «καλοθελητές» που θα ισχυριστούν πως τα εν λόγω έπη ανάγονται σε προφορική απαγγελία, παραθέτω το ακόλουθο απόσπασμα: «δ’ ὃ γέ σήματα λυγρά, γράψας ἐν πίνακι πτυκτῷ θυμοφόρα πολλά» (και του έδωσε σημάδια θανατηφόρα, σημειώνοντας σε πινακίδα που δίπλωνε).
Το συγκεκριμένο χωρίο οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα πως η τέχνη της γραφής ήταν γνωστή στους Έλληνες. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί μελετητές που χρονολογούν τα Τρωϊκά το 2900π.Χ. και τα Ομηρικά Έπη 300 χρόνια αργότερα. Αλλά και ο Απολλόδωρος αναφέρει: «Μίνως δὲ κρήτην κατοικῶν ἒγραψε νόμους». Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Θέληση να υπάρχει για έρευνα πριν από οποιαδήποτε αυθαίρετη άποψη.
Αλλά ας εξετάσουμε και την εκδοχή να εννοεί ο Ηρόδοτος τους Φοίνικες-Σημίτες και όντως οι Έλληνες να έλαβαν την γραφή από αυτούς. Σύμφωνα με την «κρατούσα» περί χρονολόγησης άποψη, οι Φοίνικες έδωσαν το αλφάβητο τον 9ο-8ο αι.π.Χ στους Έλληνες και ο Όμηρος συνέγραψε τα έπη του τον 8οαι. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνητών συμφωνεί στο γεγονός ότι οι πληροφορίες που δίνει ο Όμηρος στα έργα του για τον τρωϊκό πόλεμο συμπίπτουν απόλυτα με τις αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν λάβει χώρα στην περιοχή.Επομένως είτε ο Όμηρος είχε βασιστεί σε προγενέστερες γραπτές μαρτυρίες, ή ήταν άνθρωπος-θαύμα που κατάφερε, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να τελειοποιήσει την γλώσσα και να την εμπλουτίσει με τέτοιες λέξεις που θα απέδιδαν πιστά και με ακρίβεια την περιγραφή του πολέμου 300 χρόνια μετά το πέρας του.
Ο Νομπελίστας Αρχαιολόγος, Κ. Renfrew αναφέρει: «Η θεωρία της μετανάστευσης του αιγιακού πολιτισμού είναι παντελώς αβάσιμη και αν συνέβη σε μία πολύ περιορισμένη έκταση, είναι φανερό ότι δεν έφεραν κανέναν πολιτισμό μαζί τους. Ο αιγιακός πολιτισμός δημιουργήθηκε εδώ, είναι αυτόνομος και δεν ήλθε απ’ έξω. Είναι δε ο καθαρός πρόγονος του κλασσικού ελληνισμού». Τονίζει μάλιστα ότι η εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας άρχισε τουλάχιστον το 6000π.Χ.
Σας παραθέτω ακολούθως μερικά από τα αρχαιολογικά ευρήματα που πιστοποιούν ότι οι Έλληνες είχαν εφεύρει το αλφάβητο πολύ πριν εμφανισθούν οι περιβόητοι Φοίνικες.
-Όστρακο στα Γιούρα Αλοννήσου του 5000-4500π.Χ (σύμβολα που παραπέμπουν σε ελληνικά γράμματα). Μάλιστα ο Αρχαιολόγος Σαμψών μίλησε για εμφάνιση ενός πολιτισμού, του Αιγαιακού, από το 9000 ως το 4000π.Χ.
-Ξύλινη πινακίδα στο Δισπηλιό Καστοριάς του 5.250π.Χ.
-Θραύσμα πέτρινου έργου τέχνης στην Ινδία του 9.500π.Χ. (βάσει στοιχείων του BBC), κτλ…
Δεν χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσπάθεια, προκειμένου να καταλήξουμε ότι η ελληνική γραφή είναι «γέννημα και θρέμμα» των Ελλήνων. Αρκεί να έχουμε τα μάτια ανοιχτά, τα αυτιά κλειστά και το μυαλό σε εγρήγορση.
Έρευνα για το ΠΥΓΜΗ. gr: Ελένη Γεωργακάκη, Φοιτήτρια Φιλοσοφικής
Πηγή από: Πυγμή.gr
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΕΝΕΕΥΣ said
Ναί,Μέλια…καλά,Μέλια…ἀνέβαζε τέτοια κι ἄντε νά δοῦμε τώρα,ποιός θά πρωτορίξῃ τούς μῦδρους του;
Κουμουντούρου,Περισσός,Ὑποκράτους ἤ Γκαβός (κατά τό Νταβός);
Ὅπου νά ‘ναι,τά λεβεντοβρωπέη θά ἀνακηρύξουν τήν Ἑλληνική γλῶσσα,κληρονομιά τῆς Εὐρώπης (σάν τόν Παρθενῶνα).
Εἶναι ὥρα γιά χαλᾶστρες;
Μέλια said
Ανδρέα πρέπει κάποιος να το κάνει!!!!!
Αναφέρομαι στις «χαλάστρες»
Καλημερούδια παιδιά.
antart22 said
Καλημέρα σε όλους.
Θα ήθελα μάλιστα να προσθέσω πως το «Φοινικικό αλφάβητο» δεν είναι καν …αλφάβητο, αλλά συλλαβική γραφή. Περισσότερα εδώ: http://logioshermes.blogspot.com/2012/09/blog-post_7175.html
antart22 said
test
antart22 said
Και ξανά test
Πελασγός said
Πολύ ενδιαφέρον θέμα.
Στα ζητήματα αυτά καλό είναι
να μελετούμε και να έχουμε επιχειρήματα.
Αντί δικού μου σχολίου επί του θέματος
προτείνω ορισμένα βίντεο από το youtube
για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στο θέμα.
Φυσικά πάντα υπάρχουν και τα βιβλία αλλά για
το συγκεκριμένο θέμα απαιτείται πολύς χρόνος.
Οπότε αυτο το υλικό είναι μια καλή εισαγωγή.
Το πρώτο είναι από μια θαυμάσια εκπομπή
όπου οι συνομιλητές Θ.ΒΩΡΟΣ και Κ.ΠΛΕΥΡΗΣ
διαλέγονται υποδειγματικά ,όπως αρμόζει σε έλληνες.
h—p://www.youtube.com/watch?v=K8P_JKox198&feature=relmfu
ΚΑι τέλος ένα πιό πρόφατο , από ομιλία του καθηγητού Ανδρέα Παναγόπουλου.
Είναι κάπως πιό κουραστικό απο τους ανωτέρω διαλόγους αλλά δίνει πολλές
νεώτερες επιστημονικές διαπιστώσεις επί του θέματος.
Κόριννα said
Κατ αρχήν ἡ ὀνομασία «Φοίνικες»,»Φοινικικὸς εἶναι ἑλληνικῆς ἑτυμολογίας.
Φοῖνιξ=υἱός τοῦ Ἀγήνορος(ἄγαν+ ἀνήρ) καὶ τῆς Τηλεφάσσης(τηλέ +φαίνω),καὶ ἐγγονὸς τοῦ Ποσειδῶνος.
Φοῖνιξ σημαίνει ὁ βαθυκόκκινος ἐξ οὗ καὶ ἡ λέξις «φόνος».
Ἡ Φοινίκη ἦταν ἑλληνικὴ ἀποικία.
Ἡ Φοινίκη ἦταν ἡ ροδαλή,ἀγαπημένη τοῦ Θεοῦ Ποσειδῶνος, μητέρα τῆς Τορώνης,συζύγου τοῦ Πρωτέως.
Ὄχι μόνο δὲν κατάγεται τὸ ἑλληνικὸ ἀλφάβητο ἀπὸ τὸ δῆθεν φοινικικὸ ἀλλά ἀπὸ τὸ ἑλληνικὸ κατάγονται: Ἐτρουσκικὸν,Κυριλικόν, ἀρχαῖον Λυδικὸν,Τὸ Ἀρμενικὸν καί Ρουνικὸν,καθώς καὶ ἄλλα ἀλφάβητα τῆς Μικρᾶς Ἀσίας.
Στὸ «περὶ Σωκράτους δαιμόνιον» τοῦ Πλουτάρχου,ἀναφέρεται ὅτι ὁ Ἀγησίλαος,ἀνακάλυψε στὴν Ἀλίαρτο τὸν τάφο τῆς Ἀλκμήνης μητέρας τοῦ Ἡρακλέους,ὁ ὁποῖος τάφος εἶχε σὰν ἀφιέρωμα «πίνακα χαλκοῦν ἔχοντα γράμματα πολλά θαυμαστά,παμπάλαια….»
Φαντασθῆτε πώς τὰ θεωροῦσαν παμπάλαια καὶ οἱ ἀρχαῖοι Ἑλληνες!!
Ὁ Τρωϊκὸς,ἰσχυρίζονται μερικοὶ ὅτι ἔγινε περίπου τὸ 3700 π.χ
λαμβάνοντας ὑπ᾿ὄψιν Ἀστρολογία καὶ Γεωγραφία.
Ἄν εἶναι ἔτσι τότε ἐξηγεῖται αὐτὸ ποὺ γράφει ὁ Ἀπολλόδωρος,ὅτι ὁ Οἴαξ,κατὰ τὸν Τρωϊκὸ,ἔγραψε τὴν εἴδησι τοῦ θανάτου τοῦ ἀδελφοῦ του Παλαμήδους,ἐπάνω σὲ πηδάλιο τὸ ὁποῖο τὰ θαλάσσια ρεύματα μετέφεραν στὸν πατέρα τους τὸν Ναύπλιο.
Πηγή:
Μαθὴματα ἀρχαίας ἑλληνικῆς(βιβλίο Γ)
Τζιροπούλου.
Astillais said
Ὁ Τρωϊκὸς,ἰσχυρίζονται μερικοὶ ὅτι ἔγινε περίπου τὸ 3700 π.χ
λαμβάνοντας ὑπ᾿ὄψιν Ἀστρολογία καὶ Γεωγραφία.
__________________________
Υπάρχει και ποιό απλός τρόπος
Γεωλογία
Με κατακόρυφη τομή (καρότο το λένε στην δομοστατική) και ραδιοχρονολόγηση.
Άρα είναι ΚΑΙ αποδείξιμο
Κόριννα said
Ακριβῶς Ἄστυ.
Ἀλλά κάτι τέτοια τὰ ἀποφεύγουν!!!!!!!!!!
Astillais said
Άκου τώρα κάτι φαινομενικά άσχετο
Πως γίνεται αντιληπτός ο παραχαράκτης (γενικώς) της ιστορίας (ειδικώς)
Απαγορεύει την έρευνα.
Το γιατί είναι προφανές
Ε αυτός ο παραχαράκτης κάνει ΚΑΙ κάτι άλλο
Γιομίζει τον τόπο παραχαραγμένα από μπλα μπλά μέχρι αγγεία.
Έτσι ψαρεύει σε μέρη που ο ίδιος έχει θολώσει.
Αρχινάει μετά να βάζει τάχαμου δήθεν πηγές και τρανταχτά ονόματα.
Κι όμως τον γυμνό βασιλιά τον είδε ένας ….πιτσιράκης.
Εδώ συμφωνώ με το υπό του Βράχου ρηθέν
‘Καθαρίστε το μυαλό σας»
Φαίη said
ΜΠΡΑΒΟ Κόριννα,
αυτά πρέπει να τα μαθαίνουμε.
Πετροβούβαλος said
Κόριννα, ξέρεις αν υπάρχουν άρθρα της κας Τζιροπούλου στο διαδίκτυο;
Κόριννα said
Πέτρο δὲν γνωρίζω.
Ἐγώ ἔχω ὅλα τὰ βιβλία της.
Γιὰ γράψε τὸ ὄνομά της στὸ google καὶ ἴσως βρῆς κάτι.
Astillais said
Να καλέ εδώ
http://abnet.agrino.org/htmls/E/E011.html
το έβαλε χτες η Μαρία
Πετροβούβαλος said
Eυχαριστώ, θα αναδημοσιευτεί.
Κόριννα said
Εὐχαριστῶ Ἄστυ,
δὲν ἤξερα αὐτὴν τὴν διεύθυνσι παρ ὅλο ποὺ ἦταν δασκάλα μου.
Πᾶνε ὅμως πολλά χρόνια.
Τότε δὲν εἶχε.
Μούτς,μοὺτς βρὲ θηρίο!
dyspistos said
Τι λόγια να βρω να παινέψω όλους σας, που συμβάλατε στη συζήτηση αυτή. Αυτά πούγραψε η Κόριννά μας δεν τα εγνώριζα. Η Αστυ μας, όμως, τάξερε και μπράβο της.
Ο,τι ξέρω είναι από τον Αρη Πουλιανό, που παρακολουθούσα όσο του επέτρεπαν να δουλεύει.
Είναι στιγμές, φίλοι μου, που νιώθω πραγματικά πολιτισμένο, σκεπτόμενο και χρήσιμο άτομο διαβάζοντάς σας εδώ,
Αυτή τη χαρά και την ικανοποίηση ότι μαθαίνω καινούρια πράγματα , ότι μπορώ να σας παρακολουθήσω, ότι κλείνοντας τον υπολογιστή θάχω να συσκεφθώ με τον…εαυτό μου για ν΄αξιοποιήσουμε τις νέες γνώσεις μου, την οφείλω σ΄εσάς και σας ευχαριστώ από καρδιάς.
Astillais said
Κι εσύ τόξερες φιλεναδένια μου απλώς δεν τούδωκες σημασία.
Άμα θες να κάνεις μηλόπιττα παίρνεις το ειδικό εργαλείο και βγάζεις τα κουκούτσια για να κόψεις το μήλο σε ροδέλες
Ξέρεις ποιό λέω εεε;
Εκείνο κει το σωληνοειδές πούχεις στο πάνω συρτάρι μαζί με τα κουταλοπήρουνα;
Αει να γειά σου
Ε;;;
σκούριασε;
Καλά δεν πειράζει τρίψτο με συρματάκι και πράσινο σαπουνάκι και θα ξεσκουριάσει , δεν είναι καιρός για θπατάλεθ.
(και σούλεγα μη παίρνεις κινέζικα, δεν μ΄ακουγες χι χι χι )
Το ίδιο κάνεις κι όταν θες να ελέγξεις το εσωτερικό της πατάτας.
Ε τι μήλο τι πατάτα τι γή;
Απλά πράματα
Σκέψου ολικά δράσε τοπικά
μουυυυτς μουτς μουτς
Κόριννα said
Καί πῶς μάντεψες ὅτι ἔχω τὸ ἐργαλεῖο αὐτὸ μαζί μὲ τὰ κουταλοπήρουνα;
Εἶσαι μιὰ πονήρω!!!!!!!!!!!!!!
Ἀλλά δὲν εἶναι σκουριασμένο διότι τὄφερα ἀπὸ Ἀγγλία(οἰκοσκευὴ γάρ).
Χὰ! Χὰ!